Zeci de mii de oameni au ieşit să protesteze în marile oraşe ale României. Număr record de manifestanţi la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele împotriva iniţiativelor legislative ale Guvernului Grindeanu privitoare la domeniul Justiţiei s-au întins, în seara zilei de duminică, 29 ianuarie, în 20 de oraşe ale României. Circa 90.000 de oameni au ieşit în stradă în oraşele din ţară şi nici diaspora nu s-a lăsat mai prejos.

În afara marşului-mamut de la Bucureşti, la care se estimează că s-au adunat între 40.000 şi 50.000 de oameni, numărul cel mai însemnat de protestatari a fost înregistrat la Cluj-Napoca, acolo unde oficialităţile locale au estimat că la manifestaţie s-au adunat peste 10.000 de oameni.

Şi la Timişoara au ieşit pe străzile oraşului între 6.000 şi 8.000 de persoane. Marilena Mihăilescu, tânăra din Timişoara care a compus Balada lui Dragnea, „Cine te-a făcut om mare, măi Grindeane, măi Grindeane”, a mers la protestul din Piaţa Operei cu chitara, interpretând piesa live.

În jur de 5-6.000 de oameni s-au adunat şi pe străzile din centrul Sibiului, arătându-şi susţinerea pentru preşedintele Klaus Iohannis şi pentru şef DNA, Codruţa Kovesi.

La Braşov, s-au adunat în faţa Prefecturii în jur de 3.000 de persoane, iar ulterior Piaţa Sfatului a devenit arhiplină. Oamenii au strigat lozinci împotriva PSD, precum "Dragnea să ajungi îmbrăcat în dungi".

Între 2.000 şi 3.000 de persoane au ieşit să protesteze şi la Iaşi, manifestanţii participând la un marş lung între centrul oraşului şi campusul studenţesc.

Proteste au avut loc şi în Alexandria, judeţul Teleorman, acolo unde câţiva zeci de manifestanţi şi-au arătat revolta împotriva lui Liviu Dragnea.

Miting de protest mult mai animat la Alba Iulia duminică, 29 ianuarie 2017. Circa 200 de persoane au ieşit în stradă împotriva ordonanţelor guvernamentale privind graţierea, amnistia şi modificarea codului penal. Oamenii au afişat pancarte şi au strigat împotriva preşedintelui PSD, a Avocatului Poporului şi a ministrului Justiţiei.

Deva s-a alăturat comunităţilor de cetăţeni români care solicită Guvernului României retragerea OUG-urilor referitoare la graţiere şi amnistie. Aproape 100 de hunedoreni au participat la mitingul împotriva ordonanţelor, organizat în Piaţa Victoriei din Deva.

Peste 600 de orădeni au protestat faţă de ordonanţele ce promovează graţierea şi dezincriminarea abuzului în serviciu. Aceştia au mărşăluit pe mai multe străzi din oraş, şi s-au oprit în faţa sediul judeţean al PSD.

La Ploieşti, peste 500 de oameni au scandat ”Ploieştiul cere fără graţiere!”, ”DNA, să vină să vă ia”, dar şi lozinci la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, şi a fostului preşedinte al PSD Prahova, Mircea Cosma, condamnat pe fond pentru corupţie, într-un dosar în care a fost inculpat alături de fiul său fost deputat PSD şi a cărui fiică este în prezent parlamentar tot din partea PSD.

O nouă rundă de proteste a avut loc, duminică seară, începând cu ora 17.00, la Piteşti, în Piaţa Vasile Milea, unde s-au strâns peste 500 de oameni, dublu faţă de duminica trecută.

Peste 500 de constănţeni au mărşăluit pe străzile Constanţei. „Parlament penal, marş la tribunal“, „Hoţii, la puşcărie!“, „DNA să vină să vă ia!“, „PSD - ciuma roşie“, „Antena 3, nişte derbedei“, „În democraţie, hoţii stau la puşcărie“, „Afară, afară cu mafia din ţară!“, au scandat oamenii. 

În faţa Prefecturii Maramureş din Baia Mare s-au adunat aproximativ 400 de oameni care au scandat lozinci împotriva modificării legislaţiei penale, împotriva corupţiei şi a PSD. Protestatarii au început să strige chiar şi împotriva primarului suspendat, Cătălin Cherecheş. ”Şi el e corupt şi lui îi vine rândul”, a spus Zsolt, unul dintre protestatari.

La Galaţi, circa 300 de oameni s-au adunat duminică seară, începând cu ora 17,00 pe esplanada din faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva sistemului politic din România. Protestul gălăţenilor nu a fost îndreptat doar împotriva proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse cu închisoarea, ci deja s-a cristalizat un fel de platformă-program în 6 puncte, care vizează şi apărarea principiilor democratice şi reformarea a instituţiilor fundamentale ale statului.

Numărul brăilenilor care au ieşit să protesteze este dublu faţă de duminica trecută. Astfel, peste 200 de persoane au ieşit pe platoul din Piaţa Independenţi, afişând pancarte cu mesaje precum ”Vrem sistem de sănătate, fără hoţi în libertate!” sau ”Vă grăbiţi la furat, asta este important!”.

După ce în urmă cu o săptămână aproape 200 de suceveni au protestat în faţa Prefecturii Suceava împotriva ordonanţei privind graţierea şi amnistia, protestatarii au ieşit din nou în stradă, tot în faţa Prefecturii din Suceava. De această dată au fost în număr mult mai mic. Grupul de protestatari nu a depăşit 20 de indivizi.

Timp de o oră, mai mulţi tulceni, printre care şi membri ai organizaţiei tulcene a PNL Tulcea, au participat duminică seara la un protest în Piaţa Tricolorului faţă de intenţia Guvernului de a adopta proiectele de ordonanţă privind graţierea unor pedepse şi modificarea Codului penal.

Valul protestelor de la Bucureşti a lovit şi Slobozia. Un grup de aproximativ 30 de persoane au organizat în această seară un miting în oraş, prin care au criticat încercarea noului Guvern de a adopta legile amnistiei şi graţierii.

Un număr de aproximativ o sută de persoane au ieşit în centrul Buzăului, duminică seară, pentru a protesta faţă de intenţia Guvernului de a adopta cele două ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Înarmaţi cu fluiere, steaguri tricolore şi pancarte, puţinii buzoieni care au ales să iasă în stradă au precizat că prin gestul lor se opun propunerii unor legi aberante care sunt în avantajul unor anumite persoane.

Peste 20 de persoane au protestat din nou în această seară în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova faţă de intenţia Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă vizând graţierea şi modificarea Codului Penal.

Şi aproximativ 30 de târgujieni s-au strâns în Piaţa Prefecturii pentru a protesta împotriva amnistiei şi graţierii. Mobilizarea a fost făcută pe Facebook.

Demonstraţii de stradă împotriva guvernului PSD au mai avut loc şi în Satu Mare.

Duminică, 29 ianuarie, au ieşit şi românii din diaspora să protesteze faţă de OUG privind amnistia şi graţierea. Zeci de oameni s-au adunat la Bordeaux, Paris şi Bruxelles, iar mai mulţi români din Londra, Hamburg, Copenhaga şi Zürich şi-au anunţat participarea la proteste.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite