11 ani de la moartea actorului Jean Constantin. „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea”

11 ani de la moartea actorului Jean Constantin. „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea”

Jean Constantin - captură „Toate pânzele sus”

Prietenii lui Jean Constantin, pescarii din Portul Tomis, îşi amintesc în fiecare an de ziua în care marele actor i-a părăsit. Este ziua în care ies în larg şi aruncă în valuri o coroană de flori.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jean Constantin s-a născut la Techirghiol la 21 august 1927, într-o familie cu 9 copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul a fost cel mai mic dintre băieţi. Numele său de botez era Constantin, după bunicul său patern Costache. Numele de familie original era Zeanu, transformat în Geanu, transcris apoi în Jean, în livretul militar al tatălui său Dumitru.
 
Marele actor a murit în data de 26 mai 2010 în apartamentul său din Constanţa. Se pregătea să meargă la o întâlnire cu prietenii săi, pescarii, în Portul Tomis, locul unde Jean Constantin avea şi o barcă botezată după numele mamei sale, Caliopi. Ieşea în larg ori de câte ori timpul îi permitea.
 
Jean Constantin este viu în memoria pescarilor din Constanţa. În fiecare an, pe 26 mai, ies în largul mării şi aruncă o coroană de flori în amintirea prietenului lor. În ceilalţi ani, pe panglica funerară era scris: „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea”, unul dintre versurile melodiilor cântate de Jean Constantin.
 
De altfel, marele actor era şi preşedintele Asociaţiei Pescarilor din Constanţa - „Albatros”. „Ne vedeam foarte des în ultimii ani. Aici era locul lui de relaxare. Vara veneau actorii pe litoral şi aveau spectacole, iar mulţi îl vizitau aici, la pescari. S-a născut actor, a trăit actor, a murit actor”, decalara Mihai, unul dintre pescarii din Portul Tomis.
 
Jean Constantin la pescuit în Portul Tomis FOTO Arhiva Radu Stoian
 
Ismail, rolul vieţii lui
 
La vârsta de 17 ani, Jean Constantin începe să muncească în Portul Constanţa, unde este coleg cu Ilarion Ciobanu. Activează în Brigada 3 Constanţa de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni. Lucra ca hamal şi numărător de saci. „Noi, puştii, eram şobolanii portului“, râdea artistul.
 
Jean Constantin şi Ilarion Ciobanu au jucat în brigada artistică portuară, ceea ce i-a adus în atenţia căutătorilor de talente. În 1952 a fost luat în armată la grăniceri, la Turnu Severin, fiind remarcat în ansamblul artistic de viitorul regizor Iulian Mihu. În 1957 a intrat prin concurs la Teatrul de Stat din Constanţa, unde a activat timp de 30 ani la secţia de estradă Fantasio, coleg cu Dan şi Sida Spătaru, Aurel şi Gelu Manolache, Mariana Cerconi (soţia sa din „Toate pânzele sus“), Ilona Moţica, Gina şi Milidi Tătaru etc.
 

Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B(rigada) D(iverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie.
 
Unul din cele mai iubite roluri a fost Ismail, din serialul „Toate pânzele sus!“”. Turcul Ismail, care nu se despărţea niciodată de polonicul lui, avea replici savuroase, stâlcite intenţionat în limba română. Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“

Jean Constantin şi mama lui, Caliopi FOTO Arhiva personală Radu Stoian
 
Citeşte şi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările