Înmormântarea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej: „Coloane nesfârşite de oameni ai muncii aduc omagiul lor iubitul fiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar pe la catafalcul Regelui Mihai au trecut mii de români pentru a-şi aduce un ultim omagiu. Imaginile de epocă arată coloane nesfârşite de oameni care aşteaptă la coadă pentru a-şi lua adio de la Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Pagina de Facebook „Bucureştiul în imagini“ a publicat o fotografie cu o coadă nesfârşită de oameni ai muncii care aşteaptă să-i aducă un ultim omagiu „fiului iubit al poporului“. Evident, mulţi erau obligaţi să participe la acest eveniment, însă probabil erau şi români care credeau în liderul comunist. 
 

Gheorghe Gheorghiu-Dej a murit la 19 martie 1965, în condiţii încă neelucidate. Trupul îmbălsămat al liderului comunist a fost depus într-un mausoleu din Parcul Libertăţii din Bucureşti. După 1990, trupul său a fost exhumat şi reînmormântat în cimitirul Bellu. 

Istoricii încearcă să descifreze unul din cele mai mari secrete ale serviciilor comuniste: dacă Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost iradiat de ruşi. Istoricii care au consultat documente oficiale vorbesc de faptul că predecesorul lui Nicolae Ceauşescu devenise un pericol pentru ruşi, motiv pentru care l-au înlăturat. 

Dej era cunoscut ca omul care a dat afară ruşii din ţară şi care încerca să ofere o independenţă României vizavi de URSS. Istoricii spun că lui Gheorghe Gheorghiu-Dej i s-a semnat sfârşitul în timpul unei vizite de la Varşovia, ocazie cu care i s-a montat sub scaun un dispozitiv care l-a iradiat. Faptul că moartea sa nu este întâmplătoare o dovedeşte şi faptul cum l-au tratat medicii, care i-ar fi recomandat liderului comunist expunerea la soare, fapt care i-ar fi grăbit sfârşitul. 

Gheorghiu-Dej a apărut în public pentru ultima dată pe 7 martie, cu ocazia alegerilor din MAN, iar ulterior starea sa de sănătate s-a înrăutăţit şi nu a mai fost văzut. A murit pe 19 martie 1965. Conform fişei sale clinice, publicată de Historia, „În a doua jumătate a lunii ianuarie 1965, tov. Gheorghe Gheorghiu Dej a prezentat semnele unei afecţiuni pulmonare cu tuse şi expectoraţii reduse sero-muco-sanghinolente. Examenul sputei nu a arătat nimic deosebit (...) La 2 martie 1965 (...) s-a stabilit diagnosticul de neoplasm pulmonar şi hepatic (...) În ziua de 19 martie, după ora 16, starea bolnavului s-a înrăutăţit brusc, bolnavul a întrat în comă şi a încetat din viaţă la ora 17,43".

Apărut pe prima pagină a ziarului Scânteia, buletinul medical al "bolnavului nr. 1 al României", pacientul "de partid şi de stat" Gheorghe Gheorghiu-Dej, era semnat de elita medicinei din acele timpuri.

Vă mai recomandăm:

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Gheorghiu-Dej, un socru de coşmar: Cezar Grigoriu, din faimoasa trupă „Trio Grigoriu“, a fost bătut şi urmărit pentru a renunţa la fata liderului comunist


Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite