Zece lucruri inedite despre Olanda. Câţi kilometri de diguri apără ţara de valurile Mării Nordului şi la ce capitole sunt olandezii campionii Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situată în nord-vestul Europei, Olanda este una dintre cele mai prospere ţări ale lumii, având o istorie şi o cultură aparte, influenţată în mod direct de-a lungul timpului de cei doi mari vecini, Germania şi Franţa. De altfel, micul stat s-a aflat multe secole sub dominaţie franceză şi spaniolă, fiind implicat într-un lung şir de războaie în Evul Mediu.

Arc peste timp, Olanda de astăzi este recunoscută pentru sistemul său liberal şi pentru toleranţă socială. În anul 2001, a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, după ce legalizase avortul, prostituţia şi adoptase o politică progresivă în ceea ce priveşte regimul drogurilor.

Deşi mai bine de un sfert din suprafaţa totală a ţării se află sub nivelul mării, fiind statul aflat la cea mai joasă altitudine, Olanda se poate lăuda cu o agricultură extrem de performantă. Însă totul a venit la un preţ. Pentru a se pune la adăpost de inundaţii, olandezii au construit un sistem impresionant de diguri. Dacă ar fi puse cap la cap, aceste diguri ar avea o lungime de  aproape 100.000 de kilometri. 

Cea mai performantă agricultură europeană

În pofida dimensiunilor sale reduse, Olanda este cel mai mare exportator de legume din Europa. Nici clima rece nu i-a oprit pe olandezi să performeze la acest capitol. Olanda ocupă ocupă locul doi în lume la exportul de bere, dar şi exporturile de alimente. În schimb, este lider detaşat atunci când vine vorba despre producţia de flori. Peste trei sferturi din producţia mondială de flori este acoperită de această ţară.

Imagine indisponibilă

Nu întâmplător, cele importante companii alimentare din lume au investit în acest stat, beneficiind de facilităţi de cercetare şi de dezvoltare. Şi pentru că nimic nu este lăsat aici la voia întâmplării, Olanda ocupă locul doi în Europa în funcţie de investiţiile în cercetare şi dezvoltare (ca procent din PIB) pentru sectorul agroalimentar.

„Veneţia Nordului” este şi capitala bicicliştilor

O adevărată bijuterie, capitala Amsterdam mai este numită şi „Veneţia Nordului”. Atestat oficial încă din 1275, Amsterdamul este recunoscut drept oraşul de biciclişti, iar statisticile spun că numărul bicicletelor îl depăşeşte pe cel al populaţiei. Astfel, aici s-ar afla peste un milion de biciclete, în timp ce populaţia oraşului nu depăşeşte aproximativ 775.000 de locuitori.

Imagine indisponibilă

Oraşul este deopotrivă o capitală culturală europeană şi una a distracţiei. Amsterdam are o densitatea mai mare de muzee decât Parisul, Londra sau Roma, iar cluburile de aici sunt la mare căutare. 

Dacă Amsterdam este cel mai important oraş al ţării şi atrage cei mai mulţi turişti, Rotterdam este cel mai mare port al Europei. În acelaşi timp, Eindhoven este o veritabilă capitală a tehnologiei. Aici se găseşte celebra companie Philips, de numele căreia se leagă o serie de invenţii care au schimbat într-o bună măsură lumea. Specialiştii de la Philips au inventat, printre altele, casetele video şi Cd-urile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite