VIDEO Fratele lui Pablo Escobar, intervievat de un român. „Niciodată nu ne întrebaţi cât am suferit noi. Unde e ancheta morţii lui Pablo şi a rudelor noastre?”

VIDEO Fratele lui Pablo Escobar, intervievat de un român. „Niciodată nu ne întrebaţi cât am suferit noi. Unde e ancheta morţii lui Pablo şi a rudelor noastre?”

Roberto Escobar a acceptat să discute mai multe de o oră cu Stănciulescu. FOTO: BackPackYourLife

Cătălin Stănciulescu (33 de ani) a reuşit să-l convingă pe fratele celebrului baron al drogurilor să dezvăluie aspecte mai puţin cunoscute din viaţa şi tinereţea lui Pablo Escobar. Sub titlul „Faţă în faţă cu fratele lui Pablo Escobar”, Stănciulescu a realizat un interviu despre care dă asigurări că este unic.

Cătălin Stănciulescu este un blogger specializat în turism, postură din care coordonează proiectul BackPackYourLife şi călătoreşte în jurul lumii. Canalul său de Youtube, care poartă numele proiectului, are aproape 300.000 de abonaţi. 

Stănciulescu reuşise în urmă cu doi ani să-l intervieveze şi pe John Jairo Velásquez Vásquez, unul dintre apropiaţii celebrului traficant. De altfel, Vásquez fost mâna dreaptă a lui Pablo Escobar şi a recunoscut uciderea a peste 250 de oameni, inclusiv a soţiei lui. Interviul cu Vásquez a fost urmărit pe youtube şi Facebook de circa două milioane de oameni.
 
 
 
 
„Interviul cu Vasquez mi-a deschis aceasta pasiune, cea de a cunoaşte cât mai multe despre istoria Columbiei şi mai ales despre Pablo Escobar. M-am împrietenit cu Carlos Garcia Palau, un fost comandant din Medellin, în anii '90, unul dintre oamenii care s-au luptat direct cu cartelul condus de Escobar. Întorcându-mă în Columbia, după o călătorie de 5 luni prin Brazilia, Argentina, Chile, Peru şi Panama, l-am întrebat pe Carlos dacă mă poate pune în legătură cu Roberto Escobar, fratele cel mare a lui Pablo.
Acesta m-a ajutat şi, câteva zile mai târziu, iată-mă în casa lui Pablo, la masă cu fratele acestuia. Având experienţa interviului anterior, mi-am zis că aici o să fie mult mai simplu, Roberto Escobar fiind un om mai retras, căruia nu prea îi place să vorbească despre viaţa privată şi pe care îl doare mult acest subiect, Pablo Escobar”, a declarat, pentru „Adevărul“, Cătălin Stănciulescu (foto jos).
 
Cătălin Stănciulescu a avut ocazia să intervieveze personalităţi ale clanului Escobar. FOTO: BackPackYourLife
 

Cine este Roberto Escobar

 
Roberto Escobar Gaviria este unul dintre cei 7 copii ai soţilor Escobar şi a fost fratele mai mare a celebrului Pablo. Roberto a fost campion naţional de ciclism şi a fost ales şi al doilea cel mai reprezentativ sportiv al ţării sale, în 1966. În acest timp, Pablo era fanul său numărul 1.
 
Roberto Escobar i-a povestit românului despre copilăria plină de griji a fraţilor Escobar. În primii ani ai vieţii, lipsurile materiale le-au marcat existenţa. Fraţii Escobar plecau în fiecare dimineaţă la ora 4.00 ca să ajungă la ora 8.00 la şcoală. Roberto nu a uitat nici sărăcia care îi obliga pe cei din familia Escobar să-şi peticească pantofii rupţi cu hârtie şi cauciuc sau zilele petrecute la muncile agricole, pentru a strânge bani de o bicicletă.
 
 

Pablo Escobar, muncitor la o firmă de pompe funebre 

 
El a dezvăluit şi unele aspecte mai puţin cunoscute din viaţa fratelui său, amintind de anii 70, perioadă în care Pablo a muncit la o firmă de pompe funebre, pentru un timp. Mai mult, cel care avea să devină baronul drogurilor şi a crimei organizate se specializase în realizarea pietrelor funerare.
 
Ulterior, Pablo, alături de Roberto, şi-au deschis propria firmă. Aşa au început să încalce pentru prima dată legea, realizând contrabandă cu diverse produse, de la whiskey şi până la electrocasnice mari. Au renunţat la afacere după ce armata le-a confiscat 37 de camioane cu marfă, deşi plătiseră mită unui ofiţer corupt ca să închidă ochii. A fost momentul de cotitură care avea să-i marcheze viaţa lui Pablo, care a început să seocupe cu traficul de droguri. 
 
„A făcut foarte multe pentru columbieni, i-a ajutat pe cei săraci, i-a susţinut pe studenţi, pe nevoiaşi şi a construit stadioane în ţară. Avea o vorbă: banii nu sunt ai tăi, banii sunt ai cui are nevoie de ei”, a povestit Roberto Escobar.
 
Acesta cred că fratele său a fost un politician cinstit, atent la nevoile oamenilor. „A fost un om corect, un om de cuvânt. Dar politica i-a făcut rău, de la politică a început totul”, a adăugat fratele lui Pablo. 
Finalul a fost însă unul tensionat. Roberto Escobar s-a arătat deranjat în momentul în care a fost întrebat despre victimele fratelui său. 
 
„Dumneavoastră mi-aţi spus că Pablo a ajutat foarte multe persoane, dar câţi oameni au murit din cauza cartelului de la Medellin?”, a fost întrebarea care l-a deranjat evident pe Roberto Escobar.
 
„De ce nu mă întrebaţi invers? Câţi dispăruţi avem noi? Câte persoane din familia noastră am pierdut? Câte persoane inocente din familia noastră? Pe 2 aprilie, în acest an, de câteva zile, o verişoară de a mea a fost asasinată. La fel şi menajera, cei doi copii ai ei, iar fiica sa s-a salvat numai pentru că era plecată la studii. Ea a fost aici acum 8 zile, la această oră, iar eu am întrebat-o pe mama ei...
Toţi puneţi aceleaşi întrebări, ca şi ziariştii, ca şi toată lumea, întrebaţi aceleaşi lucruri. Dar niciodată nu întrebaţi de ce, ce ni s-a întâmplat nouă? Cine mi-a pus mie bomba? Cine a castrat cu o foarfecă calul meu?Ce oameni sunt în închisoare pentru acestea sau ce anchete s-au realizat? Sau unde este ancheta morţii lui Pablo? Unde este ancheta morţii lui Gustavo Gaviria? Sau a verişorului Fernando? Sau a celuilalt verişor? A celor pe care i-au asasinat în faţa femeilor, soţiilor, copiilor”, a izbucnit Roberto Escobar, care şi-a schimbat atitudinea din acel moment, iar în scurt timp a pus capăt interviului.
 
Citeşte şi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: