Alexandru Bănescu, supravieţuitorul de pe Costa Concordia, se pregăteşte să plece din nou pe mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Bănescu (25 de ani), fostul instructor de fitness pe nava de coazieră italiană Costa Concordia care a naufragiat pe 13 ianuarie în apropiere de insula Giglio, se pregăteşte pentru următorul voiaj. Spune că doar aşa poate să-şi învingă teama pe care o simte după naufragiul vasului de croazieră 

Singurul impediment este lipsa actelor. Crede însă că va reuşi să obţină cartea de identitate şi celelalte acte în maximum o lună. „Am doar paşaport. Angajaţii vasului au reuşit să salveze paşapoartele angajaţilor al căror nume începe cu A,B şi C. Eu, din fericire, mă aflam printre ei“, spune Alexandru Bănescu.
Recent, compania Costa Crociere, proprietarul ambarcaţiunii de lux Costa Concordia, a trimis un e-mail tuturor membrilor echipajului de pe nava scufundată în care i-a întrebat dacă vor să se îmbarce şi perioada în care sunt disponibili.
Alexandru recunoaşte că îi este puţin teamă, însă ştie că-şi va învinge frica doar dacă va pleca din nou pe mare. Clipele îngrozitoare din seara naufragiului însă nu le va uita niciodată. În seara zilei de 13 ianuarie, după ce pe vas s-a auzit o bubuitură puternică, primul gând a fost să-şi sune mama şi să-i spună: „Cred că ne scufundăm cu nava!“. Apoi, legătura telefonică s-a întrerupt. El a plecat să salveze pasagerii. „A fost exact ca pe Titanic, cum am văzut în film“, spune el. 

Turiştii filmau tragedia

A văzut moartea cu ochii. Îi era teamă. Cu toate acestea, şi-a scos vesta de pe el şi i-a dat-o unei pasagere care plângea. Cel mai mult s-a panicat în momentul în care în restaurant a văzut o persoană întinsă la podea. „M-am aplecat spre ea şi am întrebat-o dacă are nevoie de ajutor. Atunci am observat că era moartă“, îşi aminteşte el.
Cei trei membri ai echipajului care au murit şi-au pierdut viaţa încercând să salveze pasagerii. În schimb, spune el, turiştii nu au ascultat de sfaturile personalului. Mai mult decât atâta, spune el, câţiva pasageri filmau tragedia. „În timp ce coboram la puntea inferioară, doi turişti urcau cu paharele de vin în mână. Alţii filmau în loc să meargă la bărcile de salvare“, povesteşte instructorul de fitness.

„Echipajul nu a fost pregătit pentru salvarea pasagerilor“

Unul dintre pasagerii pe Costa Concordia îl contrazice şi spune că echipajul nu a fost pregătit pentru salvarea lor. Mihaela S. este cadru didactic şi a povestit pentru „Adevărul“ că, la câteva minute după ce nava s-a lovit de stânci, pe holuri se auzeau mesaje de alarmă cifrate, din care simplii turişti nu înţelegeau nimic. „Erau, probabil, coduri folosite doar de cei din conducere. Erau nişte iniţiale“, îşi aminteşte ea. 
Au înţeles că totul este foarte grav când comandantul a cerut părăsirea navei. „Nu puteam fi primiţi în nicio barcă pentru că toate erau suprapopulate. Alergam pe punte cu disperare să găsim o barcă pentru a ne salva. Nava se aplecase pe partea opusă şi cu greu înaintam. Am căzut de două ori. Plângeam şi alergam ca să ne salvăm“, retrăieşte ea clipele de groază din acea noapte. Într-un final a reuşit să-şi salveze familia găsind un loc pe una dintre bărci.

Noaptea naufragiului

Nava Costa Concordia, care efectua o croazieră în Mediterana, a naufragiat în noaptea de 13 spre 14 ianuarie cu peste 4.200 de persoane la bord, dintre care 3.200 de turişti şi 1.000 de membri ai echipajului.
Procurorii italieni susţin că Francesco Schettino (52 de ani), căpitanul vasului de croazieră, s-a apropiat de coastele insulei Giglio, cauzând astfel coliziunea cu stânci subacvatice. Procurorii l-au acuzat pe căpitan că şi-a abandonat nava cu mult înaintea ultimului pasager, infracţiune pasibilă de 12 ani de închisoare.
Până în prezent, au fost găsite 13 cadavre în mare sau în epava navei, iar aproximativ 20 de persoane sunt date dispărute.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite