VIDEO 1 Decembrie la Constanţa. „Unirea a început cu anul 1878, când Dobrogea a revenit la România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită şi la Constanţa FOTO M.I.
Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită şi la Constanţa FOTO M.I.

Bulevardul Tomis din Constanţa, locul unde oamenii muncii defilau de 1 Mai, a fost de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a Românei, locul unde constănţenii şi-au spus unul altuia „La mulţi ani“ şi unde au admirat parada.

De la primele ore ale dimineţii, constănţenii au ocupat Bulevardul Tomis pentru a fi prezenţi la parada organizată de 1 Decembrie. Părinţi şi copii, alături de bunici, cu toţii au venit pentru a fi prezenţi la defilarea trupelor pedestre şi a mijloacelor de tehnică militară. Unii au avut baloane roşii, galbene sau albastre, iar alţii au fluturat steaguri. Au fost chiar şi flori şi, în momentul în care prin faţa lor au defilat tancuri, ambulanţe, le-au aruncat. 

Oficialităţile oraşului şi ale judeţului Constanţa au fost şi ele prezente pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa şi, după ce au transmis „La mulţi ani“ românilor, au aplaudat parada militară. 

Prin faţa publicului au defilat utilaje de la Brigada 9 Mecanizată “Mărăşeşti” (39 mijloace de luptă), Forţele Navale Române (o staţie PANTHER, o autospecială DAC, un Duster cu peridoc), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (16 autospeciale, 2 motociclete), Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (2 autoturisme), Gruparea Mobilă de Jandarmi “Tomis” (6 mijloace tehnice), Serviciul Român de Informaţii (2 autoturisme), Inspectoratul de Poliţie Judeţean (5 autospeciale), Garda de Coastă (4 autospeciale).

Decebal Făgădău, primarul Constanţei, a spus că faptele de vitejie ale celor ce au luptat pentru păstrarea independenţei şi unităţii statului român trebuie să fie prezente în mintea şi în sufletele noastre astăzi, mai mult ca niciodată. „Ar trebui ca mesajul Marii Uniri să-l luăm şi să-l transmitem fiecăruia dintre noi, către cei mai tineri care au nevoie de asemenea modele de unitate, de speranţă. Constanţa, Dobrogea, sunt modele de unitate. Noi întotdeauna ne-am dorit să trăim în bună pace, în respect faţă de ceilalţi şi să învăţăm tot ce este mai bun unul de la celălalt“, a spus edilul celor prezenţi. 

Un mesaj emoţionant a avut şi Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand“ Constanţa, care a precizat că Marea Unire a început cu anul 1878, atunci când Dobrogea a revenit la România. 

1 Decembrie la malul Mării Negre

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite