Zece lucruri puţin ştiute despre Suedia. Cea mai populară mâncare şi cel mai atractiv loc care merită vizitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai prospere ţări ale lumii, Suedia are al 11-lea cel mai mare venit pe cap de locuitor de pe planetă şi se află pe primele locuri şi la capitolele sănătate, calitatea vieţii, învăţământ, educaţie sau protecţia libertăţilor civile.

Cu toate acestea, în urmă cu un secol, oamenii se confruntau cu o sărăcie lucie şi nimic nu anunţa schimbările care au urmat. Guvernele Suediei au ştiut să joace cartea câştigătoare, au investit în primul rând în educaţie. Rezultatul a fost pe măsură, iar cu timpul au apărut generaţii de antreprenori, forţă de muncă înalt calificată şi specialiştii în domeniile cheie, care au dat un impuls serios economiei.

Deşi Suedia este a patra ţară ca întindere din Europa, populaţia este de numai 10 milioane de locuitori, iar densitatea este foarte scăzută – ceva mai mult de 22 de locuitori pe kilometrul pătrat. În Suedia există aproximativ 1.400 de lacuri, care sunt răspândite pe întreaga suprafaţă a ţării. Practic, oriunde s-ar afla, suedezii amatori de pescuit nu trebuie să parcurgă mai mult de 10 kilometri pentru a poposi pe malul unui lac.

„Brazilienii nordului”

Naţionala de fotbal a Suediei a fost vicecampioană mondială în 1958, iar în 1994, când a eliminat România în sferturile World Cup, a terminat pe locul al treilea. De altfel, suedezii au fost numiţi „brazilienii nordului”.

Nordicii sunt mari amatori de cafea şi o beau în cantităţi industriale. De altfel, suedezii servesc cafeaua în căni sau în pahare mari şi nu se duc neapărat la o cafenea pentru asta. Dimineaţa devreme, atunci când oamenii merg la muncă, mulţi dintre ei îşi beau cafelele chiar pe drum, în mijloacele de transport în comun.

Mâncarea preferată a suedezilor este piure de cartofi cu chiftele. La acestea, ei adaugă cel puţin o linguriţă de gem sau chiar fructe de pădure.

 High Chapparal, orăşelul unde te simţi ca în „Vestul Sălbatic”

Suedia a dat lumii o mulţime de muzicieni de valoare. ABBA, Roxette, The Cardigans, Europe, Eagle-Eye Cherry, Lykke Li, Swedish House Mafia sau regretatul Avicii au cucerit lumea din Suedia. Un alt nume care a cucerit lumea, cântăreaţa Loreen, a câştigat Eurovision în 2012.

Chiar dacă nu au un Disneyland ca francezii şi nici măcar un Legoland (cum au vecinii danezi), suedezii au un orăşel special care atrage un număr important de turişti. High Chapparal (foto, jos) este un orăşel western care este unul dintre punctele de atracţie, alături de capitala Stockholm sau Malmo şi Goteborg.

Imagine indisponibilă

Suedia a declarat război alcoolului, astfel că în supermarketuri nu se găsesc băuturi cu mai mult de 3,5% alcool. De altfel, majoritatea berilor şi a băuturilor de cidru nici măcar nu depăşesc 2,8% alcool. Turiştii sau cei care vor vin sau băuturi mai tari trebuie să apeleze la reţeaua de magazine specializate „Systembolaget”. Aici sunt acceptate doar persoanele care au împlinit 20 de ani, iar cumpărătorii trebuie să prezinte acte doveditoare.

Sistem de protecţie socială de nota 10

Suedia are un sistem de protecţie socială la care alte ţări pot cel mult să viseze. Persoanele în vârstă sau cele cu dizabilităţi sunt foarte respectate şi li se acordă o serie de înlesniri. Toţi vârstnicii beneficiază de asistenţă socială, iar casele pentru bătrâni sunt gratuite şi arată ca nişte hoteluri de lux.

Dacă, totuşi, anumite persoane preferă să rămână în propria casă, statul le asigură, pentru numai 2.000 de coroane lunar (aproximativ 200 de euro), asistente care le fac curăţenie, îi spală, îi îmbracă, le fac de mâncare şi îi ajută practic cu tot ce au nevoie. Vârstnicii care au pensii mai mici de 1.100 de euro beneficiază gratis de aceste servicii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite