VIDEO Soarta celui de-al doilea crematoriu uman din ţară: Tribunalul Cluj a dat dreptate firmei care vrea să facă incineratorul. Sentinţa nu e definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crematoriul uman din Cluj-Napoca nu se va construi până când instanţa nu se va pronunţa definitiv FOTO: Adevărul
Crematoriul uman din Cluj-Napoca nu se va construi până când instanţa nu se va pronunţa definitiv FOTO: Adevărul

Prima sentinţă în procesul dintre firma care încheiat un contract cu Primăria Cluj-Napoca pentru realizarea unui crematoriu uman şi administraţia locală s-a dat zilele trecute. Câştigătoare iese firma respectivă, însă sentinţa nu este una definitivă. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au declarat că se vor folosi de toate căile de atac pentru ca acel crematoriu să nu se ridice în Cluj.

S-a împlinit un an de la scandalul iscat de ridicarea unui crematoriu uman în cel mai mare cartier al Clujului. Conflictul s-a mutat în instanţă şi, deocamdată, magistraţii au dat câştig de cauză firmei RDK Cremation care s-a asociat, în 2011, cu Primăria Cluj-Napoca pentru a realiza un crematoriu.

Tribunalul Cluj a decis că asocierea dintre RDK Cremation şi Primăria Cluj-Napoca este, în continuare, valabilă.

La câteva luni după asocierea din 2011, primăria a revocat acea hotărâre care legitima asocierea. Atunci, reprezentanţii firmei - Mircea Dunca, Koos Andras Zsolt şi Racz Levente Zsolt - au acţionat în instanţă pentru a-şi recupera pierderile de circa 200.000 de euro (dotările crematoriului, studii de specialitate).

Administraţia locală a revocat acea hotărâre după ce aproximativ 300 de clujeni au mărşăluit din cartierul Mănăştur până în centrul oraşului lăsând petiţii la Primăria Cluj-Napoca şi Prefectura Cluj, petiţii în care îşi afirmau clar punctul de vedere.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în şedinţa din 18 octombrie 2011, un proiect de hotărâre privind asocierea dintre municipalitate cu SC RDK Cremation în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur (pe strada Govora, în incinta unui cimitir. Prin hotărâre, societatea în cauză se obligă să achite Primăriei Cluj-Napoca o sumă de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani.

În luna ianuarie 2012, peste 300 de locuitori ai cartierelor Mănăştur şi Zorilor, politicieni, dar şi feţe bisericeşti au protestat faţă de construirea crematoriului uman. La scurt timp după aceste proteste consilierii locali au votat revocarea asocierii municipiului Cluj-Napoca cu firma RDK Cremation, fiind analizate memoriile cetăţenilor.

Ce spune soluţia Tribunalului Cluj?

În soluţia Tribunalului Cluj se precizează:

„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta RDK Crematoriu SRL în contradictoriu cu pârâţii Municipiului Cluj Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca. Dispune suspendarea Hotărârii nr. 1/19.01.2012 până la soluţionarea definitivă. şi irevocabilă a cauzei. Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect contestaţia administrativă. formulată de reclamanta RDK Cremation SRL în contradictoriu cu pârâţii municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Local Cluj-Napoca şi în consecinţă anulează HCL Cluj Napoca nr. 1/19.01.2012.

Respinge cererile de intervenţie în interesul pârâţilor de către intervenientele Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului Feleacului şi Clujului, Fundaţia Părinţii din România. Cu drept de recurs în cinci zile de la comunicare în privinţa suspendării. Cu recurs în 15 zile de la comunicare în privinţa fondului. Pronunţata în sedinţa publică din 29 martie 2013“.

Reacţii

Sentinţa nu este definitivă. Iar reacţiile au apărut imediat:

„În acest moment, municipalitatea aşteaptă motivarea instanţei pentru a vedea care vor fi următoarele forme de atac. În principiu, se va merge pe toate căile de atac posibile şi accesibile municipalităţii pentru a se împiedica această construcţie a crematoriului“, declara Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Mitropolia Clujului şi Fundaţia Părinţi Clujeni (FPC) au declarat că vor susţine Primăria în procesul cu RDK Cremation.

„Vom sprijini în continuare demersul Primăriei de a anula acea hotărâre de asociere. Am venit cu argumente religioase pentru a nu se construi crematoriul în Mănăştur. Este regertabil că administraţia locală a dat acea hotărâre de asociere fără o dezbatere public. Ideea unui crematoriu trebuia de la început exclusă“, este de părere părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului.

RDK Cremation: „Suntem deschişi la dialog!“

Unul dintre acţionarii firmei RDK Cremation, Mircea Dunca, a declarat că nu renunţă la ideea de a construi un crematoriu în Cluj şi că este deschis la discuţii legate de realizarea crematoriului, în care să prezinte acele studii de specialitate care arată că nu este niciun pericol pentru oameni în construirea incineratoriului.

„Toată lumea vorbeşte că prin acea asociere, Primăria Cluj-Napoca a venit cu bani. Nu. Primăria a dat doar spaţiul, unul nefolosit de câţiva ani buni. Ţin să subliniez că nu sunt bani publici investiţi acolo, aşa cum am tot auzit că se vorbeşte“, afirmă Mircea Dunca.

Acesta spune că se aşteaptă la viitoare proteste şi că următoarea deciziei a instanţei se va anunţa tot în cursul acestei luni.

Un alt loc pentru acelaşi crematoriu?

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a declarat că, până la aprobarea PUG-ului, administraţia locală se gândeşte la o posibilă mutare a locului unde să se construiască acel crematoriu - în cadrul noului cimitir din Colonia Borhanci (mai sus de cartierul clujean Gheorgheni).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite