Afaceristul Avraham Morgenstern, reţinut de DNA pentru contractele cu primăria lui Radu Mazăre. Procurorii anticorupţie propun arestarea sa

Afaceristul Avraham Morgenstern, reţinut de DNA pentru contractele cu primăria lui Radu Mazăre. Procurorii anticorupţie propun arestarea sa

Radu Mazăre şi Avraham Morgerstern Foto Ziua de Constanţa

Avraham Morgenstern, afaceristul alături de care a petrecut o noapte în arest Radu Mazăre, primarul Constanţei, a fost reţinut din nou pentru 24 ore de procurorii DNA.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus „punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Avraham Morgenstern, administrator al Shapir Structures SRL, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de evaziune fiscală“.

Avraham Morgenstern este omul de afaceri alături de care Radu Mazăre, primarul Constanţei, a petrecut o noapte în arest în luna aprilie a acestui an. Cei doi au fost reţinuţi atunci de procurorii DNA, dar instanţa a respins arestarea lor, impunând măsura de control judiciar.

Redăm integral ordonanţa de reţinere întocmită de procurorii DNA:

„Societatea Shapir Structures S.R.L. s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat, producând un prejudiciu în sumă totală de 45.694.558,5 lei (peste 10 milioane de euro) compus din: 27.723.810,65 lei taxa pe valoarea adăugată şi 17.970.747,85 lei impozit pe profit.

În acest sens, administratorul societăţii, Avraham Morgenstern, pe de o parte, nu a înregistrat în mod corespunzător veniturile obţinute din 3 contracte încheiate cu RAEDPP (EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT) Constanţa şi Confort Urban S.R.L. Constanţa în sumă totală de peste 150 de milioane lei şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, emise de societatea Shapir Structures S.R.L., iar, pe de altă parte, a înregistrat cheltuieli fictive în sumă totală de peste 65 milioane lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants ltd Cipru şi Comrad Leasing ltd Cipru, controlate tot de Avraham Morgenstern.

Veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte:
- contractul încheiat la 22.12.2011, între SHAPIR STRUCTURES SRL şi R.A. EXPLOATAREA DOMENIULUI PUBLIC ŞI PRIVAT Constanţa, având ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” - Campus social Henri Coandă, venituri neînregistrate corespunzător – peste 40 de milioane lei;
- contractul încheiat la 10.12.2008 de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa şi
- contractul încheiat la data de 23.02.2012, încheiat de SC SHAPIR STRUCTURES SRL cu SC CONFORT URBAN SRL Constanţa, având ca obiect Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Mun. Constanţa, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate – peste 100 milioane lei.

Pe de altă parte, au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 milioane lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile controlate de inculpat, Larton Consultants ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 lei în perioada 2009-2011) şi Comrad Leasing ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei în perioada 2011-2014), în baza următoarelor contracte:

- Contractul încheiat la 16.01.2009 între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de beneficiar şi LARTON CONSULTANTS LTD Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar - fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către prestatorul LARTON CONSULTANTS LTD - Cipru pentru beneficiar SHAPIR STRUCTURES SRL. Durata contractului a fost stabilită la 3 ani, iar valoarea totală a contractului a fost de 3.500.000 EUR.

- În data de 01.09.2010, la contractul menţionat mai sus a fost încheiat Actul adiţional nr. 1 prin care valoarea totală a contractului a fost suplimentată cu suma de 4.500.000 euro. Nu este justificată în niciun fel această majorare de valoare, nu se arată ce servicii suplimentare îi sunt necesare societăţii Shapir Structures S.R.L. şi pe care ar urma să le presteze societatea Larton Consultants ltd; În perioada 06.02.2009 – 04.10.2011, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de LARTON CONSULTANTS LTD în valoare totală de 32.465.159,34 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.

- Contractul încheiat la 01.08.2011, între SC SHAPIR STRUCTURES SRL, în calitate de client şi COMRAD LEASING LTD Cipru, în calitate de consultant. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar - fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management). În contract nu este prevăzut un preţ. În perioada 23.08.2011 – 18.02.2014, în contabilitatea SC SHAPIR STRUCTURES SRL au fost înregistrate facturi emise de COMRAD LEASING LTD Cipru în valoare totală de 32.638.530,02 lei. Acestea au fost achitate în totalitate, atât prin bancă, cât şi în numerar. Din analiza facturilor şi a anexelor la acestea nu au rezultat date care să demonstreze realitatea prestaţiei efectuate.

Inculpatului Avraham Morgenstern i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 19 noiembrie 2014, la Tribunalul Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile“.

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre: „Îmi dau demisia când vreau eu, e decizia mea personală. Acum sunt mâhnit, încerc să-mi dau seama ce s-a întâmplat la alegeri“

Părerea lui Radu Mazăre despre Klaus Iohannis: „Nemţii sunt oameni serioşi. Sper ca el să normalizeze situaţia“

Interceptări din dosar. Şpaga s-a negociat în cinci întâlniri. Radu Mazăre: „El pierde bani, eu pierd imagine“

Radu Mazăre a fost eliberat sub control judiciar. Îşi petrece Paştele acasă. „Vă aştept de 1 Mai la mare!“

Radu Mazăre, eliberat: „Ruşanu a sforăit de m-a rupt!” DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre

VIDEO STENOGRAME Radu Mazăre: „Dacă nu rezolvă problema, mă ocup eu de ei personal!”

Radu Mazăre va fi cercetat în continuare sub control judiciar, în dosarul privind locuinţele sociale

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, chemat miercuri la DNA în dosarul în care este cercetat şi Radu Mazăre

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările