A murit Eugeniu Iordăchescu, salvatorul bisericilor ce urmau să fie demolate în perioada comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ing. Eugeniu Iordăchescu FOTO basilica.ro
Ing. Eugeniu Iordăchescu FOTO basilica.ro

Inginerul Eugeniu Iordăchescu, cel care a salvat prin translare 12 biserici care urmau să fie demolate din ordinul lui Nicolae Ceauşescu în anii ‘80, a murit la vârsta de 89 ani.

După cutremurul din 1977, în plină desfăşurare a aşa-zisului program de „sistematizare urbană“ dorit de Nicolae Ceauşescu, în care au fost puse la pământ zeci de biserici, blocuri, cartiere întregi!, inginerul Eugeniu Iordăchescu a reuşit să oprească demolarea a 13 lăcaşuri de cult şi a altor 17 clădiri din Bucureşti şi din ţară, inventând metoda de translare a monumentelor. 

Astfel, Eugeniu Iordăchescu a salvat Schitul Maicilor, biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă, clopotniţa bisericii Mihai Vodă, Palatul Sinodal, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reşiţa, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ştefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domniţa Bălaşa, biserica Mănăstirii Râmeţ.

Eugeniu Iordăchescu s-a născut la Brăila, în anul 1929, şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti. A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic. Este autor a trei brevete de invenţie. A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincţia „Crucea patriarhală pentru mireni”. A murit la 4 ianuarie 2020, la vârsta de 89 de ani. 

biserica mihai voda translare

O istorie din secolul al XVII-lea pe rotile. Biserica Schitul Maicilor Foto: Arhivă personală Eugeniu Iordăchescu

Vă mai recomandăm:

„Salvatorul de biserici“. Cum l-a convins inginerul Eugeniu Iordăchescu pe Nicolae Ceauşescu să nu demoleze lăcaşurile de cult în anii ’80

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite