VIDEO Mesajul românului decorat de preşedintele Poloniei pentru o scrisoare deschisă: „Sperăm că urechile de la Bucureşti se vor deschide în sfârşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Iulius Filip a fost decorat, astăzi, cu distincţia Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone, care i-a fost înmânată de ambasadorul Republicii Polone, Marek Szczygieł. Autorul scrisorii adresate Sindicatului Solidaritatea, care a determinat condamnarea sa la 6 ani de puşcărie, face un apel către conducătorii României.

„Acordăm domnului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone pentru contribuţia şi pentru extraordinarul său devotament  în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia. În 1981, domnul Iulius Filip, cetăţean al Clujului, a trimis o scrisoare de soprijin congresului Solidaritatea cu urătorul mesaj: dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber  în ţările socialiste”, a susţinut de ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygieł în sala de sticlă a Primăriei. Scrisoarea a ajuns la destinatar şi a fost citită în plenul congresului, iar apoi a fost preluată de marile agenţii de presă şi de Europa liberă. Această scrisoare i-a schimbat viaţa, el a fost codmamnat la aproape 6 ani de închsoare şi un an de muncă forţată. 

„Acordăm domnului Iulius Filip Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone pentru contribuţia şi pentru extraordinarul său devotament în sprijinirea schimbărilor democratice din Polonia”

ambasadorul Republicii Polone Marek Szczygieł

Mesaj către conducători 

Iulis Filip a susţinut: „Vă mulţumesc pentru recunoştina dumneavoastră. E un moment deosebit pentru mine şi pentru toţi clujenii alături de care ne-am luptat pentru a ne afirma libertatea cât mai mult posibil. Am aici oameni dragi pe care aş vrea să vi-i prezint şi care au fost alături de mine începând din 1980”. El a prezentat mai mulţi clujeni care l-au ajutat. „Noi foştii deţinuţi politici am sperat şi sperăm că în sfârşit urechile de la Bucureşti se vor deschide, iar cei ce vor aleşi de poporul român să conducă ţara s-o conducă bine, pentru că până acum nu a fost condusă bine. Aceştia să se gândească şi la cei ce şi-au sacrificat viaţa pentru ca ei să  ajungă în actualele poziţii”, a mai spus Filip. 

„Sperăm că în sfârşit urechile de la Bucureşti se vor deschide, iar cei ce vor aleşi de poporul român să conducă ţara s-o conducă bine, pentru că până acum nu a fost condusă bine. Aceştia să se gândească şi la cei ce şi-au sacrificat viaţa pentru ca ei să ajungă în actualele poziţii”

Iulius Filip, fost deţinut politic

Povestea lui Iulis Filip, clujeanul care i-a învăţat pe polonezi democraţia 

Povestea lui Iulis Filip a părut în ediţia din iunie 2010 din Adevărul: „Scrisoare pe care a adresat-o, în 1981, congresului Solidaritatea a făcut înconjurul Europei. Gestul i-a transformat viaţa într-un coşmar, care s-a terminat după 6 ani de puşcărie. Povestea lui a început în 1980, când prin intermediul postului Europa liberă a auzit de sindicatul polonez Solidaritatea. „Mi-am zis atunci că e nevoie de o Solidaritate şi în România, mai ales că la noi fusese, deja, protestul minerilor din 1977, de la Lupeni. În 1981, Solidaritatea face primul congres al unui sindicat liber din ţările comuniste. Filip, de meserie maistru militar, care lucra ca lăcăturş la uzina 16 Februarie, s-a gândit să transmită un mesaj polonezilor. A scris trei scrisori, toate cu acelaşi conţinut: „Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din ţările socialste”, semnat „Iulius Filip, Cluj, România”. Una dintre scrisori a trimis-o prin Poşta Română, alta printr-un tren internaţional, iar cea de-a treia au dus-o nişte turişti polonezi, veniţi la Cluj. Mesajul clujeanului a ajuns unde trebuie. În 29 septembrie, în partea a II-a a congresului mesajul său este citit în plen, apoi preluat de toate marile agenţii de presă şi de Europa liberă. 

Pactizarea cu forţele contrarevoluţionare din Polonia

Vestea că un român a reuşit să transmită un mesaj dincolo de graniţele ţării a ajuns şi în România. De atunci, viaţa acestuia s-a schimbat. Arestat de Securitate, el este la scurt timp eliberat. La o zi după intrarea în ilegalitate a sindicatului Solidaritatea, în 14 decembrie 1981, Filip este din nou arestat. Legat cu cătuşe de un alt dizident anticomunist, Ioan Teodosiu, care a dat un interviu ziarului New York Times, a fost dus a Rahova. Anchetarea sa a durat din 19 decembrie 1981, până în 8 februarie 1982. „Am fost încadrat la pactizarea cu forţele contrarevoluţionare din Polonia, adică la organizarea de acţiuni subversive împotriva statului, pentru care pedeapsa era de 15-20 de ani închisoare sau moartea”, îşi aduce aminte acesta. Anchetele durau până târziu în noapte, iar întrebările erau mereu aceleaşi. 

Opt ani de închisoare pentru 11cuvinte

Deşi dosarul său era terminat în 8 februarie, de abia în 1 martie i se aduce la cunoştinţă, în celula în care era reţinut, că estecondamnat la 8 ani de închisoare, 4 ani de interdicţii (la vot sau participare a manifestări publice), a fost degradat la soldat şi a trebit să pătească cheltuielile de judecată. Mutat de la Bucureşti la Jilava, apoi la Aiud, detenţia lui Filip nu a fost una uşoară. A fost ispitit, de nenumărate ori să îşi toarne colegii de celulă, să devină colaborator al Securităţii, dar ma ales să-i pară rău pentru ceea ce a zis şi făcut. Toate în schimbul unui regim de închisoare mai lejr, pachete sau vizite. Iuius Fiip le-a arătat, însă, torţionarilor săi, că Solidaritatea nu este doar un cuvânt din dicţionar. „Eu nu aveam dreptul nici la creion, hârtie, carte, radio, nimic. Eram numai eu cu rugăciunile mele”, spune acum, cu seninătate clujeanul. În 1988 i-au dat drumul din închisoare, însă Iulius Filip scrie, alături de alţi disidenţi români, un nou mesaj în 13 puncte, adresat Conferinţei generale europene de la Viena. De data aceasta, comuniştii nu l-au mai închis. I-au dat 10 zile să plece din ţară. Iuius Filip s-a întors din SUA în 1997 şi locuieşte la Cluj.

Citeşte şi

Iulius Filip i-a învăţat pe comunişti ce înseamnă Solidaritatea

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. VIDEO Peste 50 de reprezentanţi ai partidelor pichetează Prefectura Cluj. Strigă "Jos Ponta!" şi "Lăsaţi-i să voteze!"

FOTO ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De ce au votat oamenii din cea mai mare comună din ţară: „Să nu ne mai fure ţara“

Alegeri prezidenţiale 2014. ”Să vă trăznească pe toţi! Că numa să cerşiţi voturi ştiţi”, mesajul pentru politicieni scris de un clujean pe buletinul de vot


Spirit civic de interlop clujean. De ce îi invită Nelson Mondialu pe români să voteze

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 Boc: „Am votat pentru o Românie modernă, pentru o Românie frumoasă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite