Vitamina banală care ar putea reduce la jumătate nivelul mortalităţii cauzate de COVID-19, conform unui studiu american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani au analizat datele despre pacienţi din 10 ţări şi au găsit o corelaţie între nivelurile scăzute de vitamina D şi sistemele imune hiperactive, care par să provoace cele mai mari complicaţii, inclusiv moartea pacienţilor. Constatarea ar putea explica mai multe mistere, inclusiv de ce este puţin probabil ca micuţii să moară din cauza COVID-19.

După ce au studiat datele globale privind noua pandemie de coronavirus (COVID-19), cercetătorii au descoperit o corelaţie puternică între deficienţa severă de vitamina D şi rata mortalităţii.

Condusă de Universitatea Northwestern, echipa de cercetare a efectuat o analiză statistică a datelor de la spitale din China, Franţa, Germania, Italia, Iran, Coreea de Sud, Spania, Elveţia, Regatul Unit (Marea Britanie) şi Statele Unite.

Cercetătorii au remarcat că pacienţii din ţări cu o rată mare de mortalitate COVID-19, precum Italia, Spania şi Marea Britanie, au avut niveluri mai scăzute de vitamina D în comparaţie cu pacienţii din ţări care nu au fost atât de grav afectate, relatează Science Daily. 

Acest lucru nu înseamnă că toată lumea - în special cei fără o deficienţă cunoscută - trebuie să înceapă să ia suplimente, arată cercetătorii. „Deşi cred că este important ca oamenii să ştie că deficienţa de vitamina D ar putea juca un rol în mortalitate, nu trebuie ca toţi oamenii să ia vitamina D”, a declarat Vadim Backman, cel care a condus cercetarea din Northwestern. „Această concluzie are nevoie de studii suplimentare şi sper că activitatea noastră va stimula interesul în acest domeniu. Datele pot de asemenea să facă lumină în mecanismul prin care virusul face victime, putând apărea astfel noi ţinte terapeutice."

Backman este profesor de inginerie biomedicală la Northwestern's McCormick School of Engineering. Ali Daneshkhah, asociat de cercetare postdoctorală în laboratorul lui Backman, este primul autor al lucrării.

Backman şi echipa sa au fost inspiraţi să examineze nivelurile de vitamina D după ce au observat diferenţele inexplicabile ale ratelor de mortalitate COVID-19 de la o ţară la alta. Unii cercetători au emis ipoteze cu privire la elemente precum: diferenţele de calitate a asistenţei medicale, distribuţia vârstei în populaţie, ratele de testare sau diferite tulpini de coronavirus. Dar Backman a rămas sceptic.

„Efectul ar putea duce la reducerea mortalităţii la jumătate"  

„Niciunul dintre aceşti factori nu pare să joace un rol semnificativ”, a spus Backman. "Sistemul de asistenţă medicală din nordul Italiei este unul dintre cele mai bune din lume. Diferenţele de mortalitate există chiar dacă ne uităm la aceeaşi grupă de vârstă. Şi, în timp ce restricţiile de testare variază, disparităţile mortalităţii există şi atunci când s-au analizat ţările sau populaţiile pentru care se aplică rate de testare similare. În schimb, am văzut o corelaţie semnificativa cu deficienta de vitamina D”, a spus el.

Analizând datele despre pacienţi de pe tot globul, Backman şi echipa sa au descoperit o corelaţie puternică între nivelurile de vitamina D şi furtuna de citokine - o afecţiune hiperinflamatorie cauzată de un sistem imunitar hiperactiv - precum şi o corelaţie între deficienţa de vitamina D şi mortalitate.

„Furtuna de citokine poate deteriora grav plămânii şi poate duce la sindromul de detresă respiratorie acută şi la moartea pacienţilor”, a spus Daneshkhah. "Aceasta este ceea ce pare să ucidă majoritatea pacienţilor cu COVID-19, nu distrugerea plămânilor de virusul însuşi. Este vorba despre complicaţiile de la reacţia direcţionată greşit a sistemului imunitar."

Acesta este exact acolo unde Backman consideră că vitamina D joacă un rol major. Nu numai că vitamina D îmbunătăţeşte sistemele noastre imunitare înnăscute, ci şi împiedică sistemele noastre imune să devină hiperactive într-un mod periculos. Acest lucru înseamnă că niveluri sănătoase de vitamina D ar putea proteja pacienţii împotriva complicaţiilor severe, inclusiv decesul, de la COVID-19. „Analiza noastră arată că efectul ar putea duce la reducerea mortalităţii la jumătate", a spus Backman. „Nu va împiedica un pacient să contracteze virusul, dar poate reduce complicaţiile şi poate preveni moartea la cei infectaţi”.

„Este clar că deficienţa de vitamina D este dăunătoare”


Backman a spus că această corelaţie ar putea ajuta la explicarea numeroaselor mistere care înconjoară COVID-19, cum ar fi de ce copiii au mai puţine şanse să moară. Copiii nu au încă un sistem imunitar dobândit complet dezvoltat, care este a doua linie de apărare a sistemului imunitar, şi este mai probabil să reacţioneze în exces. „Copiii se bazează în primul rând pe sistemul lor imunitar înnăscut", a spus Backman. "Acest lucru poate explica de ce rata lor de mortalitate este mai mică."

Backman este atent să observe că oamenii nu ar trebui să ia doze excesive de vitamina D, care ar putea veni cu efecte secundare negative. El a spus că subiectul are nevoie de mult mai multe cercetări pentru a şti cum vitamina D ar putea fi utilizată cel mai eficient pentru a proteja împotriva complicaţiilor COVID-19.

„Este greu de spus care doză de vitamina D este cea mai benefică pentru COVID-19”, a spus Backman. "Cu toate acestea, este clar că deficienţa de vitamina D este dăunătoare, şi poate fi uşor abordată cu suplimentarea adecvată. Aceasta ar putea fi o altă cheie pentru a ajuta la protejarea populaţiilor vulnerabile, cum ar fi pacienţii afro-americani şi vârstnici, care au o prevalenţă în ceea ce priveşte deficienţa de vitamina D".

Backman este directorul Centrului de Genomică şi Inginerie Fizică din Northwestern.


 

Citeşte şi

Modelul suedez de luptă cu COVID-19, descris de un medic cu origini române, strănepoata lui Onisifor Ghibu. „Aici vorbesc experţii şi tac politicienii“

Condiţia pentru a învinge în lupta cu COVID. Explicaţia simplă a unui medic: „E ca la un concurs de sărituri în apă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite