VIDEO Un francez a înotat 3,5 kilometri pentru a sprijini terapia cu ajutorul câinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrien Robbiani (dreapta) a fost susţinut chiar şi de un câine de la Dog Assist. FOTO: Remus Florescu
Adrien Robbiani (dreapta) a fost susţinut chiar şi de un câine de la Dog Assist. FOTO: Remus Florescu

Un centru permanent unde pacienţii pot fi trataţi de anumite afecţiuni prin interacţiunea cu animalele. Acesta a fost proiectul pentru care francezul Adrien Robbiani, student la Stomatologie în anul II, a înotat, în cadrul Swimathon Cluj 2013, timp de o oră, neîntrerupt, 3,5 kilometri.

150 de persoane au înotat, sâmbătă, la compexul de nataţie al UBB, din Cluj-Napoca, pentru a sprijini 20 de proiecte comunitare. Proiectul Swimathon al Fundaţiei Comunitare Cluj, aflat la a cincea ediţie, are ca scop finanţarea unor proiecte ale oraşului prin intermediul unor sponsori care plătesc o anumită sumă de bani pentru fiecare lungie de bazin parcursă de întotătorii înscrişi. “Anul acesta am mobilizat 60.000 de lei, dar obiectivul nostru  este să ajungem la 150.000 lei cu sumele care vor fi obţinute pe parcursul evenimentului”, a susţinut Simona Şerban, managerul evenimentului.  

Un francez pentru Dog Assist

Anul acesta, printre cei 150 de înotători se afla şi francezul Adrien Robbiani, student la Cluj, la Facultatea de Stomatologie, în anul II, care a parcurs, timp de o oră, fără întrerupere, 70 de lungimi de bazin, adică 3,5 kilometri. El a auzit de la prieteni despre proiectul “Centru permanent pentru interacţiuni asistate de animale” şi s-a decis să înoate de  Swimathon pentru a da o mână de ajutor.  “Îmi place să înot şi îmi place să ajut”, a spun francezul, care în Franţa participa la un eveniment similar. “În fiecare an înot pentru a sprijini o asociaţie care strânge fonduri pentru cercetarea Myopatiei (o afecţiunie neuromusculară). Anul acesta nu am reuşit, şi când am auzit că pot să înot pentru o altă cauză nobilă în României, ideea m-a cucerit.Am întâlnit câinii de la Asociaţia Dog Assist, sunt incredibili, şi sunt sigur că pot face mult bine persoanelor cu probleme mentale sau fizice. Vara trecută, am lucrat la un azil cu persoane care suferă de Alzhaimer. Cei mai mulţi de acolo avea probleme metale cauzate de vârstă, problemele de memorie, pierderea capacităţii de a percepe spaţiul şi timpul, lipsa abilităţilor de a îndeplini acţiuni simple... În acest azil era un câine antrenat foarte bine, care intra în contact cu oamenii de acolo. Se pare că a avut un impact pozitiv asupra lor”, povesteşte Adrien.  


Cum ne tratează câinii


“Efectele terapiei si activitatilor asistate de animale (TAAA) au fost demonstrate pe parcursul anilor în tratamentele deficiţelor motorii, emoţionale, atenţionale, motivaţionale, în rezolvarea unor probleme de relaţionare, integrare socială, în scăderea nivelului de anxietate şi stres în general şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. Asociaţia DogAssist reprezintă aşadar pârghia/legătura/facilitatorul care face posibilă implicarea efectivă a unei categorii cât mai variate de persoane (copii, adolescenţi, adulţi, vârstnci) la nivel de comunitate locală/regională/naţională. Terapia si activitatile asistate de animale este o terapie complementara terapiilor standard, putandu-se plia pe programe atat pentru persoane non-clinice, cat si pentru persoane diagnosticate cu diverse deficiente sau dizabilitati (autism, sindrom down, adhd, etc)”, prevede proiectul Dog Assist.  Finalitatea proiectului este înfiinţarea unui Centru permanent pentru interacţiuni asistate de animale, în cadrul căruia se vor oferi beneficiarilor prin intermediul echipei de specialişti, activităţi şi terapie asistată de animale.Proiectul se face în colaborare cu UBB – Facultatea de Psihologie Bugetul necesar pentru implementarea proiectului este de 120.000 de lei. Obiectul financiar de strângere de fonduri prin Swimathon este de 30.000 de lei. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite