Vulnerabilităţile României, conform raportului anual al CIA. Evaziunea fiscală şi condiţiile din spitale, printre cele mai importante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CIA publică din 1962 un raport anual cu informaţii de intelligence despre ţările lumii - „The World Factbook”. FOTO: Courtesy of CIA
CIA publică din 1962 un raport anual cu informaţii de intelligence despre ţările lumii - „The World Factbook”. FOTO: Courtesy of CIA

România e descrisă cu informaţii extrem de precise dintr-o gamă largă de domenii – de la istorie şi geografie până la economie, resurse naturale, comunicaţii, transporturi sau problemele legate de traficul internaţional de droguri, în raportul anual pe 2018 „The World Factbook”, realizat de Central Intelligence Agency (CIA). Cele mai interesante date sunt legate de vulnerabilităţile economiei şi de rolul României în transportul heroinei din Asia.

„The World Factbook” este o publicaţie anuală oficială editată de Central Intelligence Agency (CIA) din 1962, care prezintă informaţii de „Intelligence” despre 278 de ţări ale lumii. Pe site-ul Agenţiei se precizează că „Intelligence” reprezintă informaţii care a fost colectate, integrate, evaluate, analizate şi interpretate, gata să fie livrate factorului de decizie politică.


Până în 1971 „The World Factbook” era publicată în regim de „informaţii clasificate”, însă de la această dată raportul a devenit public, iar din 1997 acesta este publicat şi actualizat pe internet. 


Informaţiile despre România din „The World Factbook” (varianta online), actualizate ultima dată pe 31 decembrie 2018, sunt împărţite în 10 capitole: primele 3 se referă, pe scurt, la istoria (din 1856 şi până la intrarea în UE), geografia (inclusiv resursele şi pericolele naturale sau procentul de teren agricol irigat) şi populaţia ţării (grupurile etnice, religii, cheltuielile cu sănătatea, densitatea de doctori la 1.000 de locuitori, prevalenţa obezităţii şi a HIV, rata şomajului, studiile populaţiei etc). 


La acest din ultim capitol apare inclusiv informaţia privind durata medie de viaţă a românilor, estimată în 2018: 75,6 ani, adică 72,1 de ani la bărbaţi şi 79,2 de ani la femei. În raport se arată că aceste cifre ne clasează pe locul 106 într-un top mondial privind durata de viaţă. 


Raportul conţine inclusiv informaţii privind etimologia denumirii ţării: „numele derivă din latina "Romanus" care înseamnă "cetăţean al Romei" şi a fost folosit pentru a accentua moştenirea veche a celor trei regiuni principale ale României - Moldova, Transilvania şi Ţara Românească - în timpul unificării lor treptate între mijlocul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea”. 


În raport există informaţii inclusiv despre descrierea drapelului şi despre imnul naţional, partea aceasta conţinând şi un fişier audio.
 

Următoarele capitole se numesc Guvernare, Economie, Energie, Comunicaţii, Transport, Armată şi Securitate, Probleme transnaţionale.

Corupţia şi birocraţia excesivă continuă să afecteze mediul de afaceri - spun specialiştii americani în raportul CIA - The World Factbook. FOTO: InquamPhotos/Adriana Neagoe

Incidente în prima zi de proteste a românilor din diaspora faţă de guvernul PSD in Piata Victoriei vineri 10 august 2018 Protestatarii cer eliminarea politicienilor cu probleme penale şi alegeri anticipate Inquam Photos  Adriana Neagoe

CIA, despre Economia României



Cele mai interesante informaţii sunt cele referitoare la economia ţării, având în vedere că la celelalte capitole datele sunt prezentate telegrafic, fără niciun fel de analiză. De exemplu, la partea dedicată şefiei Guvernului se arată: premierul Viorica Dăncilă (din 29 ianuarie 2018); Vicepremierul Graţiela Gavrilescu (din 29 iunie 2017), Paul Stănescu (17 octombrie 2017), Viorel Ştefan (din 29 ianuarie 2018), Ana Birchall (din 29 ianuarie 2018); notă - Dăncilă este prima femeia aflată la conducerea Guvernului”.


Despre preşedintele României se arată, sec: „Klaus Werner Iohannis (din 21 December 2014)”

Capitolul despre Economie începe astfel: „România, care a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, a început tranziţia de la comunism în 1989 cu o bază industrială învechită şi un model de producţie neadecvat pentru nevoile ţării. Câştigurile macroeconomice ale României au început recent să stimuleze crearea unei clase de mijloc şi să determine o încercare a rezolvării sărăciei larg răspândită în ţară. Corupţia şi birocraţia excesivă continuă să afecteze mediul de afaceri”. 

Vulnerabilităţile României

Un alt paragraf se referă la acordul semnat de România, în perioada crizei economice mondiale, cu FMI pentru un pachet de asistenţă financiară de 26 de miliarde de dolari, arătându-se că, în final, nu s-a apelat la banii instituţiei. 

Despre perioada post-criză se arată: „Progresele înregistrate în reformele structurale au fost inegale, iar economia este încă vulnerabilă la şocurile externe”. 
 

Experţii americani au remarcat că din 2013, România  se află într-o perioadă de creştere economică, „determinată de exporturile industriale masive, de recoltele agricole excelente şi, mai recent, de politicile fiscale expansive din perioada 2016-2017, care au majorat de aproape de patru ori deficitul fiscal anual al Bucureştiului”.

Se mai arată în raport că industria a depăşit performanţele altor sectoare ale economiei în 2017. În ceea ce priveşte „motoarele creşterii economice”, acestea au fost „exporturile către ţări din UE, care reprezintă aproximativ 70% din comerţul extern al României” şi consumul intern datorat reducerilor fiscale şi a creşterilor salariale mari. 

Concluzia capitolului dedicat economiei nu este optimistă: „O îmbătrânire a populaţiei, emigrarea forţei de muncă calificate, evaziunea fiscală semnificativă, îngrijirea medicală insuficientă şi o relaxare agresivă a pachetului fiscal compromit creşterea economică şi stabilitatea economică pe termen lung şi reprezintă vulnerabilităţile de vârf ale economiei”. 
captura heroina diicot

România este „un punct major de transbordare pentru heroina din Asia de Sud-Vest care tranzitează traseul balcanic” - se mai arată în raport. 

Trafic de droguri



Un alt capitol interesant este cel referitor la „Probleme transnaţionale”, unde România este prezentate drept o importantă poartă de intrare a drogurilor asiatice în Europa.
 

România este „un punct major de transbordare pentru heroina din Asia de Sud-Vest care tranzitează traseul balcanic şi pentru cantităţi mici de cocaină din America Latină destinată Europei de Vest; deşi nu este un centru financiar semnificativ, rolul de „conductă pentru narcotice” face ţara vulnerabilă la spălarea banilor, care are loc prin sistemul bancar, casele de schimb valutar şi cazinouri”, se arată la capitolul amintit.

 


Pagina de pornire a capitolului dedicat României din „The World Factbook”. FOTO: Captură site

cluj cia. foto print screen

Ce este „The World Factbook”



„Ciclul de Intelligence” este procesul prin care informaţiile sunt dobândite, convertite în „intelligence” şi puse la dispoziţia factorilor de decizie politică, se arată pe site-ul CIA în zona dedicată  publicaţiei „The World Factbook”.

Este subliniată diferenţa între informaţii (date brute din orice sursă, date care pot fi fragmentare, contradictorii, nesigure, ambigue, înşelătoare sau greşite) şi „Intelligence” (informaţii care au fost colectate, integrate, evaluate, analizate şi interpretate, gata să fie livrate factorului de decizie politică).
 

Statele Unite au efectuat activităţi de „Intelligence” de pe vremea lui George Washington, dar numai începând cu cel de-al doilea război mondial acestea au fost coordonate la nivel guvernamental. Trei programe au evidenţiat dezvoltarea „Intelligence”-ului din acea perioadă: (1) Studiile de Intelligence Comune ale Armatei şi ale Forţelor Navale (the Joint Army Navy Intelligence Studies-JANIS), (2) Raportul Naţional de Intelligence (NIS) şi (3) The World Factbook.
 

JANIS (Studiile de Intelligence Comune ale Armatei şi ale Forţelor Navale) a fost primul program de Intelligence interdepartamental necesar pentru a satisface nevoile de informare ale Guvernului SUA în perioada celui de-al doilea război mondial şi câţiva ani după aceasta (1943-1947). 


CIA (Agenţia Centrală de Intelligence), înfiinţată în 1947, şi-a asumat responsabilitatea operaţională pentru întocmirea rapoartelor JANIS, după terminarea războiului. Un an mai târziu, Consiliul de Securitate Naţională a autorizat programul NIS (National Intelligence Survey- Raportul Naţional de Intelligence) ca înlocuitor al programului JANIS derulat în vremea celui de-al doilea război mondial. 


Comisia guvernamentală Hoover a raportat Congresului în 1955 că: „Raportul Naţional de Intelligence este o publicaţie cu o valoare inestimabilă care oferă elementele esenţiale de Intelligence despre toate zonele lumii”.  

„The World Factbook” a fost creat ca un rezumat anual şi actualizat al studiilor enciclopedice din Raportul Naţional de Intelligence.

Primul „Factbook” clasificat a fost publicat în august 1962, iar prima versiune neclasificată a fost editată în iunie 1971. Din 1981 publicaţia devine un produs anual în au apărrut informaţii despre 165 de ţări în 225 de pagini. Din 1997, informaţiile sunt publicate online. Pe site-ul CIA apare o ediţie electronică a „World Factbook” unde sunt publicate informaţii, actualizate în permanenţă, despre 278 de ţări. 

Citeşte şi

Ce înseamnă „România“? Cum arată harta lumii cu sensul literal al denumirii ţărilor, realizată cu informaţii de la CIA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite