A început postul Ramazanului. Musulmanii din România au intrat în postul Lunii Sfinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 100.000 de credincioşi de confesiune islamică din România au intrat marţi, 9 iulie, odată cu răsăritul soarelui, în postul aspru de primenire spirituală morală şi trupească al Ramazanului. Luna postului, a fericirii, a iertării, Ramazanul este cea de-a noua lună a anului islamic (higiri), fiind considerată cea mai importantă şi sfântă pentru musulmani.

„Postul şi luna sfântă Ramazan durează 30 zile, perioadă în care musulmanii se dedică sublimei contemplări a păcii şi armoniei divine. Cele patru săptămâni sunt petrecute în abstinenţă totală şi rugăciuni pentru primenirea corporală şi mentală“, explică rânduiala Muftiatul Cultului Musulman din România, ce are sediul la Constanţa.

Pe întreaga perioadă a postului credincioşii se abţin de la mâncare şi de la potolirea setei, de la răsăritul soarelui şi până la răsăritul primei stele, pe bolta cerească.

„Perioada diurnă este marcată de aceeaşi abstinenţă totală şi în privinţa relaţiilor intime sau a gândurilor necurate de orice natură. Musulmanii căută pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu semenii, indiferent de religie, conştienţi fiind că doar astfel pot obţine mântuirea din partea lui Allah Atotputernicul“, arată secretarul eparhial Octai Memiş.

Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineţă cu citirea Coranului, urmat de predici obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.

Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul. Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid.

În toată perioada postului de Ramazan, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.
Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi), celebrată anul acesta este în noaptea de 3/4 august. În această noapte se spune că s-a coborât şi Cartea Sfântă, Coranul.

Tradiţia spune, deasemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite.

Muftiul Iusuf Muurat, liderul Cultului Musulman din Romania, adresează credincioşilor musulmani tradiţionala urare „Ramazan Ayiniz Kayirli Bolsin“ - „Ramazan Ayiniz Hayrli Ve Műbarek Olsun“.

Vă mai recomandăm

E vremea deliciilor culinare orientale! Musulmanii sărbătoresc Bayram-ul, poftiţi la baclavale şi sarailii!

Musulmanii din România încep postul Ramazanului. „Ramazan Ayi Hayrli ve Mübarek Olsun!“

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite