Alegeri locale 2016. Duminica orbului, „tradusă“ în sens electoral: „Votul este un act de credinţă administrativă, precum credinţa orbului în Hristos“

Alegeri locale 2016. Duminica orbului, „tradusă“ în sens electoral: „Votul este un act de credinţă administrativă, precum credinţa orbului în Hristos“

Icoana cu Iisus Hristos - Vinderea orbului din naştere Sursa foto cuvantul-ortodox.ro

Duminica de 5 iunie 2016 pică într-o zi de sărbătoare creştină - Duminica a şasea după Paşti, numită „Vindecarea orbului din naştere“. Care este pilda acestei zile, ne spune preotul Eugen Tănăsescu de la Arhiepiscopia Tomisului, blogger Adevărul.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 20 mai 1990, România a mai trecut o dată prin Duminica orbului, când Ion Iliescu şi FSN au câştigat primele alegeri libere într-o manieră zdrobitoare, cu un procent apropiat de 100% - acel „consens general“ de care tot pomeneau continuatorii regimului comunist.

Numită mai în glumă, mai în serios, „Duminica orbului la vot“, ziua de astăzi poate avea o semnificaţie specială cu atât mai mult cu cât astăzi se aleg primarii şi consilierii locali şi judeţeni.

Evanghelia vorbeşte despre minunea făcută de Iisus Hristos, care a avut puterea de a reda darul văzului unui nevoiaş care cerşea, gonit de cetate. Practic, acesta este momentul în care Mântuitorul ajunge în atenţia mai-marilor iudei indignaţi că un muritor îndrăzneşte să facă binele, când nimeni nu avea o speranţă.

Preotul Eugen Tănăsescu, bloger Adevărul, explică pilda din care se pot trage învăţăminte:

„Votul este un act de credinţă administrativă, precum credinţa orbului în Hristos. Crezând, orbul din naştere L-a văzut pe Mântuitor. Crezând în cine votăm, vom vedea oare izbăvirea administrativă din probleme? Ispitele sunt două. Să votăm orbeşte sau să fim orbiţi de candidaţi. Cu promisiuni electorale. Să votăm deci în cunoştinţă de cauză, iar candidaţii să fie asemenea lui Hristos, care a împlinit credinţa orbului şi l-a vindecat. Aşa să vindece şi ei cetatea“.

Cuvântul de la Hristos

Iată ce spune Evanghelia după Ioan despre vinderea orbului din naştere:

„În vremea aceea, trecând, Iisus a văzut pe un om orb din naştere; atunci ucenicii Lui L-au întrebat pe El zicând: Învăţătorule, cine a păcătuit, acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb? Iisus le-a răspuns: nici el n-a păcătuit, nici părinţii lui, ci s-a născut orb ca să se arate într-însul lucrările lui Dumnezeu. Trebuie să fac, până este ziuă, lucrările Celui ce M-a trimis pe Mine, căci vine noaptea, când nimeni nu poate să lucreze. Câtă vreme sunt în lume, Eu sunt Lumina lumii. După ce a zis acestea, a scuipat jos şi a făcut tină din scuipat, şi a uns cu tină ochii orbului. Apoi i-a zis: mergi de te spală la izvorul Siloamului, care se tâlcuieşte: trimis. Deci s-a dus şi s-a spălat şi a venit văzând.

Iar vecinii şi cei ce-l văzuseră mai înainte, că era cerşetor, se întrebau: nu este acesta cel ce şedea şi cerşea? Unii ziceau că acesta este, iar alţii ziceau că seamănă cu el. Dar el zicea: eu sunt. Deci l-au întrebat: atunci cum s-au deschis ochii tăi? El le-a răspuns şi a zis: omul care se numeşte Iisus a făcut tină şi a uns ochii mei. Apoi mi-a zis: mergi la izvorul Siloamului şi te spală. Deci, mergând şi spălându-mă, am dobândit vederea. L-au mai întrebat: unde este Acela? Nu ştiu, le-a răspuns el.

L-au dus la farisei pe cel ce mai înainte fusese orb. Şi era într-o zi de sâmbătă, când a făcut Iisus tină şi a deschis ochii orbului. Deci din nou l-au întrebat fariseii cum a dobândit vederea. El le-a răspuns: tină a pus pe ochii mei şi m-am spălat şi văd. Deci, unii dintre farisei ziceau: acest om nu este de la Dumnezeu, fiindcă nu păzeşte ziua sâmbetei. Dar alţii ziceau: cum poate un om păcătos să facă minuni ca acestea? Şi astfel era dezbinare între ei. Deci iarăşi l-au intrebat pe cel ce fusese orb: tu ce zici despre El pentru că ţi-a deschis ochii tăi? Iar el a răspuns că este prooroc.

Dar iudeii n-au crezut despre el că a fost orb şi şi-a căpătat vederea, până ce n-au chemat pe părinţii celui vindecat de orbire. Aşadar i-au întrebat şi le-a zis: acesta este fiul vostru, despre care voi ziceţi că s-a născut orb? Atunci părinţii lui au răspuns şi l-au zis: ştim că acesta este fiul nostru şi că el s-a născut orb; dar cum vede el acum, noi nu ştim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu ştim. Este în vârstă, întrebaţi-l pe dânsul; el singur vă va spune despre sine. Acestea le-au zis părinţii lui, pentru că se temeau de iudei, căci iudeii se sfătuiseră acum, că de-L va mărturisi cineva pe Iisus că este Hristos, să fie dat afară din sinagogă. De aceea părinţii lui au zis: este în vârstă, întrebaţi-l pe dânsul.

Deci fariseii au chemat a doua oară pe omul care fusese orb şi i-au zis: dă slavă lui Dumnezeu; noi ştim că omul Acesta este păcătos. El însă a răspuns: de este păcătos, nu ştiu; eu una şiu, că eram orb şi acum văd. Deci l-au întrebat iarăşi: ce ţi-a făcut? Cum a deschis ochii tăi? El le-a răspuns: acum v-am spus vouă şi n-aţi auzit! De ce voiţi să auziţi încă o dată? Nu cumva voiţi şi să vă faceţi şi voi ucenici ai Lui?

Atunci l-au ocărât şi i-au zis: tu eşti ucenicul Lui; noi suntem ucenicii lui Moise. Noi ştim că Dumnezeu a grăit cu Moise, iar pe Acesta noi nu-L ştim de unde este. Răspuns-a omul şi le-a zis: tocmai în aceasta stă minunea că voi nu ştiţi de unde este; şi totuşi El a deschis ochii mei. Şi noi ştim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi, dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acela îl ascultă. Din veac nu s-a auzit să fi deschis cineva ochii vreunui orb din naştere. Dacă n-ar fi Acesta de la Dumnezeu, nimic n-ar fi putut face.

Ei însă au răspuns şi i-au zis: în păcate tu te-ai născut întreg şi tu ne înveţi pe noi? Şi l-au dat afară. A auzit Iisus că l-au dat afară şi găsindu-l, l-a întrebat: crezi tu în Fiul lui Dumnezeu? El a răspuns şi a întrebat: cine este, Doamne, ca să cred într-Însul? Iisus i-a spus: L-ai văzut pe El, căci cel care vorbeşte cu tine, Acela este. Atunci el a grăit: cred, Doamne, şi s-a închinat Lui“.

Pe aceeaşi temă:

Alegeri locale 2016 Constanţa. Prezenţa la vot în Constanţa: 29,54% dintre alegători au votat până la ora 14.00

Primarul de la sat care vrea să conducă un oraş. Independentul Valentin Vrabie candidează la Medgidia: „E cea mai căpuşată administraţie“

Alegeri locale 2016. Dosar penal pentru preşedintele unei secţii de votare

Alegeri locale 2016. Rezultatele scrutinului pentru CJ Constanţa

Alegeri locale 2016 Constanţa. Rezultatele scrutinului din 5 iunie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările