EXCLUSIV VIDEO Primele imagini din dronă, după prăbuşirea elicopterului SMURD

EXCLUSIV Ce a filmat drona după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

Mult aşteptatele imagini filmate dintr-o dronă după prăbuşirea elicopterului SMURD au fost publicate astăzi. Proprietarul dronei le dă publicităţii la exact o săptămână de la tragicul accident. Echipa „Adevărul“ are informaţii în exclusivitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bogdan Dumitru a aflat de prăbuşirea elicopterului SMURD la câteva minute după tragicul eveniment. El locuieşte în zona Capitol din Constanţa, aşa că s-a urcat în maşină şi a plecat către Mamaia. 

Bărbatul spune că a ajuns acolo în doar şase minute, la puţin timp după ce maşina de la ISU Dobrogea a fost pe malul lacului. 

Drona s-a ridicat imediat la peste 60 de metri înălţime şi a plecat de pe mal către epava elicopterului. Primele imagini au pe ele marcate ora la care au fost înregistrate - 16:40:36, adică la 29 minute după momentul prăbuşirii aparatului de zbor. Video pe care echipa Adevărul l-a vizionat încă de duminică, 21 decembrie surprinde plecarea de pe mal, dar şi o bună parte din traseul bărcii gonflabile în care se aflau cadrele ISU Dobrogea. 

În imagini nu pare să se observe niciuna dintre victime, nici măcar pilotul sau doctoriţa care au reuşit să ajungă la suprafaţa apei. Există totuşi o mişcare pe luciul apei, în apropierea cozii elicopterului. Anchetatorii au acum misiunea să analizeze acest video şi să se pronunţe cu privire la faptul că victimele mai erau sau nu deasupra apei la ora 16.40.

Pompierii nu ştiu să-şi manevreze bărcile de salvare

Partea mai interesantă este legată de modul în care au intervenit pompierii militari. Este evident faptul că angajaţii ISU Dobrogea nu ştiu să folosească barca pneumatică. Ambarcaţiunea avea un motor nefuncţional, aşa că oamenii legii au plecat în larg cu vâslele. În imagini se vede cum unul dintre ei dă prea repede din vâsle pe partea stângă şi ambarcaţiunea o virează serios către stânga. Un alt pompier încearcă să o redreseze, dar duce vârful bărcii prea mult către dreapta. 

Toate acestea se întâmplau în condiţiile în care orice intervenţie a cadrelor ISU era esenţială în primele minute după tragedie. Intervenţia mai rapidă putea să ducă la salvarea doctoriţei sau a pilotului. Prima persoană care a ajuns la dr. Laura Vizireanu a fost un pescar, la bordul unei bărci cu motor, care a plecat de pe malul celălalt al lacului Siutghiol, de la sute de metri depărtare. 

Proprietarul dronei spune că imaginile au fost filmate de la aproximativ 179 metri depărtare faţă de mal. Poziţia GPS-ului dronei arată că aceasta se afla pe următoarele coordonate: Latitudine - 44.257778 grade Nord şi Longitudine - 28,613889 grade Est.

Bogdan Dumitru a oprit filmarea pentru a face două poze după care a pornit din nou înregistrarea video şi a decis să treacă cu drona peste epava elicopterului. El intenţiona să reia filmarea din unghiul opus pentru a avea apusul de soare în spatele camerei şi, în consecinţă, o imagine mai clară. 

Câteva secunde mai târziu, probabil chiar deasupra locului epavei, drona a pierdut contactul cu telecomanda ei şi a zburat necontrolat. Bogdan Dumitru crede că aparatul de zbor s-a întors la mal, aşa cum este programat, dar nu în locul de unde a plecat, ci 300 metri mai departe.

Drona a fost recuperată de un trecător şi predată Poliţiei Mamaia în cursul dimineţii de marţi, 16 decembrie şi acum se află în posesia procurorilor de la Parchetul Militar. Cel de-al doilea clip încă nu a fost recuperat. Bogdan speră ca drona să fi păstrat acea filmare şi ea să fie mai relevantă pentru anchetă. 

Imagini Claboo Media

Vă mai recomandăm:

 

FOTO Epava elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol a fost adusă la mal. Şeful ISU Constanţa, demis

Bătrâna pentru care şi-au dat viaţa cei patru membri ai SMURD din elicopterul prăbuşit la Constanţa. Femeia a fost la câteva minute să moară alături de eroi

Martor al tragediei de pe lacul Siutghiol: „Mi-a atras atenţia zborul în picaj al elicopterului“

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

FOTO Blestemul lacului Siutghiol, cimitirul de epave. Pe fundul apei zac mormane de fiare ale aparatelor de luptă nemţeşti, dar şi ambarcaţiuni noi

Tragedia de pe lacul Siutghiol. Bâlbele din misiunea de salvare a echipajului SMURD, după prăbuşirea elicopterului

Raed Arafat, pe contul său de Facebook, la 8 decembrie: „În scurt timp, operaţiunile de salvare din sud-estul ţării se vor desfăşura mai eficient“

UPDATE Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările