Alte două primării, obligate prin instanţă să dea bursele şcolare. Asociaţia Elevilor din Constanţa a obţinut victoria

Alte două primării, obligate prin instanţă să dea bursele şcolare. Asociaţia Elevilor din Constanţa a obţinut victoria

Membrii Asociaţiei Elevilor din Constanţa Sursa AEC

Încă două primării din judeţul Constanţa sunt obligate prin instanţă să acorde elevilor bursele cuvenite. După Cogealac şi Medgidia, primăriile Topalu şi Nicolae Bălcescu au pierdut procesul intentat de Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Patru primării din judeţul Constanţa sunt obligate la acest moment prin instanţă să acorde bursele elevilor. Procesele au fost intentate de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), care reuşeşte astfel să obţină banii cuveniţi pentru şcolarii din comunele Topalu şi Nicolae Bălcescu, pe lângă Cogealac şi Medgidia.

Tribunalul Constanţa a emis miercuri, 26 februarie, deciziile judecătoreşti prin care obligă Consiliul Local Topalu şi Consiliul Local Nicolae Bălcescu să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul şi numărul burselor ce urmează a fi acordate elevilor din respectivele localităţi.

„În luna noiembrie a anului trecut, 12 unităţi administrativ-teritoriale au fost chemate în instanţă de AEC, din cauza refuzului constant de a respecta legea şi de a acorda burse şcolare deşi acestea, de foarte multe ori, reprezintă singura posibilitate a copiilor de a rămâne pe băncile şcolii, aceştia provenind din mediile defavorizate pe care autorităţile centrale le ignoră şi pe care cele locale nu le administrează eficient.

Comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni, Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia sunt primăriile acţionate în instanţă de către organizaţia independentă a elevilor din judeţul Constanţa, fiind cele care au refuzat să respecte legea, ignorând elevii timp de 9 ani!“, arată AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a câştigat alte 2 procese împotriva autorităţilor locale cu privire la acordarea burselor şcolare: cu Consiliul Local Medgidia - 24 februarie şi cu Consiliul Local Cogealac - 14 februarie a.c. Acestea au fost obligate, conform deciziei instanţei, să înceapă demersurile în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens, pentru prima data în România elevii reuşind să îşi câştige dreptul acţionând în instanţă.

„Deciziile nu sunt definitive, astfel că Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat public primarului comunei Topalu şi primarului comunei Nicolae Bălcescu, dar şi decidenţilor locali din municipiul Medgidia şi comuna Cogealac să înceteze din a mai încălca legea şi din a mai neglija posibilitatea a zeci de mii de copii de a ajunge la şcoala şi de a avea parte de un viitor mai bun. De asemenea, le solicităm autorităţilor locale să nu facă recurs la Curtea de Apel pentru a nu sublinia încă o dată dezinteresul faţă de elevi“, transmite AEC.

„Ne bucurăm să vedem că munca noastră dă roade şi că atunci când mergi cu legea în mână, se pot obţine lucruri cu un impact pozitiv în societate. Ne dorim ca şi celelalte localităţi care au fost acţionate în instanţă să înceapă demersurile pentru acordarea burselor, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, sperăm ca hotărârile judecătoreşti să facă dreptate pentru toţi elevii!“, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor.

„De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016)“, se prezintă AEC. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: