VIDEO: Tehnologia Avatar vindecă boli la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Fabrica de vise" este un cub din patru pereţi, pe care rulează mai multe imagini virtuale
"Fabrica de vise" este un cub din patru pereţi, pe care rulează mai multe imagini virtuale

Frica de înălţime, stresul post-traumatic, fobia de a vorbi în public ori tulburările depresive sunt tratate cu ajutorul tehnologiei 3D.Cubul virtual, inaugurat azi la Facultatea de Psihologie din Cluj,  foloseşte tehnologia prezentată în Avatar şi a costat 1 milion de dolari. O şedinţă de terapie virtuală variază între 50 şi 80 de lei.

Fiecare dintre noi şi-a închipuit cum, deschizând o uşă, va ajunge pe o plajă virtuală sau se va transpune într-un oraş de pe alt continent. Începând de astăzi, acest lucru este posibil la Cluj, în Clădirea Avalon, prima din  ţară care foloseşte realitatea virtuală pentru tratarea tulburărilor psihice.
Clădirea este o construcţie futuristă, ce include două platforme, cea de roboterapie, şi cea de utilizare a realităţii virtuale în procesul de psihoterapie. Aceasta a fost inaugurată, astăzi, la Facultatea de Psihologie din cadrul UBB Cluj.

Cea mai inedită componentă a clădirii este Cubul Virtual, cu ajutorul căruia se vor putea trata persoane care suferă de diferite tulburări de fobie, de la rău de înălţime sau frică de a vorbi în public, până la tulburări depresive, dependenţa de anumite halucinogene  şi tulburări de comportament alimentar.

Tehnologie 3D

Cubul în sine funcţionează ca un computer conectat la mai multe softuri. Acesta este dotat cu patru pereţi activi, adică patru ecrane care sunt rabatabile. Pacienţilor li se induce o anumită realitate, pentru a fi vindecaţi de afecţiunile psihice.

Tehnologia 3D, asemănătoare celei folosită în filmul „Avatar”, îi va ajuta atât pe pacienţi, cât şi pe cercetători, să experimenteze realitatea virtuală. Acesta a costat 1 milion de dolari, iar toată dotarea şi infrastructura clădirii a ajuns la 2 milioane de dolari, bani asiguraţi din granturi naţionale şi internaţionale.

Acesta este unic în ţară, iar în întreaga lume mai există zece astfel de cuburi virtuale. Spre exemplu, cei de la Boeing folosesc tehnologia I-Cube pentru simularea unor zboruri. „Cea mai potrivită analogie este cea cu filmul Avatar, pentru a explica ce se întâmplă aici“, a explicat Daniel David, coordonatorul programului.

Citiţi mâine în Adevărul un repotaj despre cum funcţionează Cubul virtual!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite