MiG 21 LanceR prăbuşit în Dobrogea, pilotul a murit. Elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutare a căzut şi el. Cei şapte militari de la bord, morţi VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Digi24
Sursa Digi24

Un avion MiG 21 LanceR s-a prăbuşit în zona Cogealac, judeţul Constanţa, în seara de miercuri, 2 martie 2022, în jurul orei 20.00. Elicopterul IAR 330-Puma trimis în căutarea lui s-a prăbuşit şi el, la mică distanţă, la Gura Dobrogei, la 11 kilometri de Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Cei şapte militari aflaţi la bordul elicopterului şi pilotul MiG-ului au murit.

UPDATE Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanţa, şi-a pierdut viaţa. 

Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene şi Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanţa continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niţă, căzut la datorie.

Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru militarii căzuţi la datorie. 

Cei 8 militari morţi Sursa MApN

Cei 8 militari morţi în prăbuşirea elicopterului IAR 330-Puma şi a avionului MiG-21 LanceR în Dobrogea Sursa MApN

Aeronava prăbuşită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formaţie de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.

Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbuşită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.

Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbuşirilor, a transmis MApN. 

Militarii morţi în elicopterul IAR 330-Puma prăbuşit la Gura Dobrogei Sursa Facebook Vasile Dîncu

Militarii morţi în elicopterul IAR 330-Puma prăbuşit la Gura Dobrogei Sursa Facebook Vasile Dîncu

Costinel Iosif Niţă, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit Sursa Facebook Vasile Dîncu

Costinel Iosif Niţă - pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit la Cogealac Constanţa Sursa Facebook Vasile Dîncu

UPDATE S-a crezut iniţial că pilotul avionului MiG 21 LanceR a reuşit să se catapulteze, întrucât trupul său nu a fost găsit lângă epavă - după cum a anunţat Digi24. Dar ulterior acesta a fost găsit la faţa locului.  

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a scris pe Facebook următorul mesaj: „În această noapte tragică pentru aviaţia din România, gândurile mele se îndreaptă către familiile îndoliate ale militarilor de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu care şi-au pierdut viaţa în zona localităţii Gura Dobrogei, în timp ce executau o misiune de salvare şi recuperare. Elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit în timp ce căuta o aeronavă MiG 21 LanceR, dispărută de pe radar.”

UPDATE La bordul elicopterului IAR 330-Puma se aflau şapte militari: cinci membri ai echipajului şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.

Iată lista militarilor morţi, transmisă de MApN:

Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.

Locotenent Pătraşcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.

Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.

Caporal Lateş Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit şi avea doi copii.

Sergent Marinescu Ionuţ, personal de însoţire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.

Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005. 

„Operaţiunile de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfăşurare. Ministrul apărării naţionale şi şeful Statului Major al Apărării îşi exprimă profundul regret pentru tragicul eveniment şi este alături de familiile militarilor“, a comunicat Biroul de presă al MApN. 

UPDATE Sorin Stoicescu, expert aviaţie, siguranţă, securitate, investigaţii aeronautice, coordonare civil-militară a declarat pentru „Adevărul” că, cel mai probabil, elicopterul care a plecat în operaţiunea de recuperare şi salvare a pilotului de MIG 21 LanceR a căzut dintr-o eroare de pilotaj.

„Erau condiţii meteorologice grele. Pilotul a raportat asta şi i s-a dat ordin să se întoarcă. Pe acest parcurs este posibil ca pilotul să se fi dezorientat. Toţi comandanţii de elicoptere au atunci tendinţa să coboare pentru a vedea marcaje pe sol şi uneori coboară prea mult. Sunt condiţii ideale pentru a lovi nişte obstacole, vegetaţie, stâlpi şi aşa mai departe. De aici şi tragedia. Mai e şi problema givrajului pentru că existau condiţii şi atunci se schimbă problema”, a precizat expertul. (VALENTIN BOLOCAN)

mig si elicopter

MiG 21 Lancer Sursa Forţele Aeriene Române 

Elicopter IAR 330-Puma Sursa Forţele Aeriene Române

mig si elicopter

UPDATE Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor militarilor decedaţi: „Astăzi este o zi tristă pentru familia Armatei Române. Cei cinci membri ai echipajului elicopterului IAR 330-Puma, aflat în misiune de căutare-salvare pentru aeronava MiG 21 LanceR, au fost găsiţi decedaţi în zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Transmit condoleanţe familiilor îndurerate. Dumnezeu să îi odihnească în pace. În continuare se desfăşoară misiuni de căutare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR.”

UPDATE Şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spânu, a declarat, la Antena 3, că elicopterul s-a prăbuşit şi a fost găsit, cu cei cinci militari din bord morţi. 

“În cazul elicopterului care a plecat în căutare şi salvarea MiG-ului 21 LanceR se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei cinci membri ai echipajului şi-au piedut viaţa. În continuare se execută operaţiunile de căutare-salvare pentru pilotul aeronavei MiG-21 LanceR, nu avem încă la acest moment confirmarea prăbuşirii şi nu avem detalii despre starea pilotului”, a afirmat Spânu.

Despre MiG-ul 21 LanceR şi pilotul acestuia nu există încă informaţii. Sunt încă speranţe că pilotul s-ar fi catapultat. Comuna Cogealac, în componenţa căreia se află şi satul Gura Dobrogei, se află la nord de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, la circa 13 kilometri. Elicopterul IAR 330-Puma s-a prăbuşit la 11 kilometri de aerodrom. 

UPDATE Ministerul Apărării Naţionale confirmă 5 morţi în elicopterul IAR 330-Puma. Aparatul de zbor a fost găsit la 11 kilometri de Baza Mihail Kogălniceanu. Confirmarea vine din partea generalului Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN. Continuă căutările aeronavei MiG 21 Lancer şi a pilotului. (SÎNZIANA IONESCU) 

Harta zonei Cogealac - Gura Dobrogei din judeţul Constanţa unde s-au prăbuşit MiG-ul 21 LanceR şi elicopterul IAR 330-Puma Sursa Google Maps

Harta judeţul Constanţa Sursa cjc.ro

Harta judeţului Constanţa Sursa cjc.ro

UPDATE Localnicii din zona Gura Dobrogei spun că locul unde a căzut avionul este greu accesibil din cauza noroiului amestecat cu zăpadă. 

UPDATE: Oamenii spun că elicopterul s-a prăbuşit în zona Ferma 7 - Palazu Mic. 

UPDATE Localnicii susţin că s-au auzit două bubuituri în apropierea Mănăstirii Sfântul Ioan Casian din zona Gura Dobrogei. Autorităţile au interzis accesul în zonă.

UPDATE Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază.

Ultima poziţie cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localităţii Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaşte starea echipajului sau a aeronavei. Şi în acest caz s-au declanşat operaţiunile de căutare-salvare. 

Nu sunt încă informaţii certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.

Ştirea iniţială: 

ISU Dobrogea a confirmat în această seară faptul că au fost sesizaţi în legătură cu producerea unui eveniment aviatic. 

Reprezentanţii ISU au declarat că alte informaţii vor fi furnizate de Ministerul Apărării Naţionale. 

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat oficial accidentul aviatic.

„Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac si Gura Dobrogei. 

Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50. 

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei. 

Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare. 

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenţă spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenţie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.“, a precizat MApN într-o informare de presă transmisă în seara de miercuri, 2 martie. 

Imaginile surprinse de o camera video instalată în curtea unui localnic a fost surprins momentul în care se vede o lumină foarte puternică.

Vom reveni cu informaţii suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile. 

Tragedia din 2018 petrecută la show-ul aviatic de la Borcea

În vara anului 2018 un incident asemănător a avut loc la Baza Aeriană 86 Borcea. Un avion militar MiG-21 LanceR s-a prăbuşit pe 7 iulie, în timpul unui zbor demonstrativ organizat în cadrul unui miting aviatic de la Baza 86 Aeriană Borcea. Alte 22 de avioane s-au prăbuşit în ultimii 24 ani în România.

 „L-am pierdut astăzi pe locotenent-comandorul Florin Rotaru, pilotul aeronavei MiG 21 LanceR prăbuşită la Feteşti. Ofiţerul era în vârstă de 36 de ani şi îndeplinea funcţia de pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă, Baza 86 Aeriană Feteşti. Aeronava pilotată de locotenent-comandorul Florin Rotaru s-a prăbuşit sâmbătă, 7 iulie, în jurul orei 13.30, după un zbor executat în cadrul unui miting aerian organizat la Baza 86 Aeriană, anunţa Ministerul Apărării la acea dată. Avionul s-a prăbuşit în văzul miilor de spectatori prezenţi la demonstraţie. 

 

 

România, printre ultimele ţări care mai folosesc avioane MiG-21

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a atribuit companiei Aerostar un contract în valoare de 18.999.731 de lei, fără TVA (aproape 4 milioane de euro), pentru repararea, furnizarea de piese de schimb şi componente pentru aeronavele de luptă MiG-21 Lancer aflate încă în dotarea Forţelor Aeriene Române

România este una dintre ultimele ţări care continuă să utilizeze venerabilul MiG-21, un avion care se apropie de vârsta de 70 de ani de la primul zbor al prototipului.

Pentru a menţine operaţionale vechile MiG-21, MApN a achiziţionat în ultimul an o serie de piese pentru aceste aparate, cum ar fi paraşute de frânare PF21 Pur sau produse pirotehnice şi echipamente specifice sistemului de salvare pentru avioanele militare tip MiG 21 Lancer.

Pe parcursul celor şase decenii de când se află în dotarea Forţelor Aeriene Române s-au înregistrat numeroase accidente cu MiG-21, unele dintre acestea mortale.

În 2024, aparatele MiG-21 ale aviaţiei române vor fi înlocuite cu 32 de aeronave F16 Fighting Falcon, pe care statul român intenţionează să le achiziţioneze la mâna a doua din Norvegia. O parte din aeronavele MiG-21 scoase din uz vor fi casate, iar câteva vor fi păstrate pentru antrenament. (IONELA STĂNILĂ)

Vă mai recomandăm: 

Militarii francezi din Forţa de Răspuns a NATO continuă să sosească în Baza de la Mihail Kogălniceanu 

NATO îşi aduce militarii de elită în România. Ce aeronave sunt gata să decoleze în caz de urgenţă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite