VIDEO Gafele ministrului Educaţiei la Olimpiada Internaţională de Matematică: a greşit numele unuia dintre cei mai mari matematicieni români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a fost unul dintre invitaţii de onoare la ceremonia de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Cunoscut pentru gafele pe care le face în discursurile sale, Popa nu a „dezamăgit” la Cluj. El l-a „botezat” pe unul dintre cei mai mari matematicieni români Grigore Moisil.

Antevorbitorii lui Valentin Popa i-au citat în discursurile lor pe poetul Lucian Blaga şi pe Grigore Moisil, unul dintre cei mai mari matematiciei români, considerat părintele informaticii româneşti. Deşi a avut discursul scris pe foaie, Popa a improvizat la început şi a gafat: „După Lucian Blaga şi Grigor Moisil daţi-mi voie să încep şi eu cu un citat din Galileo Galilei: Matematica este limba cu care divinitatea a scris universul.” Astfel, în loc să spună Grigore Moisil acesta l-a „botezat” Grigor pe „părintele informaticii româneşti” stârnind râsete într-o parte a Polivalentei clujene. Greşeala este cu atât mai mare cu cât Popa este absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor în 1989, iar din 2009 până în prezent a fost conducător de doctorat pe domeniul său.

„Matematica este un Esperando al ştiinţelor”

Ministrul nu s-a oprit aici cu gafele: „Tot ceea ce raţiunea poate pătrunde e definit sau poate fi definit prin Matematică. Matematica este un Esperando al ştiinţelor, iar modul în care aceasta este studiată în şcoală este relevant pentru dezvoltarea economică unei ţări, a unei societăţi.”

Cu siguranţă că ministrul Educaţie se referea la „Esperanto” – limbă artificială lansată în 1887 pentru a servi ca limbă internaţională auxiliară. De fapt, în varianta scrisă în limba engleză a discursului, care a fost afişată în timp real pe ecranul din spatele vorbitorilor, a apărut corect - „Esperanto”. 

La ceremonia de deschidere au participat cei peste 600 de concurenţi alături de delegaţi din peste 100 de ţări. Printrei cei care au vorbit s-au numărat preşedintele Klaus Iohannis, Radu Gologan - preşeditele Societăţii Române de Matematică, primarul Emil Boc şi zeci de matematicieni români. 

Citeşte şi

VIDEO Mesajul lui Iohannis pentru concurenţii la Olimpiada de Matematică: „Luaţi parte la una dintre cel mai importante competiţii de pe planetă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite