Zilele Culturale Maghiare din Cluj: peste 500 de evenimente, concerte, plimbări cu o copie unei bărci medievale, dezbateri. Ce puteţi face în Parcul Central

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De Zilele Culturale Maghiare la Cluj vă puteţi plimba cu o copie fidelă a unei bărci din Evul Mediu  FOTO: organizatorii evenimentului
De Zilele Culturale Maghiare la Cluj vă puteţi plimba cu o copie fidelă a unei bărci din Evul Mediu  FOTO: organizatorii evenimentului

Din acest weekend începe o nouă ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediţie care înseamnă 8 zile, peste 500 de evenimente pe teme care de care mai diverse - concerte, expoziţii, proiecţii de film, tururi bilingve diverse, dezbateri pe subiecte economice. Anul trecut au luat parte la această manifestare peste 250.000 de oameni.

Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, am reuşit să ajungem la apogeul ZCMC. Atmosfera şi anvergura de anul trecut nu pot fi şi nici nu trebuie depăşite, astfel că, odată cu cifra magică 7, am ajuns la finalul unui ciclu. Începem un nou capitol în istoria Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ocazie cu care încercăm să ne dezvoltăm şi extindem: de data aceasta dorim să animăm Parcul Central cu activităţi potrivite locului şi, prin aceasta, să reducem aglomeraţia de pe strada Mihail Kogălniceanu, devenită neîncăpătoare, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferinţa de presă care a anunţat începerea festivalului.

Zilele Culturale Maghiare vor debuta în acest weekend şi se vor desfăşura până duminica viitoare, 20 august. Manifestarea a ajuns la a opta ediţie anul acesta şi, ca şi la ediţiile anterioare, programul este diversificat. Cetăţeni români de toate etniile şi străini sunt aşteptaţi la peste 500 de evenimente de diverse tipuri - concerte, expoziţii, tururi ghidate şi proiecţii de film la activităţi pentru copii, evenimente gastronomice, petreceri.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) este un eveniment iniţiat în 2010 de Asociaţia Clujul Comoară şi este organizat, din 2017, în parteneriat cu Asociaţia Zilele Culturale Maghiare Cluj. Potrivit unui comunicat, ZCMC reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale. 

zille culturale maghiare cluj foto zcmc

Imagine de la conferinţa de presă  FOTO Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Peste 250.000 de participanţi sunt aşteptaţi anul acesta la cea de-a opta ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care începe din acest weekend şi va dura până duminică, 20 august.

Deschiderea oficială a Zilelor este luni, 14 august, de la ora 19.00, la Opera Maghiară, cu spectacolul ”Canon de dansuri – Hommage a Kodály Zoltán”, interpretat de Ansamblul Popular Maghiar de Stat, eveniment ce va avea loc luni, 14 august, de la ora 19.00, la Opera Maghiară.

Ce puteţi face la Zilele Culturale Maghiare

Vom avea foarte multe programe accesibile şi publicului vorbitor numai de limba română. Vom avea 35 de expoziţii, mult mai mult decât în anii precedenţi. Aş dori să atrag atenţia asupra celor organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, una vernisată deja în data de 3 august, începând de mâine vor fi vernisate tot mai multe expoziţii aici. Vom mai avea expoziţii la Bastionul Croitorilor, la Casino – Centrul de Cultură Urbană  Programul va include mai multe spectacole de teatru şi filme subtitrate în limba română, concerte de muzică clasică, de orgă, iar un concert special, caritabil, va fi susţinut la Colegiul Academic de Boros Misi, un pianist foarte tânăr, dar remarcat pe plan internaţional, a detaliat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

Ziua zero a festivalului - sâmbătă, 12 august - sunt programate câteva evenimente ca excursiile memoriale de anduranță „Kós Károly”, ajunse la a XIX-a ediţie, respectiv Ziua ecvestră maghiară. 

Duminică, 13 august - slujba religioasă la Biserica Evanghelică, expoziţii şi concerte. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei va avea loc, de la ora 16.00, vernisajul expoziției Satul și țăranul în pictura transilvăneană, iar două ore mai târziu, la Bastionul Croitorilor - expoziţia de fotografie Statuia Matia Corvin, simbolul Clujului.

Concertele din festival - peste 30 la număr - se vor desfăşura în Piaţa Unirii, Parcul Central şi în pitorescul parc de sculpturi Arkhai din satul Vlaha.

În Parcul Central vor fi şase zile de concerte, care se vor încheia la ora 21.00, cu o singură excepţie, marţi, când concertul se va termina la ora 23.00. În Piaţa Unirii vom avea în fiecare seară, începând de joi, 17 august, doar un singur concert, de la ora 21.00. Concertele de pe strada Kogălniceanu vor fi tematice - operetă, folclor, şansonete, romanţe maghiare, tarafuri, muzică ţigănească. Multe concerte vor fi în limba engleză, nu vor avea specific etnic maghiar, a precizat Sánta Levente, directorul de producţie al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

zille culturale maghiare cluj foto zcmc

Imagine de la ediţia de anul trecut a evenimentului  FOTO Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Luni, 14 august -  se deschide pentru public turnul Bisericii Sfântul Mihail care poate fi vizitat între orele 10.00 şi 16.00.

Din programul Zilelor Culturale Maghiare nu vor lipsi tururile bilingve prin centrul oraşului, plimbarea cu barca medievală pe lacul din Parcul Central, poveşti şi istorie despre Cluj, dezbateri pe teme economice.

Reconstituită după modelul unei nave medievale fluviale, având o lungime de 7 metri și o lățime de 2,5 metri, barca va fi adusă special din Ungaria, iar doritorii se vor putea plimba cu aceasta gratuit, în grupuri de câte 6 persoane, însoțiți de un coordonator specializat. Barca medievală este parte a proiectului Satul medieval, eveniment deja tradițional al Zilelor Culturale Maghiare, adus la Cluj de Muzeul Emese Park din Ungaria. Satul medieval va fi deschis și în acest an în Grădina cu ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu. Atât satul medieval, cât și plimbările cu barca vor avea loc de joi, 17 august, până duminică, 20 august, între orele 10.00 și 18.00, precizează organizatorii.

Potrivit acestora, Parcul Central va fi pentru prima dată gazdă a festivalului şi va fi amenajat acolo o zonă de relaxare, standuri de bere şi vin, spaţii dedicate celor mici şi demonstraţiilor sportive.

Zilele Culturale Maghiare se încheie cu un spectacol de operetă regizat şi interpretat de artiştii Teatrului de Operetă din Budapesta cu acompaniamentul artiştilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producţia este o premieră în Ardeal, cu 120 de artişti pe scenă.

Manifestarea dispune de un buget de circa 420.000 euro -  din care 410.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 25.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj. 

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor de teatru.

Programul complet al festivalului se poate accesa AICI.

Mai puteţi citi:

VIDEO Surpriza celei de-a doua seri de Untold: doi DJ belgieni faimoşi au mixat pe piesa „Cine-a pus cârciuma-n drum“ pentru 82.000 de petrecăreţi

VIDEO Cele mai frumoase fotografii din prima seară de distracţie la Untold 2017, când au fost peste 76.000 de petrecăreţi

A treia zi de Untold 2017. Armin van Buuren urcă, pentru al treilea an la rând, pe scena principală a festivalului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite