În timp ce ONG-urile cer interzicerea exporturilor de animale vii, ANSVSA acordă noi facilităţi pentru ca „vapoarele morţii” să plece încărcate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiunea de salvare a oilor în viaţă de pe nava Queen Hind             FOTO: ISU Dobrogea
Operaţiunea de salvare a oilor în viaţă de pe nava Queen Hind             FOTO: ISU Dobrogea

După scufundarea navei Queen Hind şi moartea a peste 14.300 de oi vii, mai multe asociaţii au cerut interzicerea exportului de animale vii.

În timp ce la Bucureşti s-au organizat proteste pentru stoparea exportului de animale vii, în timp ce pe diferite site-uri s-au adunat zeci de mii de semnături pentru interzicerea uneiasftel de practici, ANSVSA anunţă că a facilitat „o nouă oportunitate pentru exportul de rumegătoare din România în Israel”.

Facilitatea constă în costuri mai reduse şi timpi mai scurţi pentru partea procedural. „Costurile sunt reduse prin eliminarea testărilor serologice şi virusologice, a vaccinării împotriva bolii limbii albastre. Totodată, perioada de carantină se va scurta considerabil, ceea ce, implicit, va reduce şi costurile aferente cazării animalelor, spun cei de la ANSVSA.

„Bucurie mare la ANSVSA. Explodează exporturile cu animale vii cu vapoarele morţii spre Israel. Cu alte cuvinte, s-au schimbat 2 preşedinţi la ANSVSA într-o luna, dar nu s-a schimbat nimic în mentalitatea instituţiei care ar trebui să fie eminamente pentru protejarea animalelor şi nu pentru business cu ani ale”, scriu cei de la Animals International.

După accidentul naval din 24 noiembrie, în care peste 14.300 de oi au murit pe nava scufundată în Portul Midia, deputaţi europeni au cerut României să pună capăt exporturilor de animale vii către ţările din afara Uniunii Europene sau înăsprirea regulilor în acest domeniu.

În acest moment, situaţia navei scufundate în Portul Midia este neschimbată. Autorităţile încearcă să găsească o firmă privată care să înceapă operaţiunea de ranfluare a navei. Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat într-o conferinţă de presă că în Portul Midia există un „risc biologic” din cauza miilor de cadavre aflate în putrefacţie pe nava „Queen Hind”. Vaportul s-a scufundat pe 24 noiembrie, având 14.600 de oi vii la bord.

„Situaţia este complexă, critică, şi ştiu că ministrul de Interne cu toţi miniştrii de resort implicaţi, lucrează pentru găsirea unei soluţii. Într-adevăr, este un risc biologic pe care l-am semnalat de la început. Este evident, corpurile care sunt în putrefacţie, sub apă, sunt un risc bilogic’’, a spus ministrul.

Pe aceeaşi temă:

Autoritatea Sanitar Veterinară dă asigurări: „Se exclude riscul apariţiei antraxului la cadavrele oilor din Portul Midia”

Risc biologic din cauza oilor moarte în Portul Midia. „Acele cadavre pocnite sunt consumate de peştii care, la rândul lor, sunt mâncaţi de oameni“

VIDEO O parte dintre oile salvate de pe nava scufundată în Portul Midia au murit


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite