VIDEO Minciuna lui Cuc. Ministrul Transporturilor a promis, cu o zi înaintea moţiunii, că va rezolva problema apei potabile a Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Răzvan Cuc s-a „spălat pe mâini” de promisiunea făcută live pe Facebook privind scoaterea Tarniţei şi a Belişului de pe lista lacurilor navigabile. FOTO: captură video
Ministrul Răzvan Cuc s-a „spălat pe mâini” de promisiunea făcută live pe Facebook privind scoaterea Tarniţei şi a Belişului de pe lista lacurilor navigabile. FOTO: captură video

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susţinut, cu o zi înainte de votarea moţiunii de cenzură, că se lucrează intens la modificarea Hotărârii de Guvern care permite navigaţia pe lacurile sursă de apă potabilă ale Clujului - Tarniţa şi Beliş-Fântânele. După o jumătate de lună, hotărârea a rămas neschimbată.

Au trecut 18 zile de la promisiunea făcută de ministrul Răzvan Cuc, iar lacurile din care clujenii beau apă, care sunt poluate într-un mod fără precedent de ambarcaţiuni cu motor, au rămas navigabile.

„Vom scoate Tarniţa şi Fântânele de pe lista lacurilor navigabile”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în data de 9 octombrie, într-o înregistrare făcută de deputatul independent Adrian Dohotaru, cel care a ridicat, în urmă cu circa 2 luni, problema poluării celor două lacuri, care sunt surse de apă potabilă pentru clujeni. 

„Exact aşa cum ne-am asumat, astăzi lucrăm la Hotărârea de Guvern prin care vom scoate acele două lacuri, pentru că sunt sursă de apă potabilă. Oamenii au dreptul să trăiască sănătos şi pentru asta trebuie să luăm măsuri”, spunea Cuc. 

Declaraţia ministrului social-democrat, făcută cu o zi înainte de votarea moţiunii de cenzură, a fost parţial falsă, având în vedere că astăzi suntem în data de 27 octombrie şi Hotărârea de Guvern 665/2008, care prevede că cele două lacuri din Cluj sunt navigabile, nu a fost modificată”. 

Totuşi, ministrul Cuc a redactat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede eliminarea celor două lacuri de pe lista celor navigabile. Documentul a fost pus pe site-ul Ministerului Transporturilor, chiar în 9 octombrie, spre consultare. Data limită pentru primirea de propuneri/observaţii a fost 21 octombrie, dar Guvernul Dăncilă nu a adoptat Hotărârea de Guvern promisă.

În schimb, Executivul a aprobat, în 14 octombrie, o hotărâre prin care alocă 1,4 miliarde de lei  pentru unele primării şi intenţionează, tot prin Hotărâre de Guvern, să majoreze salariul minim. 

Promisiune pentru un vot la moţiune?

 

Ministrul Cuc i-a făcut deputatului Dohotaru promisiunea că va scoate cele două lacuri de pe lista celor navigabile, chiar cu o zi înainte de votarea moţiunii, iar parlamentarul clujean nu s-a prezentat la vot. Chiar dacă ar putea exista varianta ca între cei doi să fi intervenit o înţelegere, Dohotaru susţine că ministrul nu i-a cerut nimic. Decizia lui de a absenta de la votarea moţiunii ar fi fost motivată, spune el, de faptul că a avut mai multe obiecţii la textul moţiunii, iar liberalii au refuzat să discute modificarea acestuia. 

„Mingea” este în terenul PNL. Liberalii clujeni au interese  aici

 

Proiectul de hotărâre ar putea fi preluat de noul guvern liberal, în măsura în care acesta va obţine sprijin parlamentar. Liberalii clujeni au refuzat să aibă o poziţie clară cu privire la această problemă, având în vedere că mulţi dintre liderii foşti sau actuali au interese pe cele două lacuri. Fostul preşedinte al PNL Cluj, actual parlamentar ALDE, Marius Nicoară a făcut zilele trecut o interpelare în care critica implicarea Prefecturii în rezolvarea problemei.

Prefectul Aurel Cherecheş a cerut instituţiilor abilitate realizarea unui regulament de navigaţie pe cele două lacuri, astfel încât poluarea să fie stopată. Nicoară a întrebat în interpelare: „În baza cărei proceduri emite prefectul judeţului Cluj solicitarea unui regulament de navigaţie în contextul în care un astfel de act trebuie analizat de autorităţile centrale competente şi chiar necesită emiterea unei Hotărâri de Guvern de aprobare a unui asemenea regulament”. Nicoară deţine o cabană pe malul lacului Tarniţa şi a fost artizanul introducerii lacurilor pe lista celor navigabile.

Un alt susţinător împătimit al navigaţiei pe cele două lacuri este liberala Rocsana Contraş, angajată a Consiliului Judeţean Cluj în funcţia de „şef birou” la Serviciul Salvamont şi auto-proclamată „activistă de mediu”. De la izbucnirea scandalului, Contraş a criticat dur iniţiativele lui Dohotaru, făcând lobby pentru navigaţia pe cele două lacuri. Prietenul liberalei este derulează pe Tarniţa o afacere de închiriere a skijeturilor şi bărcilor cu motor.  

adrian dohotaru foto selfie

Adrian Dohotaru este unul dintre cei mai cunoscuţi activişti de mediu din Cluj. 

Ce spune Adrian Dohotaru

„Sper ca prin adoptarea unui HG care interzice navigarea ambarcaţiunilor motorizate pe lacurile Tarniţa şi Beliş-Fântânele să avem nu doar o apă potabilă mai bună, ci şi o dezvoltare mai ecologică a zonei. Indiferent de guvern, eu cred că se va adopta această hotărâre pentru că e susţinută de toţi parlamentarii clujeni, dar şi de aproape 8.000 de clujeni care au semnat petiţia Asociaţiei Societate Organizată Sustenabil S.O.S. Dar sunt mai ambiţios decât atât, în sensul în care trebuie să verificăm şi alte surse de poluare şi ilegalităţi. Ideea e ca de vara următoare să nu mai avem fose septice care deversează în lac sau rumeguş de la exploatări forestiere, iar construcţiile ilegale care blochează accesul la apă trebuie îndepărtate. La Tarniţa şi Beliş-Fântânele, merită încurajate activităţile eco, înot, caiace, mountain biking şi un turism prietenos cu mediul", a susţinut Adrian Dohotaru, deputat de Cluj, director executiv Societate Organizată Sustenabil S.O.S. 

Prefectura a cerut autorităţilor să realizeze regulamentul de navigaţie

În aceste condiţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a însărcinat instituţiile statului abilitate ca în termen de 15 zile să emită regulamentul de navigaţie pe lacul Tarniţa. „Se însărcinează următoarele structuri: Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Oficiul de Căpitănie Dej şi Hidroelectrica ca în termen de 15 zile de la data emiterii prezentei hotărâri să elaboreze proiectul Regulamentului de navigaţie pe lacul Tarniţa. Structurile naţionale vor fi sprijinite în elaborarea regulamentului de celelalte instituţii ale statului cu responsabilităţi specifice în domeniu”, a decis Comitetul condus de prefectul Aurel Cherecheş, citat de Ştiri de Cluj.

De asemenea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj ”prin Secretariatul tehnic permanent va face demersurile necesare către Ministerul Transporturilor pentru modificarea anexei la H.G. nr 655/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în sensul eliminării punctului 5.7 - Lacul Tarniţa din anexa actului normativ menţionat”.

Calitatea apei din Tarniţa s-a înrăutăţit brusc, în 2018, apa devenind MODERATĂ, deşi cu un an înainte calitatea era BUNĂ, arată o anchetă Ştiri de Cluj. Aceasta degradare a calitatii apei, s-a produs pe fondul cresterii unor indicatori care sunt influentati de cantitatea de materii organice (cel mai probabil pentru că a crescut cantitatea de dejectii din lac). 

Ministrul Răzvan Cuc nu a dorit să răspundă întrebărilor reporterului „Adevărul”. 

Citeşte şi

Gata cu bărcile cu motor! Ministrul Transporturilor: „Vom scoate Tarniţa şi Fântânele de pe lista lacurilor navigabile”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite