A murit reputatul chirurg Dumitru Unc, infectat cu SARS CoV-2. Înmormântarea este duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Dumitru Unc Arhivă personală
Profesorul Dumitru Unc Arhivă personală

Reputatul medic constănţean Dumitru Unc a murit sâmbătă dimineaţă. Vestea tristă a fost anunţată de familie pe pagina de Facebook. Din primele informaţii, chirurgul era infectat cu noul coronavirus.

UPDATE Duminică, 25.10.2020 ora 12:30, în faţa Catedralei Sf Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, se va oficia slujba de înmormântare a Prof. Univ. Dr. Octavian Dumitru UNC.

Chirugul Dumitru Octavian Unc, în vârstă de 63 de ani, era internat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în stare gravă, după ce fusese infectat cu noul coronavirus. În noaptea de vineri spre sâmbătă, el a fost supus şi unei intervenţii chirugicale, însă spre dimineaţă el a murit.

„Profu’ Unc trece acum prin momente dificile. Haideti toti, fiecare dupa cum putem, sa ne rugam impreuna in aceasta seara. 5 minute, intre 00:00 - 00:05, pentru noi nu sunt multe, dar pentru dansul sigur vor reprezenta mult! Dumnezeu să-i dea multă sănătate“, era anunţul pe Facebook. Din păcate, el a murit în această dimineaţă. 

Dumitru Unc s-a născut la Zărneşti, judeţul Braşov

- absolvent al Liceului Teoretic „Ovidius” constanţa, 1976, clasa specială de fizică 

- absolvent al Facultăţii de Medicină Generală, IMF Bucureşti, promoţia 1985, cu media generală 9,74. 

- Medic primar de Chirurgie generală, 1998, cu media 9,88 

- Doctor în Medicină(specialitatea Chirurgie) din 2000, cu examen în cadrul UMF „Gr.T.Popa” Iaşi în 1999 

- Cadru didactic al Facultăţii de Medicină Constanţa din1.10 1990 - Asistent, Sef de lucrari si Conferenţiar universitar în cadrul Catedrei de Discipline Clinice chirurgicale a Facultăţii de Medicină din Universitatea „Ovidius” 

- Profesor universitar, Facultatea de Medicina, Universitatea OVIDIUS Constanta 20 iulie 2007 - Director medical al clinicii private de chirurgie MACTA(Medical Analysis Constanta – din 2006-2011 

- Seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Constanţa- martie 2011-octombrie 2014 – 2015

- Director medical al clinicii private de chirurgie MACTA(Medical Analysis Constantaorkshop-ul „Human Islet Preparati

Iată cum povestea medicul Dumitru Unc întreaga sa carieră

Primul contact cu Chirurgia, l-am avut ca student, cu activităţile obişnuite în cadrul stagiului de Chirurgie, cu Prof.Dr. SIMICI Pavel, la Spitalul „Pantelimon” şi apoi cu Prof.Dr. Ciurel , la Spitalul de Urgenţă. M-am iniţiat ca medic stagiar, în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde am primit pentru prima oară”Acul” primei operaţii chirurgicale de la dr. Vasile Sârbu, alături de care am dobândit din dragostea de chirurgie. 
 

Ca secundar, mi-am desfăşurat anul de pregătire sub formă de Curs, în Clinica COLTEA, sub îndrumarea Prof.Dr. Angelescu Nicolae dar şi orele de Tehnici chirurgicale, sub conducerea domnului Prof.Dr. Nicolae Constantinescu. După susţinerea examenului de curs, următorii doi ani de secundariat i-am efectuat în Clinica aII-a Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, sub îndrumarea didactică şi profesională a domnului Prof.Dr. Vasile Sârbu, şeful clinicii. Sub îndrumarea dînsului am realizat primele operaţii necesare chirurgului începător ca să dobândească curaj, primele operaţii ca prim operator, realizându-le practic pentru toată gama intervenţională, sub directa observaţie şi coordonare a domniei sale. 

Ca medic secundar am început şi gărzile în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, gărzi care de-a lungul anilor s-au ridicat la peste 700, în acest interval. Am fost practic zi de zi şi poate chiar seară de seară, la patul bolnavilor din Clinică, participând nu numai la operaţii ci şi la vizitele de dimineaţă şi contravizitele obişnuite în aaceastă clinică. Având şansa să aparţin unei clinici în care s-au abordat toate intervenţiile chirurgicale, de la cele cronice, programate la cele de urgenţă, de la tumorectomii sau apendicetomii la transplantele renale sau rezecţiile hepatice, de la chirurgia vasculară la tehnici inedite sau tehnicile de ultimă oră, am avut onoarea şi şansa să fiu component al echipelor chirurgicale care au operat în toţi aceşti ani.

In 1994 am devenit medic specialist chirurg în urma examenului de specialitate desfăşurat la Bucureşti, apoi, în 1998, medic primar de Chirurgie, în cadrul Examenului de primariat organizat în Clinica condusă de prof.dr. Ghelase, UMF Craiova, absolvind cu medic 9,88. Alături de şeful Clinicii în care mi-am desfăşurat întreaga activitate chirurgicală profesională şi didactică, domnul Prof.Dr. Vasile Sârbu, sau sub supravegherea sa, am participat la realizarea intervenţiilor impuse de patologia tiroidei, a esofagului, a cancerelor digestive, indiferent de localizare, a patologiei bilio-pancreatice, a tumorilor retro-peritoneale, patologie mamară, a celei a politraumatizaţilor, a bolii hidatice a transplantelor renale, chirurgiei vasculare sau transplantul insulelor de pancreas. Am efectuat mai multe cursuri postuniversitare de perfecţionare, în ţară şi peste hotare. 

În ultimii 5 ani am efectuat peste 3500 de operaţii, dintre care circa 2500 se încadrează în categoria operaţiilor mari şi medii, atât ca urgenţe cât şi ca operaţii programate. Am avut şansa să fac parte din echipele chirurgicale conduse de Prof.dr.Sârbu care au realizat ca premiere naţionale : - primele colecistectomii laparoscopice - prima apendicectomie laparoscopica - primele suturi mecanice digestive-1992 - tehnică în premieră de ramplisaj a chistului hidatic hepatic necomplicat (comunicat în revistaCHIRURGIA) - primele transplante experimentale şi pe om la Constanţa - prima operaţie de transplant de insule pancreatice din România 

Printre realizările personale novatoare în Spitalul Clinic Judeţean Constanţa pe care le-aş putea menţiona, ar fi: - utilizarea SonoSurg-ului în chirurgia cancerului mamar - tehnica de lipoliză si lipoabsorbţie axilară în cancerul de sân - primele reconstrucţii mamare cu lambouri musculare după mastectomii pentru cancerul mamar. - primele reconstructii mamare imediate cu implante de silicon după mastectomii pentru cancerul de sân.
 

Am efectuat din 1995 consultaţii în policlinica privată „Medical Top”, „Biosan” şi „Medical Analysis” dar şi la cabinetul „Bunul Samaritean” pentru persoane defavorizate social şi economic. Din 2015 sunt Directorul medical al MACTA (Medical Analysis Constanta) prima clinica privata de chirurgie din Constanta, unde am operat impreuna cu echipa chirurgicala si anestezica in perioada 2007-2015 peste 5000 pacienti . Martie 2011 –octombrie 2014- Seful Clinicii de Chirurgie, Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Constanţa. 

    

STUDII
 

1964-1968 –Şcoala elementară nr.12 Constanţa

1968-1972 –Şcoala generală nr.12 Constanţa

1972-1976- Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa, clasă specială de fizică

1976-1978- Şcoala Sanitară Postliceală Constanţa

1978-1979- stagiul militar cu termen redus – garnizoana Bucureşti

1979-1985- Facultatea de Medicină generală, IMF Bucureşti-media 9,74 

1985-1988- medic stagiar Spitalul Judeţean Constanţa

1988-1990-medic de Medicină generală, Dispeensar medical Cerchezu, Constanţa

1990- Asistent universitar, Facultatea de Medicină, Constanţa

1991, ianuarie-confirmat prin Ordinul Ministrului, medic secundar Chirurgie

 Generală

1991- a urmat şi absolvit cursul teoretic şi practic de specializare în Chirurgie

 Generală la Spitalul Clinic COLTEA, Bucureşti, Prof.Dr. Angelescu

1992-1994-secundariat în Chirurgie generală, Clinica a II-a Chirurgie, Spital

 Clinic Judeţean Constanţa, Prof. Dr. V.Sârbu

1994- examen de medic specialist în Chirurgie generală, confirmat prin Ordinul

 Ministrului 240/18.02.1994

1995- Şef de lucrări în cadrul catedrei de Discipline Chirurgicale a Facultăţii de

 Medicină din Constanţa

1998- medic PRIMAR, specialitatea Chirurgie generală, Ordinul MS 694/1998 pe

 bază de examen promovat cu media 9,88

2000- Doctor în Medicină; doctorand 1994-1999, UMF.”Gr.T.Popa” Iaşi,

conducător de doctorat Prof.Dr.Doc. Costache Lazăr; teza „VALOAREA

TRATAMENTULUI COMPLEX ÎN CANCERUL DE SÂN”, susţinută

decembrie 1999, confirmată de Comisia Superioara Bucureşti, ian. 2000

2003-Master in Chirurgie, curs 2002/2003, Universitatea „Ovidius” Constanţa

2003- Conferenţiar universitar, catedra Discipline Clinice Chirurgicale I

2007-Profesor universitar, Facultatea de Medicina, Universitatea OVIDIUS

Constanta 

Pe aceeaşi temă: 

Localitatea Fântânele intră în carantină pentru următoarele 14 zile 

O localitate din judeţul Constanţa a înregistrat o incidenţă foarte mare a cazurilor de COVID-19, de 6,01 la mia de locuitori

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite