Şcoala, neputincioasă în faţa elevilor care-şi bat colegii. Inspector, despre băiatul agresat de trei mame: „Căutăm o virgulă în lege. N-ai voie să-l dai afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii au decis reţinerea pentru 24 de ore a trei femei acuzate că în data de 30 ianuarie au bătut un elev de aproape 14 ani pe coridorul Şcolii numărul 28 „Dan Barbilian“ din Constanţa. Două dintre acestea sunt mamele unor colegi de clasă a victimei. Femeile erau la şcoală pentru a depune sesizări cu privire la comportamentul agresiv al copilului.

Cele trei femei urmează să fie prezentate joi după-amiaza în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Băiatul bătut de mamele colegilor săi este Mustafa şi are aproape 14 ani. Este elev în clasa a cincea, iar alţi părinţi se plâng pe reţelele sociale de comportamentul agresiv pe care îl are la şcoală faţă de ceilalţi elevi. Elevul a avut nota scăzută la purtare şi a rămas repetent. „Am avut nota scăzută la purtare anul trecut pentru că un copil mi-a făcut peste 20 de sesizări, iar doamna director le-a acceptat“, recunoaşte Mustafa.

Doina David, directorul Şcolii numărul 28 din Constanţa a declarat pentru „Adevărul“ că Mustafa este un elev care „are cu mult peste vârsta clasei, va împlini în curând 14 ani, este în clasa a 5-a. A avut un parcurs educaţional mai sinuos. A fost de foarte multe ori în conflicte, i s-a scăzut nota la purtare şi a rămas repetent pe motiv de învăţătură, dar şi de comportament“.

Cum se va rezolva problema elevului violent

Petrică Miu, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, a declarat că tot ce poate face şcoala în cazul acestui „elev-problemă“ trebuie să fie numai în baza legii şi a regulamentelor şcolare. „Fiind învăţământ obligatoriu, putem doar să-i scădem nota la purtare. Dacă s-ar pune problema unui transfer în altă parte, asta se poate face numai cu acordul părintelui. Nici măcar psihologul şcolar nu poate să-i asigure consiliere dacă părintele nu-şi dă acordul. Ceea ce poate să facă psihologul, şi a făcut în acest caz, este să monitorizeze, dar nu poate să-l cheme la consiliere fără acordul părintelui“, a declarat Miu.

Mustafa (stânga), băiatul bătut în şcoală, alături de mama şi sora lui FOTO Călin Gavrilaş/ Adevărul 

Elev bătut de 3 femei la o scoala in Constanţa

Cazul nu este unul singular, spune inspectorul şcolar, dar este de o gravitate extremă. În alte situaţii, părinţii înţeleg că elevul are o problemă şi comunică mai bine cu şcoala. „Acolo unde familia colaborează, unde înţelege că e o problemă şi comunică cu şcoala, acceptând ca psihologul şcolii să facă consiliere şi, poate, îl duc şi ei în afara şcolii la un alt psiholog, lucrurile pot fi ameliorate şi nu se ajunge la astfel de incidente. Dar unde familia nu cooperează şi vine la şcoală doar în cazuri ca acestea, atunci şcoala e într-o situaţie destul de delicată“, declară Petrică Miu.

Inspectorul şcolar recunoaşte că, în acest moment, atât conducerea Şcolii 28, cât şi juriştii ISJ Constanţa, caută o soluţie cu privire la acest elev: „Căutăm o virgulă în lege ca să putem face ceva, dar nu găsim. E învăţământ obligatoriu, n-ai voie să-l dai afară. El face 14 ani în curând (în februarie). Acum ne consultăm şi noi cu juriştii deoarece atunci când depăşeşte cu trei ani vârsta clasei el trebuie să schimbe forma de învăţământ, poate merge într-o formă fără frecvenţă. Trebuie să vedem dacă îl ducem acum, când împlineşte 14 ani, sau aşteptăm să termine anul şcolar, deoarece dacă îl ducem acum riscăm să ne trezim cu un proces“.

Programul „A doua şansă“ derulat de Ministerul Învăţământului îi include şi pe elevii care „nu au absolvit, până la vârsta de 14 ani, învăţământul primar“. Astfel, ei pot urma cursuri la fără frecvenţă, în anumite centre şcolare unde acestea se desfăşoară. În acest program se pot înscrie şi adolescenţii, tinerii, adulţii, proveniţi din medii sociale diverse şi cu vârste variate, care nu au urmat sau nu au finalizat învăţământul primar şi gimnazial.

Inspectorul Petrică Miu mai spune că şcoala trebuie să găsească urgent o soluţie în acest caz, deoarece există riscul ca ceilalţi copii să plece din clasă. „Dacă dumneavoastră aţi avea un copil în clasă cu un astfel de elev ce aţi face? L-aţi transfera, nu? Pentru că îl trimiteţi la şcoală să desfăşoare orele în condiţii normale. În momentul în care se ridică unul şi se ia de profesori şi de ceilalţi elevi, sigur că veţi veni să spuneţi că nu mai vreţi la şcoala asta. Ce vină au ceilalţi copii care vin la şcoală să studieze în condiţii normale?“, adaugă inspectorul.

Directoarea Şcolii numărul 28 din Constanţa, Doina David, a declarat, la rândul ei, că în acest moment „regulamentul prevede doar scăderea notei la purtare sau mutarea copilului într-o altă clasă paralelă, ceea ce ar presupune şi un dezechilibru şi acolo“. Mama elevului de 13 ani a spus presei că ea nu doreşte ca Mustafa să plece din această şcoală, că doreşte ca acesta să-şi continue studiile acolo, singura ei dorinţă fiind ca directoarea unităţii de învăţământ să fie schimbată.

Pe aceeaşi temă:

Cele trei femei care au bătut un elev într-o şcoală din Constanţa, reţinute

Mărturia mamei băiatului bătut de trei femei în şcoală: „Vreau să se facă dreptate“. Replică: „El a chinuit groaznic copiii, îi dădea cu capul de calorifer“

Anchetă penală în cazul elevului de 13 ani bătut în şcoală de trei mame. Inspectoratul Şcolar: „Băiatul este un copil-problemă“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite