VIDEO Fotografii care au făcut istorie. Povestea pozei soldatului neamţ care a refuzat să-l salute pe Hitler

VIDEO Fotografii care au făcut istorie. Povestea pozei soldatului neamţ care a refuzat să-l salute pe Hitler

În 1936, un soldat neamţ refuză să-l salute pe Hitler la o manifestaţie publică. Imaginea a fost publicată prima dată în 1991 în publicaţia germană Die Zeit   FOTO rarehistoricalphotos.com

Momente preţioase din trecut precum prima imagine de la Machu Picchu, sosirea statuii Libertăţii în SUA sau momentul în care un soldat german refuză să-l salute pe Hitler la lansarea unei nave în 1936 au ajuns la noi sub forma fotografiilor. Dacă azi e la ordinea zilei să faci o poză, mai demult era o raritate.

Internauţii au făcut compilaţii video cu fotografii care păstrează memoria unor evenimente istorice precum plecarea Titanicului în 1912, prima imagine de la Machu Picchu, sosirea statuii Libertăţii în SUA sau momentul în care un soldat german refuză să-l salute pe Hitler la lansarea unei nave în 1936.
 
Imagini aceste momente rare din trecut pot fi întâlnite pe blogurile pasionaţilor de istorie din toată lumea - un exemplu e rarehistoricalphotos.com, pe site-uri citite de aproape toţi precum brightside.com şi boredpanda.com.
 
Imaginea cu Statuia Libertăţii credit foto: New York Public Library, inktank.fi 
 
Imaginea de la filmarea reclamei la Metro Goldwyn Mayer credit foto: inktank.fi
 
Imaginea cu soldatul german ce a refuzat să-l salute pe Hitler, August Landmesser  credit foto: rarehistoricalphotos.com
 
Potrivit sursei pozei, această imagine a fost publicată prima dată în martie 1991, în publicaţia germană Die Zeit. Pe soldat îl chema August Landmesser, iar motivul pentru care acesta şi-a ţinut braţele încrucişate la lasarea unei nave era în semn de protest faţă de regim. Poza a fost făcută în 1936, iar cu doi ani înainte el s-a îndrăgostit nebuneşte de o evreică, Irma Eckler. 
 
August a fost dat afară din Partidul Nazist şi a încercat să fugă cu Irma în Danemarca, dar au fost prinşi la graniţă. Naziştii l-au arestat acuzându-l de ”dezonorarea rasei”. Ca să scape a spus că nu ştia că Irma era sută la sută evreică. I-au dat drumului. Cuplul s-a reunit. Avea atunci o fetiţă. Mai târziu, i-au arestat pe amândoi. Irma a născut în închisoare a doua fetiţă. Irma şi August au fost declaraţi morţi în 1949.
 
Alte imagini istorice rare mai jos, credit video: perfect life 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: