Zece milioane de euro pentru cercetarea vieţii, la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul centru de cercetare a costat 10 milioane de euro, din care jumătate de la Ministerul Educaţiei. Institutul de Ştiinţele Vieţii fucţionează în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj şi va certifica, printre altele, organisme modificate genetic (OMG)

„Institutul este realizat după un concept modern. Nu poţi face diferenţă între laboratoarele de aici şi cele din vest“, a declarat înainte de inaugurare Doru Pamfil, rectorul USAMV. Acesta a precizat că realizarea şi dotarea noului institut a costat, în toatal 10 milioane de euro, din care USAMV a asigurat 4,5 milioane de euro, iar restul banilor au venit de la Ministerul Educaţiei. Tot mobilierul a fost cumpărat din Germania, potrivit aceleiaşi surse, iar scopul final este de a transforma acest institut într-unul european de cercetări agricole şi de industrie alimentară. Funcţionează pe patru niveluri, pe o suprafaţă totală de 7.000 de metri pătraţi.

La inaugurarea institutului a luat parte atât ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cât şi ministrul Agriculturii,  Valeriu Tabără, dar şi şeful comisiei de agricultură din Parlamentul European, Paolo di Castro, proaspăt doctor honoris causa al USAMV. Principalul scop al acestui institut este cercetarea în domeniul biotehnologiilor, dar va avea şi o ramură a activităţii legate de certificarea produselor alimentare, fie vegetale, fie animale.

„Biotehnologia este ştiinţa de modelare a structurii şi functionării unui organism viu prin intermediul componentelor provenite de la un alt organism, în scopul obţinerii unui produs nou“, a explicat pentru cititorii Adevărul de Seară conf. dr. Corina Cătană, specialistă în biotehnologii în horticultură.

De exemplu, prin adăugarea unei enzime în lapte, rezultă iaurtul, însă biotehnologia este folosită şi în vinificaţie, în industria farmaceutică sau zootehnie. Biotehnologia vegetală, de exemplu, este genetică aplicată în obţinerea unor forme vegetale de interes, de exemplu, forme noi de plante ornamentale.

La Cluj vor fi certificate OMG-urile

Unul ditnre obiectele de activitate ale noului institut este certificarea controversatelor organisme modificate genetic (OMG), dacă sunt bune sau nu pentru comsum. Pentru ca un OMG să fie certificat pentru consum, acesta va trece prin teste de laborator cel puţin cinci ani, înainte să ajungă în farfuriile oamenilor sau ca furaje pentru animale. „Ca să fie aprobate, aceste produse trebuie să îndeplinească standardele europene“, a eplicat conferenţiarul Corina Cătană.

Ce va face Institutul de Ştiinţele Vieţii?

Cercetătorii noului institut se vor ocupa de certificarea calităţii furajelor, vor face analize de calitatea aerului, dar şi analize de apă şi zgomot. De asemenea, acolo funcţionează laboratoarele de biotehnologii în apicultură, laboratoare de zootehnie, laboratoare veterinare, biotehnologii vegetale, alimentare şi laboratoare de certificare a organismelor modificate genetice.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite