90.000 de lei pentru cuvântul „mamă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât a costat recuperarea lui Marius, un copil bolnav de autism. El este unul dintre învăţăceii primului centru din estul ţării pentru copii autişti, inaugurat ieri la Constanţa.

Nu spun când îi doare ceva, ţipă în loc să vorbească, plâng mereu, spun „mamă“ fără să conştientizeze noţiunea. Aşa era Marius Velea, un băieţel de şapte ani diagnosticat cu autism la vârsta de patru ani. Dr. Diana Tamaş, medic specialist psihiatrie pediatrică, a fost cea care le-a spus părinţilor că Marius are autism, iar la Bucureşti au aflat diagnosticul final: autism infantil.

„Cel mai greu moment din viaţa mea este să le spun că vor trăi o dramă zi de zi, ani la rând. Numai un părinte poate împărtăşi clipele cumplite prin care trece atunci când are un copil autist“, a declarat doctorul. După mii de ore de tratamente, băiatul râde, se joacă şi ştie alfabetul.

„Ne pregătim ca la anul să mergem la şcoală“,
a povestit plină de speranţă Luminiţa Velea, mama lui Marius

image

2.500 de lei lunar pe recuperare

Familia nu s-a dat bătută şi suportă cheltuieli ce depăşesc 2.500 de lei lunar numai pe terapie. Dacă în primii ani părinţii au plătit tratamentele de recuperare, acum ei fac naveta zi de zi, 20 de kilometri, tocmai din localitatea Tuzla, şi-l aduc pe Marius la Centrul de zi pentru copiii cu autism, inaugurat ieri, dar funcţional din luna septembrie.

„La început am fost descurajaţi, dar acum ne uimeşte acest copil, pentru că ne dă speranţe. Rosteşte cuvinte noi, are prieteni şi-l vedem cum creşte normal. Sunt mândru de el că a învăţat să-şi scrie numele, spune mama, tata, că ştie localităţile prin care trecem în drum spre casă“, a mărturisit Florin Velea, tatăl băieţelului.




Specialiştii centrului spun că norocul este de partea lui Marius căci, fiind stângaci, se recuperează mult mai bine. „Copilul este foarte bun la puzzle, numără, este foarte inteligent. Doar dacă-l întrebăm ceva simplu îi este greu să răspundă şi asta-l diferenţiază de un copil fără autism“, a explicat Cristina Taşu, psihologul băiatului.

Tratament gratuit pentru alţi 31 de copii

Ca şi Marius, alţi 31 de copii diagnosticaţi cu autism primesc la centru tratament de recuperare gratuit. „În ţară sunt foarte puţine centre de stat unde copiii cu autism să poată veni să facă terapie individuală sau de grup. Cel inaugurat de noi astăzi este primul din estul ţării“, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Protecţiei Copilului Constanţa.

Marius este singurul copil al familei Velea.






În evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului funcţionează şapte centre specializate pentru copiii cu autism în Bucureşti (două), Vrancea, Maramureş, Harghita, Sfântul Gheorghe şi acum Constanţa.

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite