Vrei să-ţi cumperi maşină la mâna a doua? 10 lucruri de care trebuie să ţii cont ca să nu fii păcălit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Miron FOTO facebook.com/miron.victor
Victor Miron FOTO facebook.com/miron.victor

Clujeanul Victor Miron a creat un site numit verificmasina.ro care îi sfătuieşte pe cei care vor să-şi cumpere maşini second hand la ce anume să se uite când fac o astfel de achiziţie şi să nu fie păcăliţi.

„Pentru majoritatea românilor, maşina e a doua mare investiţie pe care o fac în viaţa lor, după o casă sau un apartament. Pentru unii este chiar cea mai importantă achiziţie, deoarece se ataşează foarte puternic de maşinile lor, bărbaţii în special“, spune Victor Miron, consilier la un service auto din Cluj, antreprenor de profesie. Tot el e cel care a început de câteva luni o campanie de promovare a lecturii, numită „Cărţile pe faţă“, şi a creat conceptual de book-selfie.

Tânărul are o experienţă de 8 ani de muncă într-un service auto şi în această perioadă a văzut multe exemple neplăcute de oameni care şi-au luat recent maşini şi au fost nevoiţi să le aducă în service imediat după achizionare.

„De multe ori au venit la noi în service oameni cu maşini second hand, proaspăt achiziţionate. Unele luate din ţară din târgul de maşini, iar altele cumpărate din străinătate. Din păcate, de prea multe ori aceste maşini aveau probleme serioase care îi făceau pe oameni să mai scoată din buzunar sume considerabile pentru a le repara“, mărturiseşte Victor Miron.

Având aceste exemple, clujeanul s-a gândit să facă un ghid pentru oamenii care vor să-şi ia maşini second hand. Aşa a apărut verificmasina.ro.

Cine foloseşte acest site este ghidat să verifice componentele maşinii, să vadă dacă funcţionează (de la geamuri electrice şi ventilatorul de habitalcu, până la stropitorul de parbriz şi aerul condiţionat), să ştie unde să caute urmele accidentelor suferite de maşină şi să îşi dea seama dacă o maşină are suspicios de puţini kilometri comparativ cu starea ei.

„Recomandarea mea, pentru cineva care cumpără o maşină la mâna a doua, este să vadă 10 maşini şi din ele să şteargă de pe listă pe 7 cele mai problematice şi doar cu primele 3 să meargă în service pentru verificări amănunţite. Aşa va economisi timp şi bani. Atât aceste sfaturi de mai sus cât şi toate celelalte de pe verificmasina.ro sunt menite să ajute oamenii să elimine maşinile cu probleme evidente. Înainte de a cumpăra o maşină care costă zeci sau chiar sute de milioane e foarte indicat să o verifice şi în service”, de părere clujeanul.

Platforma a fost făcută de echipa de tineri care a realizat şi portalul AICI), site care îi ajută pe oameni să găsească service-uri auto rapid şi ieftin. Victor Miron spune că unul dintre planurile de viitor ale site-ului lansat acum e să integreze şi opţiunea verificării unei maşini după seria de caroserie direct în baza de date a producătorilor de maşini şi în serviceurile din afara ţării.

Pentru a exemplifica o parte din ponturile pe care le divulgă acest site, iniţiatorii verificmasina.ro au creat un video de prezentare, pe care-l puteţi urmări mai jos:

TOP 10 obiective de verificat

Victor Miron a făcut, pentru „Adevărul“, un top 10 lucruri care trebuie verificate la o maşină second hand.
Acestea sunt:

1. Motorul - cea mai scumpă piesă de schimb. Trebuie să pornească uşor, să aibă putere, să tragă în sarcină, să funcţioneze lin, echilibrat, fără trepidaţii mari. Trebuie să aibă ulei şi să nu prezinte scurgeri de ulei în jurul lui.

2. Cum îţi dai seama că maşina pe care vrei să o cumperi a avut vreun accident - trebuie să verificaţi ca toate geamurile să aibă acelaşi an de fabricaţie şi dacă un geam este mai nou înseamnă că a fost schimbat şi e foarte posibil să fi avut un accident care să ducă la înlocuirea lui. Să vă uitaţi ca farurile întregi să nu fie rupte sau lipite - acestea cedează primele, chiar şi în cazul impacturilor frontale uşoare.
Uşile şi capotele să se închidă şi să se deschidă uşor.
Distanţele dintre elementele de caroserie să fie uniforme (de exempul între aripă şi uşă), iar liniile de design de pe lateralul maşinii să fie una în continuarea celeilalte de pe un element pe următorul.

3. Să aibă carte de service completată la zi - aşa se vede dacă i s-au făcut reviziile la timp şi dacă a avut probleme grave. Dacă la bord maşina are 120.000 de km (şi prea multe maşini în târg care au acest kilometraj), dar în cartea de service are o revizie la 150.000 de kilometri înseamnă că a fost „meşterit“ bordul.

4. Să funcţioneze toate reglajele (scaune, oglinzi, etc)

5. Să funcţioneze toate componentele electrice (ventilator interior, casetofon şi boxe, macarale de geam, stropitoare, lumini etc.)

6. Când pui contactul să se aprindă toţi martorii în bord şi să se stingă când porneşti motorul. În funcţie de dotările maşinii ar trebui să se aprindă becul de ulei, airbag, abs, martor motor, etc. Să fiţi atenţi să se aprindă şi să se stingă becul de airbag din bord (dacă nu se aprinde sau dacă nu se stinge e o problemă la acest sistem şi sunt mari şanse ca autovehicolul să fi fost avariat).

7. Să nu tragă maşina într-o parte când mergi drept sau când frânezi. De asemenea, mai ales la frânare, să nu trepideze volanul.

8. Să intre uşor în toate vitezele, inclusiv în marşarier - să se verifice asta în mers.

9. Să nu bată când mergi pe drum denivelat sau peste limitatoare de viteză.

10. Să nu sune rulmenţii de roată. Dacă sună un rulment de roată se aude ca o maşină de spălat când e pe programul de stoarcere.



Mai puteţi citi:

Site-ul care te ajută să-ţi repari ieftin maşina. Făcut după model danez 

Cum devine o afacere din România model în Danemarca

Afacere cu Bosch. Cum au reuşit şase tineri români să încheie un parteneriat cu colosul german

Clujeanul care a creat noul selfie, book-selfie: „Românii nu citesc pentru că nu e cool să citeşti“

VIDEO Cum să-i faci pe oameni să citească: un service din Cluj şi-a deschis bibliotecă

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

FOTO Cum disciplinează un service din Cluj şoferii în trafic: autocolante cu citate din Ghandi şi Sun Tzu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite