Adevăratul subiect de la Română la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. În 2013, Ministerul Educaţiei îi dădea altă definiţie decât acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2016 a creat, iarăşi, confuzii şi interpretări în rândul candidaţilor. La profilul Uman, elevii au primit ca temă „Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat“. Care este acel „roman psihologic“ constituie, însă, adevăratul subiect al examenului.

Destui candidaţi au considerat că nu doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ a lui Camil Petrescu intră în această categorie a romanului psihologic. La indicaţia propriilor profesori de la clasă, liceenii au scris - aşa cum au învăţat la ore - despre romane ca „Ion“, „Moromeţii“ sau „Enigma Otiliei“.

În cazul ultimului titlu, confuzia este şi mai mare, creată nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, „Enigma Otiliei“ a lui George Călinescu a fost catalogată de Ministerul Educaţiei drept roman psihologic. La Bac 2016, subiectul este notat cu 30 puncte, ceea ce face ca elevul să fie depunctat serios, cu aproape o treime din punctaj, în cazul în care a respectat lecţia profesorului de la catedră.

Părerile sunt foarte împărţite printre specialiştii consultaţi de ziarul „Adevărul“. În timp ce profesoara Ruxandra Achim de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti indică drept unică opţiune romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ a lui Camil Petrescu, inspectorii de specialitate de la Constanţa încadrează şi „Patul lui Procust“ la categoria roman psihologic, acesta fiind genul literar consacrat de romancier în literatura română.

Oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice înclină spre opinia inspectorilor de la Constanţa, enumerând cele două opere ale lui Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ şi „Patul lui Procust“, ca fiind textele corecte de analizat.

Totuşi, programa de Bac din acest an defineşte doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ ca fiind roman psihologic, singura lucrare psihologică mai fiind doar nuvela „Moara cu noroc“ a lui Ioan Slavici. „Patul lui Procust“ este clasificat ca „roman modern, citadin“. 

„De ce «Moara cu noroc» este operă psihologică şi «Enigma Otiliei», cu atâtea tipologii umane şi conflicte interioare şi exterioare, nu? Deci acum trei ani, în 2013, «Enigma» era roman psihologic, iar acum nu mai este? Ce s-a schimbat între timp? Înseamnă că eu dacă năşteam copilul cu trei ani înainte, ea acum ar fi luat 10 la Română, iar acum pe aceeaşi operă o să ia maximum 7, nu? Unde este dreptatea, unde este judecata corectă şi aprecierea justă a unei lucrări?“, este indignată mama unei candidate la examenul de Bacalaureat 2016, olimpică la Română.

O profesoară de Limba şi literatura română este cu atât mai revoltată cu cât se simte responsabilă pentru cunoştinţele transmise elevilor săi. „Deci eu i-am minţit pe elevii mei când le-am predat romane ca fiind psihologice, cu argumente justificative? Atunci să dea onorabilul minister o circulară prin care să declare drept unic roman psihologic «Ultima noapte de război»! Dar s-o dea la 15 septembrie, să învăţăm copiii ca atare, nu să ne trezim că se schimbă regulile jocului o dată la câţiva ani“, spune profesoara.

La întrebarea despre schimbarea de optică a evaluatorilor, care o dată (în 2013) consideră „Enigma Otiliei“ drept roman psihologic, iar acum (în 2016) nu-l mai consideră, oficialii din MENCS au evitat să dea un răspuns clar, arătând că evaluarea depinde doar de cei autorizaţi să o facă. „Faptul că în unele romane se utilizează folosirea tehnicii analizei psihologice nu face ca acele romane să fie considerate psihologice“, au specificat cei din Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) din cadrul MENCS poate face lumină în acest caz, iar ziarul „Adevărul“ a solicitat luni, 4 iulie, un punct de vedere oficial pe această temă. Răspunsul va fi publicat de îndată pe site-ul adevarul.ro, atunci când va fi oferit de experţii CNEE.

Pe aceeaşi temă:

Subiectele la Română BAC. La profil Uman: romanul psihologic. La Real: romanul interbelic

VIDEO Rezolvarea subiectelor la proba de Limba şi literatura română BAC, la Adevărul Live

Bacalaureat 2016 Constanţa. Mamă: „A zis că dacă îi cade «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» ia nota 11“


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite