Ambasada Rusiei: „Marin Dragnea a slujit Armata României şi a participat la eliberarea României de trupele naziste, în cadrul Diviziei Tudor Vladimirescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Rusiei în România a transmis un mesaj de condoleanţe pe Facebook cu ocazia aflării veştii că generalul Marin Dragnea a murit.

Marin Dragea, generalul care a murit la vârsta de 97 de ani, a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier şi s-a întors în ţară cu divizia de trădători „Tudor Vladimirescu“, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS.

Iată mesajul postat de Ambasada Rusiei în România:

„Condoleanţele Ambasadei în legătură cu moartea generalului Marin Dragnea

Ambasada Rusiei la Bucureşti, cu regret, a aflat despre moartea generalului Marin Dragnea. El a slujit Armata României aproape 50 de ani şi a participat în eliberarea României de la trupele naziste în 1944, cu gradul de sublocotenent în cadrul Diviziei Tudor Vladimirescu.

Pe 27 decembrie 1989, Marin Dragnea a fondat Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, al cărei preşedinte a fost până în prezent.

În 9 mai 2015, generalul a primit în cursul unei ceremonii la Ambasada Rusiei din Bucureşti medalia aniversara „70 de ani de la Victoria in Marele Razboi pentru Apararea Patriei”.

În octombrie 2015, Marin Dragnea a fost decorat şi cu Ordinul de Prietenie – decoraţia de stat a Federaţiei Ruse pentru aportul acestuia la dezvoltarea relaţiilor româno-ruse.

Exprimăm sincerele condoleanţe familiei generalului Marin Dragnea şi întregului popor român în legătură cu această pierdere de neînlocuit.

Amintirile generalului Marin Dragnea, militarul care s-a întors din prizonierat cu Divizia Tudor Vladimirescu 

Marin Dragnea s-a născut la data de 30 mai 1923, în comuna Siliştea-Gumeşti (judeţul Teleorman), într-o familie de ţărani. A luptat în cel de-al doilea război mondial, mai întâi ca voluntar pe Frontul de Est cu o Divizie de Cavalerie în cadrul Grupului 52 Cercetare. În anul 1942 a fost înaintat la gradul de sergent TR, fiind luat prizonier. S-a întors în ţară cu Divizia Tudor Vladimirescu, constituită în 1943 pe teritoriul fostei URSS, cu gradul de sublocotenent (1944). După război, a avut parte de o ascensiune rapidă în structurile militare.

Ministrul Apărării: „A fost o legendă încă din timpul vieţii şi va rămâne, cu siguranţă, un exemplu de virtute, de onestitate, un model de conduită pentru multe generaţii de ofiţeri de acum înainte“

Şi ministrul Apărării, Nicolae Ionel Ciucă, a adus un ultim omagiu generalului Marin Dragnea. Iată ce a postat ministrul pe Facebook;

„Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule general Dragnea!

Într-un asemenea moment, în care am pierdut nu numai un mare general al armatei române, ci un mare om, care a lăsat în urmă o viaţă şi o carieră exemplară, cuvintele rostite nu reuşesc să exprime tot ceea ce am dori să spunem.

Generalul Marin Badea Dragnea, un militar desăvârşit, călit la flacăra înaltelor idealuri ale dragostei faţă de ţară, a trecut astăzi la cele veşnice.

Ofiţer de carieră al Armatei României, generalul Dragnea a fost un model pentru multe generaţii de militari. Ne-a învăţat cu eleganţă lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne că iubirea de Patrie este cea mai nobilă virtute pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.

Generalul Dragnea îşi va reîntâlni, în Ceruri, mulţi dintre camarazii pentru demnitatea cărora a luptat cu atâta patimă, atât ca ofiţer şi general activ al armatei, cât şi după trecerea în rezervă.

Copil de trupă încă de la vârsta de 12 ani, voluntar în cel de-Al Doilea Război Mondial, Marin Dragnea a participat, ca ofiţer, între 1941 şi 1945, la campaniile Armatei României purtate atât în Est, cât şi pe frontul de Vest - de la Prut, la Volga şi Stalingrad, de la Sfântu Gheorghe la Oarba de Mureş, Târgu Mureş, Beiuş, Oradea şi Debreţin, iar apoi în Cehoslovacia, până la Hron.

A fost rănit de două ori, iar în decembrie 1942, în urma bătăliei de la Stalingrad, a căzut prizonier.

Generalul Dragnea a slujit cu credinţă aproape 50 de ani Armata României şi a fost decorat de mai multe ori. Ordinul „Virtutea Militară”, Ordinul „Coroana României”, Ordinul „Steaua României” sunt numai câteva dintre distincţiile oferite în semn de profund respect şi de recunoaştere a meritelor militarului Dragnea.

De numele generalului Dragnea este legată şi o altă perioadă din istoria României, în care sportivii noştri obţineau rezultate deosebite la Jocurile Olimpice. În cei 12 ani în care a ocupat funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român, ţara noastră a obţinut cele mai mari succese sportive la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976), Moscova (1980) şi Los Angeles (1984), având unele dintre cele mai bune clasări din toate timpurile.

Generalul Dragnea a continuat să fie alături de Armată şi de camarazii săi, veterani de război, până în ultima zi a vieţii, ca membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei Veteranilor de război din România.

A fost o legendă încă din timpul vieţii şi va rămâne, cu siguranţă, un exemplu de virtute, de onestitate, un model de conduită pentru multe generaţii de ofiţeri de acum înainte.

În calitate de ministru al apărării naţionale şi de militar care păstrează în suflet, cu mândrie, valorile fundamentale ale ostaşului român - onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea - vă prezint, Domnule General Marin Dragnea, onorul întregii Armate Române.

Vă vom păstra o veşnică preţuire şi amintire şi vă asigurăm că vă vom urma exemplul, împlinind datoria sacră de a lupta cu tenacitate şi determinare pentru promovarea şi apărarea intereselor de securitate ale ţării, oriunde şi oricând ni se va cere, aşa cum dumneavoastră, bunule şi brav camarad de arme, ne-aţi învăţat.

Adresez un gând de mângâiere familiei greu încercate, pe care o asigurăm de toate compasiunea noastră.

Dumnezeu să vă odihnească în pace, Domnule General!

Nicolae-Ionel Ciucă,

Ministrul Apărării Naţionale“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite