VIDEO Sportivi faimoşi născuţi sărăci. Oraşul din Africa unde lipsa mâncării nu te împiedică să devii un campion mondial

VIDEO Sportivi faimoşi născuţi sărăci. Oraşul din Africa unde lipsa mâncării nu te împiedică să devii un campion mondial

Alergători etiopieni  FOTO CNN

În Etiopia există un oraş unde s-au născut mai mulţi atleţi ce au bătut recorduri mondiale şi au obţinut medalii de aur la Olimpiade. Numele câtorva dintre sportivii plecaţi din micul oraş etiopian, unde sportul e văzut ca o sanşă de a scăpa de sărăcie, sunt: Derartu Tulu, Kenenisa Bekele, Tirumesh Dibaba, Tiki Gelana.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bekoji este un orăşel de vreo 20.000 de suflete, la două ore de capitala ţării. Tineri născuţi acolo au câştigat 8 medalii de aur la Olimpiade, au bătut recorduri mondiale şi au scăpat de sărăcie. Oamenii din Bekoji trăiesc din munca pământului şi din creşterea animalelor.

Cel care a descoperit cinci medaliaţi cu aur la Olimpiade se numeşte Sentayehu Eshetu şi este profesor de sport în Bekoji. „Antrenorul“, aşa i se spune. Într-un reportaj realizat de jurnaliştii CNN la Bekoji, antrenorul etiopian consideră că succesul sportivilor pe care i-a format ar fi aerul rarefiat - Bekoji se află la circa 2.900 de metri deasupra nivelului mării, dieta slabă şi diferitele terenuri/zone unde au loc antrenamentele - nu doar pe loc drept, în pădure, pe dealuri.

Sentayehu le-a spus jurnaliştilor care l-au intervievat că adaptarea devine mai uşoară odată ce corpul s-a antrenat la o altitudine mare. „Şi pot alerga cu uşurinţă oriunde. Asta e ceea ce contribuie enorm la succesul alergătorilor. Şi pentru că din copilărie se antrenează în acest aer“, declara antrenorul celor de la CNN. 

Pentru mulţi tineri din Bekoji, atletismul e privit ca o modalitate de a scăpa din sărăcie. 

Unul din reportajele făcute în Bekoji îl puteţi viziona mai jos (credit Youtube/Smithsonian Channel) sau AICI - un material semnat CNN.

Mai puteţi citi:

VIDEO Uimitoarea pădure plutitoare dintr-o epavă: poate fi admirată într-un golf din Sydney

VIDEO Imagine din China ruptă din cărţile SF. Minunăţia roşie şi ondulată pe care păşesc oamenii deasupra apei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: