Începuturile Internetului românesc, de la primul email, până la cele 800.000 de domenii de azi. Cum a ajuns România să aibă Internet rapid şi ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul este acum la îndemâna oricui. FOTO Arhivă
Internetul este acum la îndemâna oricui. FOTO Arhivă

Cu ani în urmă, dacă doreai să te conectezi la Internet totul începea cu extragerea cablului de la telefon: îl puneai în modem şi deschideai fereastra care forma numărul de Internet dial-up. Contorizarea se făcea la minut, iar o simplă pagină poză se încărca în secunde care păreau prea lungi. Astăzi, toate acestea sunt istorie.

Utilizatorii de Internet de acum nu ştiu cum sună ţiuitul modemului dial-up şi par să fie deranjaţi dacă WiFi-ul nu merge într-un bar sau în autobuz şi reţeaua 4G accesată pe smartphone are probleme la metrou. România a ajuns în doar 22 ani să fie pe lista ţărilor cu cel mai rapid şi mai ieftin Internet.

Scurtă istorie a apariţiei Internetului

Primele reţele de computere au fost proiecte ale armatei americane, în anii '60. ARPANET era reţeaua despre care se spunea că ar rezista şi unui atac nuclear. Teoria a fost negată mai târziu de practică. Ulterior, ideea plecată de la sistemul american de apărare a fost folosită de universităţile de peste ocean pentru  distribuirea rapidă de programe. Reţeaua era formată din IMP (Interface Message Processor) - computere mici care erau interconectate. După lansarea din 1969 evoluţia nu a fost una foarte rapidă. În 1974 doar 46 de astfel de computere făceau parte din reţea, iar în 1981 doar 213. La momentul respectiv conectarea unui nou terminal dura aproximativ 20 zile. 

Adevărata revoluţie în domeniu a fost adusă unirea reţelelor locale şi creare Internetului. Totul s-a întâmplat între anii 1973 şi 1990. Debutul a fost legat de apariţia specificaţiilor pentru protocoalele de Internet, aşa-numitul TCP/IP. Numele de Internet este o prescurtare de la "Internetworking", care în limba engleză se poate traduce prin interconectarea reţelelor. 

În 2015 nu ne putem imagina viaţa fără o conexiune aproape permanentă la Internet şi omenirea se mândreşte cu faptul că reţeaua nu este legată de pământ, ci ea a ajuns pe orbita Terrei încă de acum 5 ani. Astronauţii aflaţi pe Staţia Spaţială Internaţională pot să folosească computerele pentru a discuta cu cei dragi aflaţi la sol. 

Internetul este sinonim cu trimiterea de mesaje electronice prin email, cu motoarele de căutare, transmiterea de documente, cumprături online şi accesarea oricăror informaţii într-o fracţiune de secundă. 

Începuturile Internetului românesc

Alexandru Rotaru este unul dintre oamenii care au contribuit la răspândirea Internetului în România. El îşi aduce aminte că între 1992 şi 1996 voluntarii stăteau până noaptea târziu pentru a pune la punct primele noduri. Rotaru a fost ales preşedintele GURU - Asociaţia Română a Utilizatorilor de Unix. Ţara noastră, spune el era înaintea celor vecine pentru că existau deja specialişti Unix formaţi din 1986. 

"La începutul lui 1993 a apărut EUnet România SRL, un punct de acces la Internet conectat prin dial-up la nodul EUnet Viena", spune Alexandru Rotaru într-un articol publicat pe linux.punct.info.

„Primul meu cont de e-mail l-am avut la Politehnica din Bucureşti, cu un domeniu din Germania, prin Universitatea Darmstadt. Noi cei cu UNIX-ul  i-am sprijinit atunci in pornirea primului DNS din Romania“, îşi aminteşte Rotaru. Epoca respectivă era plină de întâmplări care azi pot sa para hazlii. „În 1991, un vapor a tăiat cablurile de fibră optică din dreptul Franţei. Toate mail-urile din Statele Unite  nu mai soseau. Americanii le-au scris pe toate pe o bandă şi au trimis-o prin DHL la Paris. Acea bandă s-a plimbat şase luni intre New York si Paris pentru că nimeni din Franţa nu-şi asuma riscul să o citească“, spune amuzat Rotaru într-un interviu acordat ziarului Adevărul. 

Domeniul .ro

Domeniul .ro se află în grija Insitutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică. Cererea pentru domeniul de ţară a fost adresată în luna mai 1992 şi răspunsul a venit abia nouă luni mai târziu. Colectivul condus de inginerul Marius Guran ţintea realizarea unei reţele de conexiuni pentru comunitatea ştiinţifică din România. 

Imediat după înregistrarea domeniului, conexiunile ţării noastre nu era decât cu Europa şi a mai durat câteva luni până când domeniile pentru România şi Bulgaria au fost reclasificate şi a început rutarea traficului de orinde din lume. Un schimb de email-uri testa această capabilitate pe data de 16 Aprilie 1993. Prima adresă de email din .ro a aparţinut lui Eugenie Stăicuţ, şeful Departamentului de Administrare a domeniilor .ro.

În toamna lui 1993, apăreau primele conexiuni dial-up de la Romtelecom, iar câţiva ani mai târziu, România era în febra Internet cafe-urilor. Asta se datora şi faptului că nu oricine putea să-şi cumpere un computer pentru acasă. Pe de altă parte, românii au descoperit magia jocurilor în reţea. 

În momentul de faţă, România se poate lauda cu o viteză de conectare foarte mare. În clasamentul oferit de netindex.com, ţara noastră se află pe locul 5 din 200. Viteza Internetului de la noi este întrecută doar de ţări şi locaţii precum Singapore, Japonia sau Hong Kong. Totodată, preţul plătit pentru conexiunea din România este mult mai mic decât în multe ţări. Toamna lui 2014 a adus conexiuni care până în urmă cu 10 ani păreau de necrezut. Un smartphone poate să beneficieze de o conexiune rapidă într-o reţea 4G chiar şi la metrou.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite