Începe Postul Sfinţilor Apostoli, singurul fără o durată bine stabilită. De ce-l consideră ortodocşii „uşor“ de ţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - icoană
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - icoană

Dintre cele patru posturi mari stabilite de Biserica Ortodoxă într-un an, cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este singurul care nu are o durată bine stabilită.

Postul Crăciunului ţine 40 de zile, cel al Paştilor durează 7 săptămâni, iar cel al Sfintei Marii sau Adormirii Maicii Domnului este cuprins între 1 şi 15 august. Doar cel al Sfinţilor Apostoli poate dura câteva zile sau 4 săptămâni.

Pe 29 iunie este sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Biserica a fixat o perioadă de postire înainte de această dată, o perioadă care diferă de la un al la altul. Anul acesta, Postul Sfinţilor Apostoli începe luni, 15 iunie.

Ca regulă generală, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este stabilit în funcţie de data Paştilor şi începe, în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor (prima duminică după Rusalii). De aceea, durata acestei perioade de postire este variabilă.

Conform Pascaliei Bisericii Ortodoxe Române, Postul Sfinţilor Apostoli poate varia între 28 de zile, atunci când Paştele cade pe 4 aprilie, până în situaţia în care poate fi desfiinţat, atunci când Paştele este prăznuit după data de 1 mai

Deoarece au fost cazuri când postul a ţinut doar câteva zile, în anul 2015, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat hotărârea, menţionată în Anuarul Liturgic şi Tipiconal, că începând cu anul 2017, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel trebuie să aibă măcar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puţin de o săptămână.

Biserica explică această decizie, care modifică o tradiţie de secole, prin faptul că oamenii (credincioşii) trebuie să aibă un timp mai lung pentru a se putea spovedi şi împărtăşi, precum şi pentru a se pregăti spiritual pentru această sărbătoare.

Postul Sfinţilor Apostoli este un post considerat uşor de către creştini deoarece în fiecare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi ulei.

Dezlegarea la peşte există şi luni, marţi şi joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare şi cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn şi vin.

Pe aceeaşi temă:

Chirurgul care a ajuns sfânt. Fiecare operaţie începea cu o rugăciune către Fecioara Maria

Cât de importante sunt Rusaliile, momentul în care s-a întemeiat Biserica lui Hristos. Cine au fost primii creştini

Tristeţea unui preot de ţară: „Satul românesc moare încet, dar sigur”




 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite