Zilele Culturale Maghiare la Cluj: 8 zile, peste 500 de evenimente, peste 30 de spaţii din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele evenimente din Zilele Culturale Maghiare vor avea loc în Piaţa Unirii din Cluj FOTO: Adevărul
Unele evenimente din Zilele Culturale Maghiare vor avea loc în Piaţa Unirii din Cluj FOTO: Adevărul

O nouă ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va începe sâmbătă, 15 august şi timp de opt zile, va oferi publicului peste 500 de evenimente în peste 30 de spaţii din oraş. Oferta este foarte diversificată, de la concerte, expoziţii de artă, competiţii sportive, evenimente gastronomice, spectacole de teatru, drumeţii, la petreceri cu muzică electronică şi o reconstituire aproape fidelă a vieţii din epoca medievală.

„Încercăm să creăm o deschidere din ce în ce mai mare a evenimentelor, atât pentru publicul maghiar, cât şi pentru cel român”, a declarat Gergely Balázs, iniţiatorul şi organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, aflate la ediţia cu numărul şase.

Ziua 0 a evenimentului este sâmbătă, 15 august, când, de la ora 18.00, Muzeul de Artă va găzdui vernisajul unei expoziţii cu totul aparte care aduce, pentru prima dată, la Cluj produselor unice lucrate în Manufactura de Porţelan de la Herend, Ungaria, fondată cu 189 de ani în urmă.

Zecile de evenimente se vor desfăşura în mai multe spaţii publice precum: Piaţa Unirii, strada Kogălniceanu, strada Potaissa, Mănăstirea Franciscană, Muzeul de Artă, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fostul Hotel Continental, BCU, Universitatea Sapientia, Casa Tranzit, Cafe Bulgakov, Casa TIFF sau Sala Polivalentă.

Deschiderea oficială a Zilelor Culturale Maghiare a fost programată luni, 17 august, la ora 19.00, la Opera Maghiară, printr-un spectacol al Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria - care prezintă, pentru prima dată în istoria dansului popular maghiar de scenă cultura tradiţională variată şi bogată a popoarelor (maghiari, ucrainieni, români, ruteni, huţuli, ţigani, evrei care trăiesc în Carpaţii Orientali şi la poalele acestora, în Transcarpatia).

A şasea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va acorda un interes crescut evenimentelor pentru tineri, în contextul titlului de Capitală Europeană a Tineretului, pe care Clujul îl deţine în 2015, spun organizatorii.

”Zilele Culturale Maghiare vor găzdui un proiect special pentru tineri, Continental Music Event, în cadrul căruia vor avea loc party-uri cu DJ de muzică electronică. O altă miză a ediţiei din acest an este aducerea în faţa publicului a unor evenimente dedicate muzicii clasice. Astfel, festivalul va găzdui un maraton de muzică de orgă, un concert în turnul bisericii romano-catolice Sf. Mihail, dar şi o seară specială cu muzica tinerilor câştigători ai concursului Virtuozii, un prestigios show televizat de muzică clasică din Ungaria, adresat copiilor talentaţi. Ei vor fi acompaniaţi de orchestra Operei Maghiare din Cluj sâmbătă, 22 august, de la ora 18.00, la Opera Maghiară. În acelaşi sens, sâmbătă, 22 august, începând cu ora 17:00, Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale de acest fel din lume, va susţine un concert la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Alte premiere pregătite de Zilele Culturale Maghiare sunt târgul vintage şi de artizanat de pe strada I. M. Klein sau o cafenea în Piaţa Unirii. De asemenea, strada Potaissa va deveni, din 21 până în 23 august, Strada Medievală, locul unde vor avea loc prezentări de costume şi obiceiuri specifice epocii, dar şi un târg meşteşugăresc. În acelaşi sens, strada Em. De Martonne va găzdui un Târg de vinuri, unde clujenii vor putea degusta produsele unor viticultori de marcă din Ungaria, Serbia şi România. Conform lui Sánta Levente, directorul festivalului, publicului tânăr îi va fi dedicat un Cort al Tineretului, amplasat pe Bulevardul Eroilor, unde vor avea loc jocuri de societate, dezbateri, spectacole şi activităţi relaxante.
Un alt moment esenţial al ediţiei va fi marcarea renovării şi restaurării bisericii reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu, cel mai mare edificiu gotic cu o singură navă din Europa de Sud-Est. Evenimentul festiv va avea loc sâmbătă, 16 august, de la ora 11.30, în interiorul bisericii, cu participarea unor înalte feţe bisericeşti, dar şi a reprezentanţilor echipei de restaurare”, se precizează într-un comunicat.

O discuţie interesantă va avea loc sâmbătă, 22 august, de la ora 19.00, în curtea din spatele casei TIFF. Sociologul Vasile Dâncu, avocatul Eckstein-Kovacs Péter şi sociologul Horváth István vor dialoga despre stereotipuri - sub titlul ”Cine este celălalt şi ce vrea?”. 

Zilele Culturale Maghiare au un buget de 250.000 de euro, bani proveniţi din fonduri publice (300.000 de lei din partea Primăriei Cluj-Napoca) şi private. 75.000 de euro provin de la autorităţile locale şi judeţene: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, precum şi Consiliul Judeţean Cluj, respectiv 50.000 de euro din fonduri culturale guvernamentale din Ungaria – finanţare obţinută prin concurs de proiecte. Restul fondurilor provin din surse private. 

Programul complet al evenimentelor - AICI.

Mai puteţi citi:

Cu ce îşi momeşte cel mai colorat festival al Clujului participanţii de toate vârstele: cinema în aer liber, sufragerie urbană, ”Frăţia inelelor”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite