Weekend la Castelul Banffy. Ce puteţi face la Ziua Porţilor Deschise la „Versailles“-ul Transilvaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Banffy  FOTO Florin Ghioca
Castelul Banffy  FOTO Florin Ghioca

Fundaţia Trasylvania Trust îi aşteaptă, duminică, 30 aprilie, de Ziua Internaţională a Minumentelor şi Siturilor, pe iubitorii de frumos la Castelul Banffy de la Bonţida, situat la vreo 35 de kilometri de Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită.

Duminică, 30 aprilie, de Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, Fundaţia Transylvania Trust îi invită pe iubitorii de frumos la Castelul Banffy de la Bonţida. De la ora 11.00 va avea loc vernisajul expoziţiei ”21” cu 21 de lucrări care vor fi expuse pe cele 21 de ferestre ale clădirii principale cu vedere spre curtea interioară a castelului. Operele vor răspunde sau se vor raporta în mod direct sau metaforic la câte un secol al erei noastre. Suita de lucrări se va constitui într-un muzeu întors pe dos unde înăuntrul devine afară, iar trecutul devine, prin reinterpretare, prezent. Lucrările sunt realizate de studenţii Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, de la Departamentul Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii, coordonaţi de profesoara Kalló Angéla.

După vernisaj curioşii pot afla poveştile castelului prin vizite ghidate în limba română (între orele 12.00 şi 15.00) şi maghiară (între orele 13.00 şi 16.00). Puteţi vizita lapidariul şi Centrul de Arte şi Meserii lansat toamna trecută sau puteţi să vă relaxaţi câteva ore în „Versailles“-ul Transilvaniei, denumit astfel datorită arhitecturii sale.

Intrarea este gratuită. 

Castelul a fost inclus, în 2000, de World Monuments Watch pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. Lucrările de restaurare au început în 1999, în urma unui acord semnat între Ministerul Culturii din România si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria. De restaurare se ocupă Fundaţia Transylvania Trust şi partenerii săi. Castelul a fost vizitat în 2006 şi 2008 de Prinţul Charles al Marii Britanii, care a şi contribuit prin fundaţia sa la restaurare.

Mai puteţi citi:

Cum se restaurează un monument istoric. O fundaţie din Cluj continuă la Bonţida seria atelierelor de zidărie, pietrărie şi tâmplărie

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului. Salina Turda, minunea SF, de la depozit de brânză la platou de filmare şi „sală” de cinema

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite