VIDEO Transilvania, dincolo de Dracula şi de prinţul Charles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele de Transilvania este asociat, în mediile europene, cu sângerosul vampir Dracula sau cu un tărâm de poveste pentru care prinţul Charles manifestă un interes special şi a achiziţionat câteva proprietăţi aici. Doi istorici clujeni, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai“, Ioan Aurel Pop, şi Ioan Bolovan, au lansat vineri o carte care vrea să răspundă, pe înţelesul tuturor, întrebării „ce este şi ce a fost, de fapt, Transilvania“.

 

“Din când în când, în anumite medii europene, apare numele de Transilvania, familiar pentru unii, însă exotic pentru cei mai mulţi. De regulă, acest nume este asociat cu Dracula, sângerosul vampir care a terorizat lumea, mai mult în jurul anului 1900 decât în secolul XV, când a trăit principele român Vlad al III-lea Drăgulea (devenit Dracula). În alte dăţi, Transilvania apare în minte oamenilor ca un tărâm de poveste, în care mediul natural e bine conservat şi pentru care manifestă un interes special prinţul Charles, moştenitorul tronului Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, cel care protejează zona, care a achiziţionat câteva proprietăţi aici, poposind adesea pe dealurile molcome despărţite de văi”. Aşa începe volumul “Istoria Transilvaniei”, scris de istoricii şi academicenii Ioan Aurel-Pop, rectorul UBB, şi Ioan Bolovan. Scopul volumului, care a fost lansat vineri, în cadrul celui mai mare târg de carte din Ardeal, anunţat de autori, este de a răspunde ce este, ce a fost, de fapt, Transilvania, şi cum se prezintă ea astăzi. 

O lucrare pe înţelesul tuturor 

“Există 3 volume de Istorie  academică  a Transilvaniei, în total 1.600 de pagini, însă pentru public e bine să avem o variantă prescurtată scrisă pe înţelesul tuturor, care să atragă şi prin calitatea grafică. Am încercat s-o scriem alert, pentru ca să se poată citi şi în tren şi în avion. Cartea răspunde la întrebări care mi se pun frecvent în legătură cu romanizarea, cu statul nostru  medieval, cu minorităţile, mai bine-zis cu comunităţile care au trăit aici, cu limbile vorbite în Transilvania. Am încercat să răspundem la întrebarea de ce Transilvania a înlocuit ultima din Europa limba oficială latină, în 1842, de ce am înfiinţat aici o universitate care este din multe puncte de vedere unică pe acest Pământ, de ce ne suportăm şi, mai ales, de ce şi cum reuşim să convieţuim în acest spaţiu. Lucruile sunt foarte puţin cunoscute şi conduc la erori”, a susţinut Ioan Aurel Pop, cu ocazia lansării. 

Dacă vorbeai despre Transilvania, toţi scoteau pisolul


Sociologul Vasile Dâncu a vobit şi el despre volum: “Generaţiile tinere au nevoie de un sens ce se poate descoperi în istorie. Transilvania există, trăieşte şi astăzi. Mă  bucură faptul că cineva are curaj să spună ceva despre Transilvania. Eu stau la Bucureşti, zilele acestea, şi lucrrez la procesul de regionalizare. Am fost încântat să fiu invitat la Bucureşti să ţin o prelegere  despre identităţi regionale. Altădată dacă vorbeai despre Transilvania, toţi scoteau pistolul”.

Citeşte şi  

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite