A murit profesorul emerit Nicolae Răşanu, cetăţean de onoare al Constanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Răşanu a activat în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa
Profesorul Răşanu a activat în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa

Nicolae Răşanu a fost fondator al Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia  Petrolului în anul 1999 şi a ocupat funcţia de decan al acestei facultăţi până în anul 2003.

Colectivul Departamentului de Chimie şi Inginerie Chimică - Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa aduce un ultim omagiu profesorului Nicolae Răşanu care a murit luni, 30 decembrie.

„A fost mentor, formator de specialişti în domeniile Chimie şi Inginerie Chimică (Prelucrarea Petrolului şi Petrochimie), unul dintre fondatorii învăţământului academic constănţean, un profesionist deosebit, pasionat de cercetare şi de o calitate umană incomensurabilă”, spun colegii acestuia.

Profesorul Nicolae Răşanu a contribuit semnificativ la înfiinţarea specializărilor Tehnologia Prelucrării  Petrolului  -  ingineri  (1990), Fizică - Chimie (1991) şi Chimie (1997). În calitate de Şef al catedrei  de  Chimie şi Inginerie Chimică, în perioada 1990 – 2004, s-a preocupat constant de calitatea procesului  de învăţământ şi a participat efectiv la formarea unei şcoli de Chimie şi Petrol la Constanţa, care a căpătat recunoaştere naţională şi internaţională.

A fost fondator al Facultăţii de Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului (Constanţa) în anul 1999 şi a ocupat funcţia de decan al acestei facultăţi până în anul 2003, iar din anul 2004 Consiliul facultăţii i-a  conferit titlul de decan onorific. Facultatea înfiinţată în anul 1999 devine Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie din anul 2013. Meritele sale profesionale şi ştiinţifice au fost recunoscute prin acordarea titlului de Conferenţiar emerit în Ministerul Educaţiei în anul 1987. Primăria Municipiului Constanţa i-a decernat titlul de „Cetăţean de onoare” în  2003, iar Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti i-a acordat diploma de excelenţă, pentru contribuţia adusă la  dezvoltarea învăţământului în domeniul petrol pe teritoriul Dobrogei. Totodată, în anul 2013, Universitatea „Ovidius” din Constanţa i-a acordat titlul de „Profesor emerit”, pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea universităţii.

„Profesorul Nicolae Răşanu a deschis un nou domeniu de cercetare prin contribuţiile sale la chimia tioxantonei şi a avut contribuţii remarcabile în chimia compuşilor heterociclici triciclici cu caracter aromatic, având studii avansate asupra tioxantonei şi  selenoxantonei, furo-[2,3-b]-benzotiacromonei, tieno-[2,3-b] - benzotiacromonei şi tieno - [3,2 - b] - benzotiacromonei. Pe  lângă cercetările fundamentale, a realizat cercetări cu caracter  aplicativ în domeniul coloranţilor azoici, răşinilor epoxidice şi al vopselelor care includ aceste răşini, a epurării apelor reziduale de la fabricarea celulozei prin procedeul sulfat, obţinând rezultate interesante ce au fost publicate în peste 100 de lucrări ştiinţifice, care sunt în continuare apreciate de specialişti din S.U.A., Canada,  Germania”, adaugă colectivul de profesori.

În  anul 1990 profesorul Răşanu a înfiinţat Analele Universităţii Ovidius - seria Chimie, în prezent cotată în Web of Science, şi este iniţiatorul organizării de conferinţe din seria Chimia, începând cu anul 2000, care au devenit o tradiţie în Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie.

Pe aceeaşi temă:

A murit doctorul Constantin Tica, „îngerul copiilor“ din Spitalul Judeţean Constanţa

A murit Mihai Creangă, jurnalistul care a tipărit un ziar clandestin împotriva lui Nicolae Ceauşescu

Ilustrul avocat liberal care a murit în noaptea de Crăciun. Mircea Cancicov a primit 20 de ani de temniţă grea pentru că „a fost ministru de finanţe“




 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite