A murit Gheorghe Dumitraşcu, profesorul care a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii Ovidius. Înmormântarea va avea loc joi

A murit Gheorghe Dumitraşcu, profesorul care a contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii Ovidius. Înmormântarea va avea loc joi

Profesorul Gheorghe Dumitraşcu FOTO Ziua de Constanţa

La 17 ianuarie a murit profesorul de istorie Gheorghe Dumitraşcu, cel care a format generaţii de studenţi şi a sădit în inima fiecăruia noţiunea de patriotism.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profesorul de istorie Gheorghe Dumitraşcu era dobrogean get-beget, fiind născut la Nisipari, satul de lângă Castelu. 
 
A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa şi a fost unul dintre cărturarii care au obţinut ridicarea Liceului Mircea cel Bătrân la rang de Colegiu Naţional. 
 
Are o fiică - Lavinia Dacia (istoric) şi un fiu - Decebal. În anul 2013 a fost desemnat cetăţean de onoare al Nisipariului, din partea comunei Castelu. Prestigiul său ca specialist şi ca dascăl nu au fost, însă, de ajuns, pentru a fi declarat de consilierii actuali drept cetăţean de onoare al Constanţei.
 
Istoricului Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat anul trecut titlul de cetăţean de onoare, din cauza carierei sale de politician. La şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 30 martie, liberalii au votat împotriva acordării acestei distincţii venerabilului profesor, ctitor al Universităţii Ovidius din Constanţa şi formator al zeci de promoţii de elevi şi studenţi.
 
Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu, deplange trecerea la cele vesnice a reputatului istoric Gheorghe Dumitrascu:
 
“Am primit cu profunda durere vestea trecerii in nefiinta a prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrascu.
Constanta pierde un mare istoric, un dascal iubit de studenti, scriitor deopotriva, un patriot dar si un important om politic in perioada 1990-2000.
Marele profesor Gheorghe Dumitrascu, cel care a format generatii de tineri, va ramane pentru totdeauna in memoria noastra.
In aceste clipe grele, doresc sa transmit familiei sincere condoleante!
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”
 
Şi Arhiepiscopia Tomisului a trasmis un mesaj de condoleanţe: „Trecerea la cele veşnice a profesorului Gheorghe Dumitraşcu lasă în inimile noastre o firească tristeţe, dar şi dorul nestins al reîntâlnirii în veşnicie. Prin viaţa şi opera sa, distinsul profesor s-a dovedit a fi o personalitate marcantă a societăţii constănţene, la nivel local şi naţional.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l ierte şi nădăjduim să-l învrednicească a fi cetăţean de onoare al Raiului“.
Slujba de înhumare va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Şi Decebal Făgădău, primarul Constanţei, a transmis un mesaj de condoleanţe.
 
Am primit cu profundă durere vestea mutării la cele veşnice a profesorului Gheorghe Dumitraşcu. 
România pierde un mare istoric, mediul universitar pierde un profesor de înaltă calitate morală şi pregătire didactică, scena politică pierde pe unul dintre puţinii oameni politici care s-au ridicat peste nivelul vremurilor postdecembriste, constănţenii pierd un om bun, de mare caracter, model de verticalitate pentru toate generaţiile, un om pe care prezentul nu l-a meritat, foştii elevi, printre care mă număr şi eu, îşi pierd dirigintele, mentorul, pedagogul care făcea din fiecare lecţie de istorie un eveniment viu.
 
Îi suntem recunoscători pentru fiecare rând scris lăsat posterităţii, pentru fiecare oră de istorie predată, pentru fiecare lucrare îndrumată, pentru modelul de om politic curat şi moral, pentru toată moştenirea scrisă, vorbită şi spirituală. 
Îi mulţumim pentru cartea de istorie pe care însuşi a scris-o prin propria-i viaţă.
În prima şedinţă voi propune consilierilor locali ca o stradă din municipiu să poarte numele profesorului Gheorghe Dumitraşcu.
Laviniei, lui Decebal şi întregii familii le transmit cele mai profunde condoleanţe!
Bunul Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în Împărăţia Sa!“
 
 
Miercuri, 18 ianuarie, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la casa mortuară a Cimitirului Clares. Mâine dimineaţă, la ora 7.00, cortegiul funerar va pleca către Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa. La ora 11.00 va începe slujba de înmormântare.
 
În jurul orei 13.00, cortegiul funerar va ajunge la Cimitirul Central, unde va începe procesiunea de înhumare a profesorului Gheorghe Dumitraşcu în cavoul familiei.
 
 
 
 

C.v. Gh. Dumitrascu

Pe aceeaşi temă: 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: