VIDEO Ministrul Daea susţine că porcii vor putea fi crescuţi în gospodării în condiţii de biosecuritate. Când i se cer detalii, fuge de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nu interzicem creşterea porcului în gospodării, dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de biosecuritate ridicată în aşa fel încât să ne protejăm de această molimă”, este declaraţia făcută de ministrul Agriculturii Daea care a îngrijorat fermierii. Întrebat, la o conferinţă de presă la care a fost prezent şi comisarul european responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală, la ce se referă el a evitat răspunsul şi a fugit de presă.

Ministrul Agriculturii Petre Daea a fost prezent alături de Phil Hogan, responsabil pentru agricultură şi dezvoltare rurală, şi comisarul european Corina Creţu, responsabil pentru politică regională, la un dialog cu cetăţenii. La conferinţa de presă de după eveniment, ministrul Daea a fost rugat să detalieze pe marginea unei declaraţii pe care a făcut-o ieri. El a răspuns: 

„Am spus-o, o spun şi o voi repeta. În România nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodării. Să ne înţelegem bine, asupra ac aspect. Doi, creşterea porcilor în gospodării trebuie să se facă în condiţiile impuse de ordinele sanitar-veterinare, Ordinul 20 (Ordinul nr. 20/195/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condiţiile de biosecuritate în exploataţiile de suine-nr) de către toţi. Pentru că din nefericire, nu toţi au respectat aceste condiţii. De alminteri, să nu se creeze impresia că în gospodăriile populaţiei este dezordine, nu. Dar este suficient ca unul sau doi să nu respecte aceste condiţii şi ele să poată fi...să se cuibărească vreo boală acolo, apoi să n-o putem ţine sub control. Deci, vom continua”, a spus Daea. 

La finalul conferinţei, reporterul Adevărul a cerut detalii de la ministrul agriculturii despre ce probleme de biosecuritate există acum la nivelul fermelor din România şi ce vor trebui, concret, să facă aceştia pentru a putea să crească porci în continuare, Danea a refuzat să răspundă.  

Ministrul Daea refuză să dea detalii despre măsurile de biosecuritate pe care le vrea implemenate în gospodării

Daea a mai precizat legat de pestea porcină:

„Acum suntem  preocupaţi să eradicăm această boală, să restrângem viteza de înaintarea, nu-i uşor, nu-i simplu, nu-i astăzi în lume nimeni să cunoască în totalitate cum trebuie să se lucreze în acest domeniu. Dar comisia europeană a elaborat planul de contigenţă, planul de cotingenţă este manualul de lucru pentru toate ţările europene pe care noi  le-am aplicat. Autorităţile sanitar-veterinare au depistat la timp şi fără întârziere existenţa acestui  virus. Vigilenţa autorităţii sanitar-veterinare se probează prin faptul că primul focar a fost depistat la 6 kilometri de Ucraina, ţară unde acest virus zăcea din 2012. Se poate proba că au acţionat corect prin faptul că primul focar a fost închis, în data de 15 octombrie s-a dat de comisie libertata zonei. Practic acel focar stâmpărat. Din nefericire, a reapărut după câteva luni, asta înseamnă  11 ianuarie, aceleaşi proceduri, cu aceiaşi oameni am intervenit şi am făcut ceea ce trebuia făcut”,  a mai spus Daea.   

Ministrul Daea despre pesta porcină

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite