VIDEO Cum sună polca românească interpretată de orchestra care concertează de Anul Nou la Viena

VIDEO Cum sună polca românească interpretată de orchestra care concertează de Anul Nou la Viena

Dirijorul Willy Büchler a fost în formă maximă la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

Atmosfera vieneză a concertului de Crăciun interpretat, sâmbătă seara, de Strauss Festival Orchestra Vienna la Cluj a fost completată de o surpriză: pe lângă cunoscutele lucrări precum “Dunărea albastră”, “Marşul lui Radetzky” şi valsurile “dinastiei Strauss”, artiştii au interpretat o superbă polcă românească.

Clujenii prezenţi sâmbătă seara la Casa de Cultură a Studenţilor au aplaudat în picioare la finalul spectacolul „Vienna Classic Christmas” interpretat de Strauss Festival Orchestra Vienna, sub bagheta dirijorului  Willy Büchler. Programul Orchestrei s-a desfăşurat, ca şi la Concertul de Anul Nou de la Viena, în jurul celebrelor valsuri şi polci ale dinastiei Strauss şi ale altor compozitori vienezi. Atmosfera vieneză a fost garantată în condiţiile în care pe 1 ianuarie, ca în fiecare an, Orchestra va concerta de Anul Nou în Wiener Konzerthaus.  trălucirea Orchestrei vieneze va fi completată în acest an de două prezenţe interpretative remarcabile: soprana Leontina Văduva şi tenorul Robert Nagy. Pe lângă nemuritoarele lucrări Dunărea albastră”, “Marşul lui Radetzky şi alte valsuri ale dinastiei Strauss, orchestra a interpretat o superbă polcă românească. Evenimentul „Vienna Classic Christmas” încheie „Anul Cultural Artă contra Drog” 2014, un proiect iniţiat de Asociaţia Culturală de Teatru, Muzică şi Film „Dracula” împreună cu CIADO România. „Drogurile nu sunt periculoase pentru că sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru că sunt periculoase. Vă invităm să vă creaţi o dependenţă de actul artistic şi nu de substanţe nocive”, a susţinut, la începutul concertului, prezentatoarea.  
Artişti de marcă 
 
Willy Büchler este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai muzicii vieneze. De peste 20 de ani, maestrul Willy Büchler conduce ca dirijor invitat Strauss Festival Orchestra Vienna, bucurându-se de un succes colosal pe scene de pe întregul mapamond. Optimismul, dedicaţia, sensibilitatea şi umorul sunt caracteristicile stilului său incomparabil de a face muzică, bazat pe prospeţime, entuziasm sincer şi experienţă îndelungată. Willy Büchler continuă tradiţia lui Johann Strauss, de a dirija cu vioara in mână.
De la Covent Garden la Cluj
 
Strălucirea Orchestrei vieneze a fost fi completată în acest an de două prezenţe interpretative remarcabile: soprana Leontina Văduva şi tenorul Robert Nagy. Cunoscută publicului meloman internaţional ca o solistă de excepţie, soprana Leontina Văduva a dat viaţă marilor eroine ale operei. Artista de origine română, fiica iubitei interprete de muzică populară Maria Ciobanu, a avut o ascensiune fulminantă, aclamată fiind la Royal Opera House, Covent Garden, Staatsoper din Viena, Metropolitan Opera New York, Opera din Paris etc. A primit numeroase distincţii şi premii de valoare, este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres şi Mare Ofiţer al Ordinului Muzicii şi Culturii. Tenorul Robert Nagy este pentru al doilea an consecutiv invitat in spectacolul „Vienna Classic Christmas”. Excepţionala interpretare din concertele de anul trecut a ridicat în picioare publicul din toată ţara. Vocea tenorului Robert Nagy a făcut senzaţie în toată Europa şi sute de mii de spectatori au fost fascinaţi de rolurile pe care artistul le-a interpretat. Tenorul deţine un palmares impresionant de premii şi distincţii, fiind decorat pentru merite deosebite de Preşedinţia României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler.
 
Citeşte şi
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: