Şmecheriile „rechinilor” imobiliari care construiesc haotic în Mamaia Nord: construcţii înaintea autorizaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul construit în Mamaia Nord - captură
Ansamblul construit în Mamaia Nord - captură

Un apartament la malul mării, în Mamaia Nord, se vinde cu sume care pleacă de la 60.000 de euro. De aceea, zona este foarte atractivă pentru investitorii imobiliari care nu mai ţin cont de lege în goana după profit.

În tot acest timp, Primăria oraşului Năvodari, cea de care aparţine zona de Nord a staţiunii Mamaia, pare că nu vrea să limpezească deloc lucrurile în haosul imobiliar de la malul mării.

Pentru a se putea construi clădiri cât mai înalte, cu apartamente cât mai multe, investitorii scriu una pe hârtie, alta fac în realitate, fără să fie verificaţi de nimeni. Ziarul „Adevărul” a prezentat şi situaţia unor dezvoltatori care au început construcţiile fără nici un fel de autorizaţie, stârnind nemulţumirea celor care locuiesc la case şi se trezesc cu blocuri de patru etaje apărute peste noapte.

Un caz în care realitatea o ia înaintea legii este cel al imobilului situat la câţiva metri de plajă (strada D24, numărul 3-5-7), care a primit în anul 2016 o autorizaţie de construire P+2, în baza indicatorilor urbanistici aprobaţi în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) iniţial. „Un an mai târziu, beneficiarul a solicitat o nouă autorizaţie de construire pentru supraetajarea cu 20% conform Legii 50/1991, cu modificările şi completările ulterioare, privind autorizarea executării lucrărilor în construcţii, republicată, fiind emisă autorizaţia de construire 485/09.08.2017”, transmite Primăria Năvodari.

În realitate, proprietarul a ridicat trei blocuri de patru etaje, unele apartamente fiind vândute deja, iar altele au fost închiriate turiştilor cu sute de lei pe noapte, vara trecută. De altfel, macheta clădirii, făcută publică în anul 2017 arată că niciodată nu a existat intenţia de a se ridica un ansamblu de două etaje.

Constructie Mamaia Nord foto Călin gavrilas

                          Macheta imobilului, prezentată public în anul 2017

Realitatea transcende documentele

Deşi, conform autorizaţiei de construire care prevede clar că imobilul respectiv trebuie să aibă regimul de înălţime de P+2 etaje (la care se adaugă 20%), în realitate investitorul a ridicat direct un ansamblu de trei blocuri de P+4, lăsând loc pentru un viitor etaj 5.

În anul 2019, beneficiarul (o persoană fizică ce nu a dorit să facă declaraţii) solicită emiterea certificatul de urbanism. 1309/22.11.2019 pentru elaborare unui alt PUZ, unul care să prevadă regimul de înălţime al construcţiilor de P+4.

„La momentul eliberării certificatului de urbanism nr. 1309/22.11.2019 pentru elaborare PUZ în vederea modificărilor indicatorilor urbanistici, imobilul era la stadiul fizic de P+2-3 retras, conform autorizaţiei de construire”, spun reprezentanţii Primăriei Năvodari.

După un an şi o lună, în ianuarie 2021, pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local Năvodari apare şi un proiect iniţiat de primarul Florin Chelaru de aprobare a noului PUZ pentru terenul pe care se află imobilul amintit. Noul PUZ prevede regimul de înălţime P+4 etaje, adică exact ceea ce este construit deja acolo.

Într-un Aviz de Oportunitate, redactat în decembrie 2019 şi pus de administraţia locală la dispoziţia consilierilor în decembrie 2020, se spune că „în prezent, pe loturile puse în discuţie sunt construite imobile S+P+2-3E retras şi locuri de parcare (…) sunt propuse funcţiuni de locuire în regim de înălţime maxim P+4E”.  Mai mult, referatul arhitectului şef al oraşului, aprobat în decembrie 2020 de către primar nu face nicio referire la situaţia din teren, ci propune aprobarea PUZ-ului nou.

Deşi au fost consilieri locali care s-au opus spunând că deja construcţia a luat-o înaintea hârtiilor, majoritatea au votat această hotărâre. Ştefan Antonaru este consilierul local care, înainte de a vota a mers în teren şi a sesizat că documentaţia primită nu corespondente realităţii. „Cu toate acestea, majoritatea consilierilor au votat”, spune acesta.

Constructie Mamaia Nord foto Călin gavrilas

                  Clădirea este deja pregătită pentru un al cincilea etaj

Din birou, toate sunt în regulă

Din luna martie 2019, când poliţia locală Năvodari a amendat cu 6.000 de lei constructorul pentru depozitări necontrolate de deşeuri rezultate din construcţii, nimeni nu a verificat ce se întâmplă în teren.

Proprietarul clădirii a ridicat patru etaje, iar primăria spune că, în acte, totul este în regulă.

„Toate documentele urbanistice menţionate, cât şi procedura de modificare a reglementărilor urbanistice solicitate de beneficiar sunt perfect legale. Procedura pentru elaborare PUZ în vederea modificării indicatorilor urbanistici a început prin emiterea, la cererea beneficiarului, a certificatului de urbanism nr. 1309/22.11.2019. Este important să subliniem faptul că această procedură iniţiată în 2019 trebuie, conform legii, să fie dusă la final, decizia de aprobare a Planului Urbanistic Zonal fiind a Consiliului Local Năvodari”, transmite administraţia locală.

La două zile după aprobarea noului PUZ, Compartimentul Disciplina în construcţii din cadrul Direcţiei Poliţia Locală Năvodari a sesizat realitatea din teren, iar arhitectul şef al oraşului Năvodari a dispus „sancţionarea beneficiarului cu amendă de 18.000 de lei pentru construirea parţială a etajului 3 şi a etajului 4 pentru care nu deţinea autorizaţie de construire eliberată de Primăria Oraşului Năvodari. Totodată, beneficiarului - persoană fizică i s-a pus în vedere ca în termen de 6 luni să intre în legalitate”, mai spune primăria.

„Urmează apoi să obţină autorizaţia de construire P+4 pentru construcţia existentă, după aceea vor cere un plus 20% permis de Legea 50 şi aşa vom avea bolcuri de 5 etaje la malul mării”, concluzionează Ştefan Antonaru.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„Ingineriile“ fostului primar din Năvodari, artizanul jafului imobiliar care a dus la babilonia din zona Mamaia Nord

Poliţist cercetat pentru purtare abuzivă. „M-a lovit cu pumnii în faţă”





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite