Şalupă lansată la apă, pentru măsurarea adâncimii Canalului Dunăre-Marea Neagră la confluenţa cu Dunărea

Şalupă lansată la apă, pentru măsurarea adâncimii Canalului Dunăre-Marea Neagră la confluenţa cu Dunărea

Şalupă de măsurători hidrografice pe Canalul Dunăre-Marea Neagră Sursa ACN

O ambarcaţiune de măsuratori hidrografice a fost lansată la apă pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, aceasta urmând a fi folosită în porţiunea cea mai puţin adâncă a căii de navigaţie. La confluenţa cu Dunărea, în zona Cernavodă, şenalul navigabil are cele mai mari depuneri de aluviuni, ceea ce face greu de folosit o ambarcaţiune obişnuită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şalupa de măsuratori hidrografice „Iulia“ a fost lansată la apă miercuri, 14 februarie, de Administraţia Canalelor Navigabile. Ambarcaţiunea are pescaj de 0,3 metri şi va fi folosită pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, în zona de confluenţă cu Dunărea la Cernavodă, acolo care este zona critică de depuneri de aluviuni în cantităţi mai mari decât în alte zone.

Pentru menţinerea adâncimii apei la cotele de navigaţie se face periodic măsuratoarea hidrografică pe toată lungimea Canalului Dunăre-Marea Neagră şi Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, dar şi pe canalul de derivaţie pentru Staţia de Pompare Complexă de la Km 4.

În zonele cu adâncimi critice, folosirea navei specializate Izvoru Mare nu este posibilă deoarece pescajul acesteia este de 1,10 metri. În aceste zone se impunea folosirea unei ambarcaţiuni uşoare, cu pescaj foarte mic, de maximum 0,3 m.

În acest scop a fost achiziţionată şalupa construită din fibră de sticlă cu cabină semiînchisă. Aceasta va avea ca zonă de navigaţie apele interioare, fiind dotată cu un motor outboard, de 30 CP, ce utilizează drept combustibil benzina.

Motorul are pornirea electrică, asigurată de un acumulator de 12 V x 74 Ah, ce poate fi izolat prin întreruperea unui contact general. Capacitatea rezervorului va asigura o autonomie de aproximativ 8-10 ore. Pe ambarcaţiune a fost montat un sistem hidrografic pentru măsurarea adâncimii apei şi scanarea laterală (sonda single beam portabilă). 

Şalupă de măsurători hidrografice pe Canalul Dunăre-Marea Neagră Sursa ACN

Achiziţionarea sondei a putut fi realizată în cadrul proiectului FAIRway Danube, în care ACN este partener cu alte şapte administraţii, din 6 ţări riverane Dunării, având ca lider de proiect compania ViadonauAustria. 

„Obiectivul principal al proiectului este să implementeze Master Planul de Reabilitare şi Întreţinere a Şenalului Navigabil al Dunării şi a afluenţilor săi navigabili, aprobat de toate Ministerele relevante în decembrie 2014. Scopul Master Planului este de a asigura condiţii bune de navigaţie pe tot parcursul anului, prin furnizarea unui nivel minim de servicii. Acest obiectiv se va realiza prin punerea în aplicare a unora dintre măsurile stabilite: colectarea într-o bază de date armonizată a tuturor punctelor critice de-a lungul Dunării şi a confluenţilor lui navigabili; implementarea unei scheme coerente de monitorizare a navigaţie; armonizarea modelelor şi prognozelor referitoare la nivelele de apă“, transmite ACN SA. 

Pe aceeaşi temă: 

Gunoi din clubul EGO deţinut de Lucian Becali, aruncat pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră

citeste totul despre: