VIDEO Nivelul următor de protest la Cluj: două persoane au petrecut noaptea în cort, în faţa Prefecturii. Ce au vorbit cu prefectul

VIDEO Nivelul următor de protest la Cluj: două persoane au petrecut noaptea în cort, în faţa Prefecturii. Ce au vorbit cu prefectul

Două persoane au stat toată noaptea în faţa Prefecturii Cuj. FOTO: Facebook/Marius Gombosiu

Cea de-a treia zi consecutivă de proteste la Cluj s-a finalizat la miezul nopţii. Un clujean şi-a instalat cortul pe stradă, în faţa Prefecturii, cu gândul să rămână acolo până dimineaţa, când va veni la serviciu prefectul judeţului, cu care vrea să vorbească. Dimineaţă, a fost primit de prefect.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
UPDATE 16.00
 
La ieşirea de la Prefectură, Marius Gomboşiu a explicat cum au decurs discuţiile cu prefectul Aurel Cherecheş: 
 
„Am stat aproape trei ore in biroul prefectului de Cluj, împreună cu o colegă de protest, Oana Mitrache. Din start am explicat cele doua motive ale vizitei noastre, dupa cum urmează:
 
1. că noi, cei din Cluj suntem solidari cu victimele ştiute şi neştiute ale abuzurilor jandarmeriei de vineri seara, şi 
 
2. un semnal de alarmă asupra pericolului din ce în ce mai evident după seara de vineri în special, că ne îndreptăm către o dictatură.
 
Prefectul, pe care nu îl cunoşteam absolut deloc, s-a dovedit a fi o persoana rezonabilă şi deschisă la dialog. Nu i-a convenit totusi mesajul scris de noi în grabă, şi susţine că ar trebui explicat mai clar, că la Cluj nu e vorba de dictatură, şi că poate fi interpretat de către răuvoitori ca un atac la adresa primăriei. Corect, ideea mea era să tragem un semnal de alarma preventiv, că noi nu vom permite instaurarea unei dictaturi.
 
Ne susţine dreptul la protest, dar cadrul legal fiind depăşit cu ocuparea intersecţiei, nu îi dă prea multa flexibilitate în deciziile care ne privesc, so be smart! Au fost şi subiecte legislative, economice şi administrative prin care dânsul a explicat de fapt, ce presupune meseria de prefect. Totul într-o manieră destul de onestă în opinia mea. Pe de alta parte, noi am explicat în ce constă "meseria" de protestatar, am repetat la final mesajul, şi ne-am despărţit respectuos.
(...)
Cu această ocazie mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut şi care au ajutat la aceasta acţiune de solidarizare şi atenţionare a pericolului care ne paşte dacă nu deschidem ochii macar în al 12-lea ceas. Să nu renuntaţi niciodată la libertăţile greu câştigate de înaintaşii nostri!”.
 
 

Au aşteptat să vorbească cu prefectul 

 
 
Circa 3.000 de persoane au protestat, duminică seara, pentru a treia zi consecutiv în semn de solidaritate cu manifestanţii de la Bucureşti. În jurul orei 22.30, când în faţa Prefecturii mai rămăseseră câteva sute de persoane, un tânăr, Marius Gomboşiu şi-a instalat cortul pe stradă şi a spus: „Cei care vor să ducă protestul la următorul nivel, dincolo de vorbe să mi se alăture. Mergeţi acasă aduceţi un cort, un izolir, afară e cald, e frumos, cine n-a apucat să meargă la munte în acest weekend are ocazia s-o facă. Stăm până mâine dimineaţă, când am dori să discutăm cu prefectul Clujului, care probabil se va prezenta la serviciu, dacă nu e în concediu, cum sunt ceilalţi parlamentari care probabil de pe o plajă râd cum ne batem şi noi cu jandarmii, care sunt şi ei oameni, sau nu, depinde, fiecare îşi are propria conştiinţă”. Propunerea s-a a fost primită cu aplauze şi până spre miezul nopţii lângă cortul lui au rămas circa o sută de persoane. În jurul orei 12 noaptea, Marius şi-a mutat cortul pe trotuarul de vis-a-vis de sediul Prefecturii pentru a nu încurca circulaţia. 
 
 
 

Două persoane au rămas în faţa Prefecturii 

 
Marius Gomboşiu a scris pe Facebook în jurul orei 8 dimineaţa următorul mesaj:
„Bună dimineaţa din fata prefecturii Cluj, după o noapte de veghe în stradă! Mesajul nostru este de solidaritate cu toţi cei care au simţit pe pielea lor abuzurile comandate politic ale Jandarmeriei române, din seara de vineri 10 august în Bucureşti. De asemenea, Clujul nu va tolera instaurarea dictaturii, ale cărei tentacule deja sunt evidente. Violenţa nu mai e mascată, e la vedere şi fără scrupule. Sper că acum e clar pentru toată lumea că suntem împinşi spre totalitarism. Seara de vineri stă mărturie.”
La ora 9.16, acesta a revenit arătând că el împreună cu persoana care au stat toată noaptea în faţa Prefecturii au fost invitaţi să vorbească cu prefectul. 
 
Citeşte şi
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările