Activist gay ameninţat cu moartea. Organizatorul marşului „Dumnezeu nu face politică“ a depus plângere la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul de susţinere a drepturilor LGBT Foto arhivă
Marşul de susţinere a drepturilor LGBT Foto arhivă

Mesajele de ameninţare cu moartea primite pe telefon de unul dintre organizatorii marşului de susţinere a comunităţii gay au fost depuse ca probe în dosarul de anchetă.

M.F., unul dintre organizatorii marşului „Dumnezeu nu face politică“ organizat sâmbătă, 19 noiembrie, la Bucureşti, a făcut un denunţ la Poliţie pentru ameninţare, hărţuire şi instigare la ură şi discriminare. Activistul gay a fost ameninţat cu moartea în repetate rânduri de persoane necunoscute, imediat după marşul de protest. El a primit duminică, 20 noiembrie, telefoane şi mesaje în care a fost anunţat că va lua bătaie cruntă, va fi călcat cu maşina şi va fi omorât dacă nu încetează să organizeze manifestaţii publice pentru promovarea egalităţii în drepturi. Plângerea penală a fost depusă cu sprijinul Asociaţiei Accept la Secţia 1 de Poliţie din Bucureşti.

„Am ajuns să mă tem pentru viaţa mea, pentru siguranţa mea. Să fiu ameninţat cu moartea în casa mea, în tara mea, din cauza mesajului anti-homosexualitate propagat de organizaţii creştine şi conservatoare. Titus Corlăţean mă trimite să plec în Europa dacă nu îmi ajung drepturile din România, suporterii lui mă trimit în Zimbabwe. Eu vreau să trăiesc în ţara mea, în România, să am aceleaşi drepturi şi obligaţii ca toţi concetăţenii mei. Tot ce îmi doresc eu este să pot încheia în România un parteneriat civil cu omul care îmi e alături de 7 ani de zile, ca să avem grijă unul de celălalt. Şi mă trezesc că un grup care vrea să distrugă pacea socială din România mă transformă în cea mai mare ameninţare la adresa familiei“, spune activistul gay M.F.

Iată cum suna o conversaţie telefonică purtată în data de 20 noiembrie 2016

„MF: Te rog să nu mă mai suni.

Agresor: Băi, să nu te mai sun, nenorocitule că te calc cu maşina. Ai belit p...

MF: hmm

Agresor: Aia care o sugi mereu, nenocoritul dracului. Eşti în România aici. Du-te bă în alte tări, du-te în Zimbabwe să vezi că la homosexuali le ia capul ăia, bă, în Zimbabwe. Te-ai găsit tu, vrei drepturi, ce drepturi să iei, în gâtu mă-tii, mai multe ca mine - un om normal.

MF: Te rog să nu mă mai suni.

Agresor: Ce să nu te mai sun, bă te caut fi-ar. Aoleu. Te omor, bă! Te omor. Ai belit p...“

Numărul de telefon al lui M.F. a fost oferit participanţilor la marşul LGBT ca număr de contact în caz de urgenţe. Activiştii afirmă că numărul de telefon a circulat pe pagina de Facebook a Coaliţiei pentru Familie şi a lui Mihai Tociu, unul dintre susţinătorii acesteia. „Tociu, alături de Mihai Rapcea şi Adrian Grigoriu, antisemiţi cunoscuţi, au contra-manifestat sâmbătă, folosind mesaje instigatoare la ură împotriva comunităţii, încurajând o cultură a hărţuirii sexuale şi violului, precum «Convertesc lesbiene». Ei nu au fost amendaţi de jandarmi, deşi în Oradea două persoane au primit amendă pentru că aveau o foaie A4 pe care era scris cuvântul «toleranţ㻓, arată asociaţia Accept.

Semnalul de alarmă

Marşul „Dumnezeu nu face politică“ a fost organizat de Asociaţiile MozaiQ şi TRANSform, dorind să tragă un semnal de alarmă asupra „pericolului populismului clasei politice în discuţia despre redefinirea familiei în Constituţie“.

„În ultimul an, atât Asociaţia ACCEPT, cât şi organizatorii marşului «Dumnezeu nu face politică», au semnalat creşterea numărului de incidente în care persoanele LGBT sunt hărţuite şi discriminate din cauza mesajelor homofobe şi transfobe circulate de membrii Coaliţiei pentru Familie, în special în cadrul evenimentelor publice organizate cu sprijinul cultelor religioase, dar şi în emisiunile televizate la care participă.

Reamintim că împuterniciţii Coaliţiei pentru Familie au colectat semnături în şcoli şi licee, cu încălcarea legii educaţiei, dar şi prin reţeaua de preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române, al căror salariu este cofinanţat de stat din banii tuturor contribuabililor, ai noştri ai tuturor. Tema modificării Constituţiei a produs o falie la nivelul societăţii, care începe să aibă efecte concrete asupra siguranţei persoanelor LGBT şi tuturor românilor care consideră vital respectul faţă de un stat de drept laic, ce garantează tuturor drepturi fundamentale, egalitate şi nediscriminare.

Demersul Coaliţiei pentru Familie începe să aibă roadele reale pe care Pro Vita, Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie, Mihai Gheorghiu şi Mihai Tociu şi le-au dorit de la bun început. Mesajul generalizat de excludere a persoanelor LGBT din societate, scoaterea lor în afara normalităţii şi a protecţiei legale, ascuns sub masca unor aşa-zise valori tradiţionale, a fost preluat de autorul infracţiunii.

Politicienii au datoria să se gândească de două ori dacă susţin şi ei acest mesaj de excludere, prin votul pe care îl vor da în plenul Parlamentului la primăvară. În cazul în care noii parlamentari vor vota în favoarea redefinirii familiei în Constituţie, organizarea unui referendum şi a campaniei aferente va duce negreşit la o escaladare a violenţei faţă de persoanele LGBT“, a declarat Iustina Ionescu, membră a Asociaţiei ACCEPT şi avocată de drepturile omului.

Pedeapsa: un an şi şase luni închisoare

„Iată că violenţa de pe facebook se traduce şi în viaţa reală. Observ o radicalizare a discursului public care, iată, are efect şi asupra colegului nostru. Vă garantez că nu este un caz izolat, iar clasa politică trebuie să fie responsabilă şi să nu lase acest subiect să ducă la violenţă. Nu aşa ne protejăm cetăţenii LGBT, ci acordându-le respectul cuvenit“, a declarat Vlad Viski, preşedintele MozaiQ.

Asociaţia ACCEPT precizează că va monitoriza desfăşurarea cercetării penale, mai ales în absenţa unui mecanism concret de prevenire şi monitorizare a infracţiunilor motivate de ură împotriva persoanelor LGBT în Romania.

„Poliţia şi organele de cercetare penală trebuie să trateze cu seriozitate investigaţia şi să aducă în faţa legii pe toţi cei care comit infracţiuni în numele urii. Aceştia nu vizează doar intimidarea unui singur om, ci doresc să creeze teamă şi nesiguranţă în rândul tuturor persoanelor LGBT. Cel care a realizat apelul telefonic riscă până un an şi şase luni de închisoare, dacă organele de cercetare penală aplică corect articolul 77 din Codul Penal, care consideră ura faţă de persoane homosexuale o circumstanţă agravantă în comiterea oricărei infracţiuni“, precizează avocaţii.

Pe acceaşi temă:

Asociaţia Accept, despre cazul ziaristului gay ucis: „Este inacceptabil să asociezi homosexualitatea cu criminalitatea“

UPDATE CCR amână iarăşi pronunţarea în privinţa căsătoriilor homosexuale. Argumentele cuplului gay care cere recunoaşterea mariajului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite