ÎPS Teodosie vrea pelerinaj de Sfântul Andrei, în timp ce Constanţa e în carantină. Ce spun magistraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teodosie la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel în Constanţa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
ÎPS Teodosie la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel în Constanţa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Municipiul Constanţa intră în această seară în carantină. Alte 7 localităţi din judeţ sunt vizate de aceeaşi mpsură. Avicaţii ÎPS Teodosie cer magistraţilor să permită pelerinajul de Sfântul Andrei.

Arhiepiscopia Tomisului împreună cu mai multe persoane, printre care generalul Mircea Chelaru, profesorul Florian Colgeac, inventatorul Iuliean Horneţ, au depus la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul, transmite News.ro

Solicitarea ÎPS Teodosie vine pe fondul intrării municipiului Constanţa în carantină, începând cu seara de vineri, 20 noiembrie. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă are în vedere carantinarea altor şapte localităţi: Agigea, Costineşti, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Medgidia, Techirghiol, Valu lui Traian. Totodată, oraşul Ovidiu este menţinut sub carantină.

Situaţia generală în care se află judeţul Constanţa, unul dintre judeţele care înregistrează zilnic un număr mare de noi îmbolnăviri cu COVID-19, nu-l înduplecă pe Arhiepiscopul Teodosie să renunţe la ideea unui pelerinaj de Sfântul Andrei (30 noiembrie) la Peştera unde se spune că ar fi stat Apostolul lui Iisus.

Avocatul Arhiepiscopiei Tomisului în acest dosar, Diana Iovanovici-Şoşoacă, a declarat vineri, pentru News.ro, că nu poate fi restrânsă libertatea religioasă şi măsura respectivă este una neconstituţională.

 “Printr-o ordonanţă adoptată în baza unei legi de abilitare (ordonanţă simplă), Guvernul nu poate să restrângă exerciţiul libertăţii religioase, un astfel de act fiind neconstituţional, întrucât nu îndeplineşte condiţia stipulată de art. 53 alin. (1) coroborat cu art. 73 (2) şi art. 115 (1) din Constituţie. Cu atât mai mult această restrângere nu este aplicabilă prin intermediul unei hotărâri a Consiliului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care este instituţie aparţinând executivului. Or, dacă actul prin care se stabileşte o măsură este neconstituţional, nu mai are nici o importanţă dacă măsura, în substanţa ei, este constituţională sau nu. Actul respectiv nu va produce pur şi simplu efecte”, a afirmat Diana Iovanovici-Şoşoacă.

Tribunalul Constanţa a acordat termen în acest dosar pentru data de 4 decembrie, iar avocatul Arhiepiscopiei a cerut ca judecata cauzei să se petreacă mai devreme, având în vedere că pelerinajul de Sfântul Andrei este programat pe data de 30 noiembrie.

“Am solicitat un alt termen, având  în vedere faptul că discutăm despre un interes major naţional, de urgenţă, iar potrivit Codului de Procedura Civilă termenele se pot acorda chiar şi de pe o zi pe alta, în pricinile urgente. Orice termen acordat peste data de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, duce la lipsa de obiect a acţiunii, iar instanţa se va face vinovată de acest aspect. Prin acordarea unui termen la data de 4 decembrie, se urmăreşte atât de instanţă, cât şi de părţile chemate în judecată a rămânerii cauzei fără obiect, ceea ce înseamnă împiedicarea justiţiabilului la actul de justiţie”, a explicat avocatul Diana Iovanovici-Şoşoacă pentru News.ro.

Citeşte şi:

ÎPS Teodosie despre decizia autorităţilor de a interzice pelerinajele: „Îmi voi căuta avocaţi“

VIDEO Procesiune nocturnă condusă de IPS Teodosie într-un sat. Arhiepiscopia Tomisului: „Fără legătură cu pandemia“


 
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite