Şcoala de Marină care pregăteşte maiştri militari împlineşte 120 ani de existenţă. A fost înfiinţată de Regele Carol I

Şcoala de Marină care pregăteşte maiştri militari împlineşte 120 ani de existenţă. A fost înfiinţată de Regele Carol I

Şcoala de Maiştri Militari de Marină „Amiral Ion Murgescu“ Constanţa Sursa smmmfn.ro

Şcoala de Marină a României care pregăteşte maiştri militari împlineşte 120 ani de existenţă. A fost înfiinţată prin ordin al Regelui Carol I.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ sărbătoreşte duminică, 8 octombrie, 120 de ani de la înfiinţare.

La data de 8 octombrie 1897, Regele Carol I aproba înfiinţarea unei instituţii de formare a personalului tehnic pentru Marină, cu sediul la Galaţi, primul comandant fiind numit comandorul Constantin Bălescu.

În prezent, şcoala are o durată de doi ani şi formează maiştri militari de marină din absolvenţi de liceu - băieţi şi fete. La sfârşitul perioadei de şcolarizare, tinerii sunt repartizaţi în unităţile Forţelor Navale, într-una dintre următoarele specialităţi: Timonier şi tehnică de navigaţie navală; Artilerie navală şi antiaeriană; Rachete navale şi antiaeriene; Arme sub apă; Comunicaţii navale şi observare semnalizare; Radiolocaţie navală; Hidroacustică; Motoare şi maşini navale; Motoare şi instalaţii electrice navale. Pe durata studiilor, Forţele Navale asigură gratuit cazarea, hrănirea, echiparea şi asistenţa medicală pentru elevi.

Pentru marcarea evenimentului a fost organizată vineri, 6 octombrie, la sediul instituţiei, o festivitate la care, alături de viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, au participat şi foştii comandanţi ai şcolii, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, cadre militare, profesori şi instructori care şi-au desfăşurat activitatea de-a lungul timpului in şcoală.

File din istoria şcolii

Istoricii Marinei Militare consemnează evoluţia Şcolii de Marină de la Constanţa care pregăteşte maiştrii.

Prin dobândirea ieşirii la mare în urma revenirii Dobrogei între hotarele naţionale fireşti, Romania trece rapid la dezvoltarea Marinei Militare şi Civile, fapt ce a impus organizarea unor forme de învăţământ specifice Forţelor Navale. 

Astfel, la data de 8 octombrie 1897, prin Inaltul Decret nr. 3110, regele Carol I a aprobat „Regulamentul de funcţionare al Şcolii de submecanici şi submaeştri de marină“, instituţie care este precursoarea actualei şcoli şi care, la înfiinţare, îşi recruta elevii doar din fiii marinarilor din marina de război sau civilă şi din fiii de militari. Şcoala funcţiona la Galaţi, iar primul comandant al acesteia a fost numit comandorul Constantin Bălescu. 

În anul 1908, şcoala se muta la Constanţa, în actualul local al Muzeului Marinei, dintre foştii profesori ai acestei şcoli remarcându-se personalitatea lui Eugeniu Botez (Jean Bart). 

Odată cu înfiinţarea corpului Maiştrilor Militari prin Decretul 2064/1909, şcoala se reorganizează sub denumirea de "Şcoala de Marină a Maeştrilor Şefi de specialitate", sub comanda lt.cdor. Vasile Scodrea. Declanşarea Războiului de Reintregire a Neamului duce la mutarea în grabă a şcolii la Galaţi şi, în scurt timp, la întreruperea cursurilor. Elevii sunt detaşaţi la diferite unităţi, mulţi dintre ei participând la acţiunile purtate de unităţile de nave. Ca urmare a acestei participări, şcoala a dat ca jertfă doi elevi (Budeanu Constantin si Mester Alexandru). 

Prin Înaltul Decret Regal nr. 1875 din 1919 intră în vigoare noul statut al corpului maeştrilor militari, în care se stipula că aceştia sunt ajutoare ale ofiţerilor şi instructori tehnici de specialitate. 

Începând cu 1920, Şcoala de Maeştri a fost reorganizată, funcţionând cu două instituţii, ambele pregătind specialişti cu studii medii pentru marină: Institutul Maritim cu sediul în Constanţa şi Şcoala de Mecanici şi Electricieni cu sediul în Sulina. Institutul Maritim cuprindea: „Şcoala copiilor de marină“ cu durata de 3 ani; „Şcoala instructorilor de specialitate“ cu durata de 1 an şi „Şcoala de maeştri“ cu durata de 2 ani. 

De la 1 octombrie 1928, şcoala functionează în Constanţa sub numele de „Şcoalele de specialişti ale Marinei“, având ca obiectiv pregătirea tinerilor care doresc a îimbrăţişa o carieră militară in specialităţile punte. 

Cea de-a doua conflagraţie mondială găseşte din nou elevii şcolii în practică şi stagiu la nave, luptând pentru independenţa şi suveranitatea ţării, apărând interesele poporului roman, dând înalte pilde de patriotism, săvârşind glorioase fapte de arme. În acest război au căzut la datorie 12 elevi şi un ofiţer profesor. 

Între anii 1950 şi 1959 şcoala este desfiinţată, urmând ca, la data de 1 noiembrie 1959, să se reinfiinţeze sub numele de Şcoala de Subofiţeri de Marină. 

Din 21 august 1965, instituţia se va numi Şcoala Militară de Maiştri de Marină şi va avea o durată de 3 ani. 

Din 1986, la concursul de admitere participă numai absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat. Incepand cu anul 1987, şcoala va funcţiona ca secţie a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ şi se va reînfiinţa ca instituţie de sine stătătoare pe 15 martie 1990. 

Momentele următoare au însemnat noi evoluţii pe calea aplicării reformei învăţământului militar. Şcoala a parcurs diferite etape de reorganizare structurală, începând cu anul 2002 a trecut la durata studiilor de 2 ani, incepând cu iulie 2004 se subordonează Academiei Navale Mircea cel Batrân, iar din septembrie 2008 se resubordonează Statului Major al Forţelor Navale. 

S-a elaborat modelul maistrului militar, care devine astfel un om multidimensional cu competenţe de specialist, lider militar de organizaţii mici, cu o bogata cultură generală civică, marinarească, ataşat valorilor naţionale.

În perioada existenţei sale, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ a dat Marinei Militare şi Marinei Grănicereşti (actuala Poliţie de Frontieră) şi, în unele momente ale istoriei, şi Marinei Comerciale, peste 8000 de cadre medii care au demonstrat, prin înaltă ţinută şi profesionalism, ca au urmat cursurile unei instituţii de excepţie în peisajul învăţământului militar românesc. 

La bordul navelor maritime şi fluviale, în secţii şi ateliere de reparaţii, în laboratoarele instituţiilor militare de învăţământ, la depozite şi subunităţi, maiştrii militari şi-au facut datoria, onorând profesia aleasă.

Pe aceeaşi temă: 

Precizie nemţească: nava-şcoală Mircea a fost lansată la apă la 15.48, ora fluxului. Imagini inedite din şantierul unde a fost construit velierul

Ziua Marinei, o sărbătoare de peste un secol: de la familia regală la stăpânirea bolşevică


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările