VIDEO Premierul Ungariei, mesaj populist către maghiarii din România: „A venit din nou momentul să ne apărăm împreună libertatea şi cultura“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis un mesaj maghiarilor din Cluj printre intermediul consulului Mile Lajos. FOTO: Remus Florescu
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a transmis un mesaj maghiarilor din Cluj printre intermediul consulului Mile Lajos. FOTO: Remus Florescu

Premierul Viktor Orban, care se pregăteşte de alegerile generale din aprilie, a transmis, la Cluj-Napoca, un mesaj populist cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. „Nu ne dorim nici astăzi altceva în afară de a ne putea sărbători împreună eroii şi să ne putem clădi o viaţă în care putem vorbi liber în limba noastră”, se arăta în discurs.

Circa 1.000 de persoane au participat astăzi la evenimentele organizate de UDMR cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Programul a constat într-un marş prin centrul oraşului, o slujbă religioasă ţinută în catedrala Sfântul Mihail şi momentul discursurilor. Manifestarea s-a desfăşurat fără niciun incident. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, care se pregăteşte de alegerile generale din aprilie, a transmis prin consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, următorul discurs: 


„În istorie sunt foarte rare momentele care nici după trecerea secolelor nu pierd din perfecţiune şi din puritate. În 15 martie 1848, de la primele cocarde la cele 12 puncte, toate astea au vestit unitatea maghiarilor şi dorinţa lor de libertate. Încă de atunci, însemnătatea acestei zile ne călăuzeşte şi în prezent. Aşa cum s-a întâmplat şi în timpul dictaturii comuniste. 

Ne-a dat speranţă atunci când maghiarimea care aştepta primăvara ascundea drapelul roşu-alb-verde prin beciuri, poduri, sub mormane de cărămizi. Ne-a dat putere sentimentul de unitate, ceea ce face să nu există pentru noi nimic irealizabil. Azi a venit din nou momentul în care trebuie să ne apărăm împreună libertatea şi cultura de 1.000 de ani.

Mesajul premierului Ungariei, Viktor Orban, către maghiarii din România 

Noi, maghiarii, nu ne dorim nici astăzi altceva în afară de a ne putea sărbători împreună eroii şi să ne putem clădi o viaţă în care putem vorbi liber în limba noastră şi putem spune cu mândrie că, asemenea străbunilor noştri, vrem să trăim în bazinul carpatic.

 Vă cer permisiunea ca la aniversarea a 170 de ani de la Revoluţia din 1848 să vă salut cu tot respectul şi să vă doresc ca pentru multe sute de ani de acum înainte să răsune «Trăiască libertatea maghiară!». «Trăiască ţara!»“.

Singurul discurs în limba română 

Singurul discurs în limba română de la eveniment a aparţinut subprefectului Zoltán Gyorke, care a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă. Anii trecuţi, nelipsit de la manifestare era şi primarul Emil Boc, însă acum mesajul din partea Primăriei a fost transmis de viceprimarul Olah Emese, care a vorbit în limba maghiară. De la eveniment a lipsit şi prefectul Clujului, Aurel Cherecheş. În schimb a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, care nu a rostit niciun discurs.  

Subprefectul judeţului Cluj, Zoltán Gyorke, citeşte mesajul premierului Viorica Dăncilă

Prezentăm mai jos fragmente din mesajul premierului Viorica Dăncilă: 
 

„Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un prilej de a sărbători comunitatea maghiară din România şi relaţiile reciproce de bună convieţuire pe care l-am dezvoltat în ultimele decenii pe teritoriul ţării noastre. Adresez cetăţenilor  maghiari un salut cordial şi felicitări la împlinirea a 170 de ani de la momentul istoric în care revoluţionarii maghiari s-au alăturat mişcărilor europene de eliberare naţională.

Perspectiva asupra istoriei ne erată că este momentul unei mutări de accent pe lucrurile care îi unesc pe rom de maghiari şi care sprijină legăturile interumane, schimburile culturale, perspectiva europeană comună, promovarea tradiţiilor şi a obiceiurlor care ne definesc. 

În Europa de astăzi deosebirile dintre etnii şi culturi trebuie să reprezinte o sursă de înţelegere şi respect reciproc. (...) România susţine cu determinare atât libertatea de exprimare a identităţii etnice cât şi promovarea elementelor identitare de lilmbă, tradiţie, patrimoniu cultural.”

Citeşte şi

FOTO VIDEO Circa 1.000 de oameni au mărşăluit pe străzile Clujului de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

FOTO VIDEO Vizita lui Viktor Orban la Cluj-Napoca: 600 de preoţi, discurs netradus în română şi un mic incident cu jurnalişti

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite